Στα μέσα Απρίλη βγάλαμε το πρώτο άρθρο με την απάτη των καταστημάτων όπου χρησιμοποιούσαν το Skroutz ως δούρειο ίππο για να κερδίζουν παράτυπα εις βάρος απόλυτα νόμιμων καταστημάτων. Ακολούθως βγάλαμε κάποια ονόματα καταστημάτων που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές, είχαμε μία σειρά από εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις και αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε τα ονόματα. Ακολούθησε επίσημη απάντηση από το Skroutz σχετικά με το θέμα που αναδείξαμε και λίγο αργότερα το ίδιο το Skroutz άλλαξε τους όρους συνεργασίας αυστηροποιώντας τους, αναγκάζοντας τα καταστήματα να βρουν άλλες τεχνικές για να κλέβουν. Φυσικά και βρήκαν τρόπο και αυτό ήταν, όταν κάποιος ζητάει τιμολόγιο να το κάνουν τόσο δύσκολο ώστε να τον αποθαρρύνουν τελείως.
Σε συνέχεια και επιβεβαίωση λοιπόν όλων των παραπάνω, έρχεται το παρακάτω άρθρο. Μάλιστα κάποια από τα ονόματα των καταστημάτων είχαν εμφανιστεί και στα δικά μας άρθρα.
Εκτεθειμένοι βρίσκονται αυτήν την στιγμή χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι έχουν κάνει τις αγορές τους online ή που πρόκειται να προβούν σε αγορές στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που έχουν αποκτήσει συσκευή Smartphone/Laptop/Tablet μέσα από την πλατφόρμα του Skroutz (κυρίως, αλλά και από το Bestprice)
Πόσοι θυμάστε και πόσοι μάλλον έχετε αποκτήσει τηλέφωνο Smartphone από ένα από τα παρακάτω καταστήματα;
(links στο τέλος του άρθρου)
Τώρα ας υποθέσουμε ότι αυτοί οι εξαφανισμένοι είχαν 100 παραγγελίες την εβδομάδα (παραπάνω είχαν οι περισσότεροι) επί ένα χρόνο (διότι, τόσο παραμένουν ενεργοί), αυτό σημαίνει πως πάνω από 65,000 καταναλωτές βρίσκονται αυτήν την στιγμή εκτεθειμένοι από πλευράς κάλυψης εγγυήσεων. Το νούμερο μπορεί να πλησιάζει και τους 100.000 καταναλωτές. Οι οποίοι σε περίπτωση που αναζητήσουν τεχνική υποστήριξη, θα βρεθούν σε μια δυσάρεστη έκπληξη, διότι το ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο προμηθεύτηκαν την συσκευή πολύ απλά έχει εξαφανιστεί. Ιδιαίτερα στα κινέζικα τηλέφωνα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, αλλά έχουν ένα failure-rate της τάξης του 14%. Η εγγύηση από Σκρουτζομάγαζο και Κινέζικο κατάστημα είναι ακριβώς ίδια, ανύπαρκτη. Γιατί λοιπόν Σκρούτζ, δεν τηρείς τους κανόνες ένταξης; Κάποτε υπήρχε η πολιτική να μην μπορούν να ενταχθούν εταιρείες ημερών/μηνών στην πλατφόρμα. Ως μέλος του Greca, δεν θα έπρεπε να τηρείτε τον Κώδικα Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο; Συγκεκριμένα το Άρθρο 3 Β. Ελάχιστα στοιχεία ενημέρωσης του καταναλωτή. Όπως είχατε αναρτημένα τα στοιχεία κάθε συνεργαζόμενου καταστήματος πριν την εφαρμογή της ΠΟΛ 1150/2017, έτσι και τώρα θα πρέπει να επαναφέρετε αυτά τα στοιχεία. Μαζί με τα προηγούμενα στοιχεία για όσους έχουν αλλάξει εταιρείες τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Επιπλέον, θα πρέπει στους όρους συμμετοχής στην πλατφόρμα σας να υπάρχει ο όρος πως και τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα πρέπει να έχουν σε εμφανές σημείο στις ιστοσελίδες τους το κατ’ελάχιστον:
- ΑΦΜ
- ΑΡ.ΓΕΜΗ
- Επωνυμία
- Ημ/νια Έναρξης
- Διεύθυνση Έδρας
- Τηλ. Επικοινωνίας
- Σύνδεσμος στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών της ΕΕ.
- Πολιτική Επιστροφών/Υπαναχώρησης
- Πολιτική GDPR/φόρμα αιτημάτων
- Όρους Χρήσης και Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων
Πως προστατεύετε τους καταναλωτές όταν δεν εφαρμόζετε τα στοιχειώδη εσείς και οι συνεργάτες σας; Μόνο τετραήμερες εργασίες, ping-pong, chef, και εκδρομές; Να λέμε στις συνεντεύξεις πως όλα γίνονται για το καλύτερο του καταναλωτή; Όλα για το χρήμα τελικά.
Δείτε περισσότερα και αναλυτικά το άρθρο καθώς και ποια καταστήματα είτε έκλεισαν, είτε άλλαξαν ΑΦΜ εδώ.