Πριν περίπου 1.5 μήνα ξεκινήσαμε κάτι τολμηρό: να τα βάλουμε όχι μόνο με το Skroutz αλλά και με τη “μαφία” των καταστημάτων τεχνολογίας. Το γιατί το έκανα είναι απλό: για όλους εκείνους που παλεύουν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα, που είναι τυπικοί και που ματώνουν οικονομικά επειδή κάποιοι επιτήδειοι έχουν βρει τους τρόπους και τις τρύπες να κερδίζουν.
Το Skroutz, δεν ευθύνονταν πρωτογενώς ωστόσο έφερε σημαντικό μερίδιο καθώς επέτρεπε σε όλους αυτούς να το χρησιμοποιούν ως όχημα για να πλουτίζουν -κερδίζοντας και το ίδιο το skroutz φυσικά. Στα περισσότερα προϊόντα, οι φθηνότεροι -αυτοί δηλαδή που έβγαιναν στις πρώτες θέσεις- κέρδιζαν χρήματα και δημοσιότητα την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούσαν διπλές και τριπλές τιμές στο κατάστημά τους, με περιορισμούς για τεμάχια ανά πελάτη, με μη έκδοση τιμολογίου κτλ.
Εμείς θέσαμε το θέμα εξαρχής, ενημερώσαμε το skroutz και λάβαμε επίσημη απάντηση, αποκαλύψαμε ποια καταστήματα ακολουθούν αυτές τις πρακτικές και γι αυτό λάβαμε εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα, απειλές επί προσωπικού, μηνύσεις κτλ. ενώ συλλέξαμε και μία σειρά από καταγγελίες αναγνωστών μας.
Στις εκατοντάδες των σχολίων, είχαμε πολλούς που συμφωνούσαν, κάποιους σκεπτικιστές, αρκετούς με την λογική “εγώ φθηνό το θέλω και δε με νοιάζει αν είναι παράτυπο/παράνομο” και φυσικά την μόνιμη επωδό πως τα “παίρνουμε από τις μεγάλες αλυσίδες”.
Για να έχετε μια εικόνα, το techingreek.com δεν ε΄χε ουδέποτε συνεργασία ή διαφήμιση από μεγάλη αλυσίδα, γεγονός που οφείλεται στην στάση και δημοσιοποίηση άρθρων που τους πονούσαν.
Επίσης μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των καταστημάτων και πριν αναγκαστούμε να τα κατεβάσουμε λόγω απειλών, δεν μπορούμε να κάνουμε συνεργασία με κανένα από αυτά τα καταστήματα.
Όχι λοιπόν απλά δεν τα παίρνουμε, αλλά είμαστε και χαμένοι οικονομικά από αυτό το θέμα.
Φαίνεται όμως πως όλα αυτά δεν έγιναν εις μάτην. Το ίδιο το skroutz ενημέρωσε σήμερα πως αλλάζει το τρόπο λειτουργίας του, ουσιαστικά σταματώντας διπλές και τριπλές τιμές και βάζει τέλος σε ένα πάρτυ ασυδοσίας. Είμαι σίγουρος πως όπως γίνονταν μέχρι τώρα, με την ανοχή και σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και την συμμετοχή αξιωματούχων του κράτους, θα βρουν τρόπο να κερδίζουν εις βάρος των απόλυτα τυπικών και νομότυπων. Μέχρι τότε όμως αυτό είναι μία νίκη, μία νίκη όχι δική μου, αλλά όλων εκείνων που πάλευαν και μάτωναν οικονομικά. Όσο για όλους εκείνους που με απείλησαν και με κυνήγησαν έχω να πω το πολύ ώριμο: ΔΕ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ.
UPDATE: Στείλαμε mail στο bestprice για τις δικές του αντίστοιχες κινήσεις.
Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμα του skoutz προς τους συνεργάτες του.
“Αγαπητοί συνεργάτες,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ορισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα παρατηρείται το φαινόμενο της αναγραφής δύο διαφορετικών τιμών πώλησης για προϊόντα τεχνολογίας, ανάλογα με το είδος του παραστατικού αγοράς, ήτοι απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο, πολιτική που δεν δύναται να υποστηριχτεί από τη σελίδα του Skroutz.gr.
Μετά από παρακολούθηση και μελέτη της πολιτικής αυτής, επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς, διεξοδικής μελέτης των feedbacks και κατόπιν γνωμάτευσης των νομικών συμβούλων της Skroutz A.E., θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα ακόλουθα:
Όπως ήδη γνωρίζετε οι πληροφορίες που προβάλλονται στο Skroutz θα πρέπει να είναι ορθές και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα στο θέμα της αναγραφόμενης τιμής, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το προϊόν που έχουν αναζητήσει στο Skroutz, στην τιμή που το βλέπουν χωρίς περαιτέρω “προϋποθέσεις” ή εξαιρέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σας ενημερώνουμε πως πλέον η πολιτική καταστημάτων που εμφανίζουν μια τιμή στο Skroutz η οποία αφορά σε αγορά υπό συνθήκες – π.χ. μόνο απόδειξη λιανικής – δεν μπορεί να υποστηριχτεί από την εταιρεία μας. Πρόκειται για μια πολιτική που αφενός οδηγεί αποδεδειγμένα σε περιστατικά παραπλάνησης των καταναλωτών, αφετέρου δημιουργεί πρόβλημα στη εγκυρότητα των πληροφοριών της μηχανής αναζήτησης.
Ως εκ τούτου, σας καλούμε, για την ομαλή συνέχιση της εμφάνισης των προϊόντων σας στο Skroutz, η τιμή που θα δίνεται μέσω των αρχείων XML, να είναι η τιμή που μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε καταναλωτής ανεξάρτητα της ιδιότητάς του (ιδιώτης ή επιτηδευματίας) και σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Π.χ. Προϊόν με τελική τιμή εμφάνισης στο Skroutz 124 ευρώ θα πρέπει να πωληθεί στα 124 ευρώ στην περίπτωση απόδειξης λιανικής πώλησης και στα 100 ευρώ σε περίπτωση τιμολογίου εφόσον ο αποδέκτης του τιμολογίου εμπίπτει στις διατάξεις της ΠΟΛ 1150 (Άρθρο 39α).
Οι διορθώσεις (διορθώσεις τιμών, ή εξαίρεση προϊόντων από τα αρχεία XML) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018. Σε περίπτωση που η εμπορική πολιτική της εταιρείας σας δεν επιτρέπει τη συμμόρφωση στον εν λόγω κανόνα, η συμμετοχή του καταστήματός σας στο Skroutz δεν μπορεί να συνεχιστεί στα πλαίσια των όρων μας.
Παράλληλα να επισημάνουμε πως άρνηση έκδοσης παραστατικού της επιλογής του πελάτη, δεν μπορεί να υποστηριχτεί καθώς δημιουργεί τις προαναφερθείσες συνθήκες περί παραπλάνησης καταναλωτή. Εφόσον προκύψει οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη περίπτωση άρνησης έκδοσης τιμολογίου ή άλλου φορολογικού παραστατικού, θα θεωρηθεί ως άρνηση πώλησης στην αναγραφόμενη τιμή και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της υπηρεσίας.
Τέλος, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί με κύριο γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας και τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών που εμπιστεύονται το Skroutz για τις ηλεκτρονικές τους αγορές.
Οποιαδήποτε ενέργεια, ακούσια ή εκούσια, αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη του στόχου αυτού, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από την ομάδα του Skroutz.
Από τη SKROUTZ A.E.”
Μπράβο!
🙂
Ένα μεγάλο μπράβο καθώς αυτή η δουλειά γινόταν πολλά χρόνια,μπράβο που κάποιος είχε τα κότσια να τα βάλει μαζί τους
Να σαι καλά αγαπητέ φίλε!
Χρειαζόταν εδώ και καιρό να γίνει, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν συγκινήθηκε και κανένας εισαγγελέας να ρίξει κυνήγι…. Αλλά ξέχασα, πιάσαν τον μικροπωλητή στην Κατερίνη που πουλάει αναπτήρες πως το λένε το παιδί, τον Παρασκευά, EPIC WIN!
Νταξ το διάβαζα πριν λίγο. Τραγικό. Κι αυτοί οι μάγκες με τα μαγαζιά κυκλοφορούν με λιμουζίνες κτλ.
Μπράβο πάντως, συγχαρητήρια για τα κότσια. Ήθελα και εγώ να ασχοληθώ με εμπορία ηλεκτρονικών ειδών – τεχνολογίας και γνωρίζοντας από συναδέλφους την κατάσταση έδρασε ως κατασταλτικός παράγοντας. Ώρα να το ξανασκεφτώ.
Εγώ πάντως δεν βλέπω νικη και επιβεβαίωση στα άρθρα σου. Δεν λέει πουθενά το σκρουτζ περί απατεώνων, απάτης κλπ όπως εσύ. Θα είναι νίκη όταν τελεσιδικήσουν οι νομικές περιπέτειες που έχεις. Τότε θα δούμε αν απλά είχες δίκιο ή όχι και τότε θα πρέπει να δούμε και ένα ανάλογο αρθρο σου με τις αποφάσεις όποιες και να ειναι αυτές.
🙂
Εσύ βλέπε ότι θες. Τα καταστήματα που έκλεβαν βλέπουν την πλάτη μου και οι υπόλοιποι βλέπουν δικαίωση. Οι δικές μου νομικές περιπέτειες είναι να χαμε να λέγαμε 🙂
Λυπάμαι που δεν καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω και συνεχίζεις να χαρακτηρίζεις αόριστα χωρίς καμία απόδειξη όλους αυτούς που ίσως κάνουν κάτι ανήθικο ή παράτυπο, αλλά σε καμία πείρπτωση δεν έχουν αποδειχθεί κλέφτες, ακόμα. Αν αποδειχθούν αλλάζει. Κρίμα γιατί συνεχίζοντας έτσι, πιστεύω ότι θα το καταλάβεις με τον άσχημο τρόπο ότι είναι λάθος, με δεδομένο ότι έχεις νομικές εκκρεμότητες να αντιμετωπίσεις. Το ότι συνεχίζεις με το ίδιο τρόπο, δεν δείχνει μεταμέλεια. Αντιθέτως είναι δημόσια συζήτηση, που να είσαι σίγουρος ότι αυτοί που έχουν κάνει νομικές κινήσεις εναντίον σου θα το εκμεταλευθούν. Πραγματικά σου εύχομαι να πάνε όλα καλά. Και τέλος θα σου πω μια συμβουλή. Βρες ένα φίλο νομικό να σε βοηθήσει πως πρέπει να γράφεις στο εξής και μέχρι να τελειώσουν οί όποιες περιπέτειες σου. Για το καλό σου και μόνο θα είναι.
Επειδή νομίζεις πως κι εσύ έχεις να κάνεις με χαζό να σε ενημερώσω πως έχω νομικό και είμαι καλυμμένος από παντού. Οι “νομικές εκκρεμότητες” στις οποίες αναφέρεσαι είναι από αστείες έως υλικό για σαίτες. Το τι έχει αποδειχτεί δε με αφορά ειλικρινά. Διάβασε λίγο το στόμα μου: ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ. Οκ; Μήπως θα έχω κάποια νομική περιπέτεια και για αυτό. Και τέλος, επειδή έχω ήδη λάβει απειλές γενικά, κρατάω τα στοιχεία σου, screenshot του σχολίου σου και παίρνω ως απειλή το “θα καταλάβεις με άσχημο τρόπο […]”.
Σε είχα κατατάξει στους Blogger. μετά την απάντηση σου αυτή σε κατατάσω στους “δημοσιογράφους” ξέρεις αυτούς που απομονώνουν μόνο μία φράση του άλλου και την αξιοποιούν για να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενα του. Διαφορετικά δεν εξηγείται πως την φράση μου “Κρίμα γιατί συνεχίζοντας έτσι, πιστεύω ότι θα το καταλάβεις με τον άσχημο τρόπο ότι είναι λάθος, με δεδομένο ότι έχεις νομικές εκκρεμότητες να αντιμετωπίσεις.” καθώς και την επεξήγηση της από κάτω αναλυτικά την έκοψες και άρχισες να λες για απειλές κλπ. Δεν απείλησα κανέναν την γνώμη μου είπα επί των αναφορών σου και ανέφερα και μερικά νομικά μια και τα ξέρω γιατί τα έχω ζήσει στο παρελθόν. Τεσπα. Τελειώνει εδώ η ασχολεία μου με το θέμα σου και γενικά τα θέματα σου.
Μια τελευταία συμβουλή. Αν έχεις ασφαλιστικά μέτρα , αγωγή , και μήνυση όπως εσύ έχεις πει σε εκκρεμότητα από αυτή την ιστορία, και ο δικηγόρος σου σου λέει ότι ειναι χαρτιά για σαίτες, πάρε και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον ακόμα. 🙂
Καλή τύχη και σου εύχομαι να έχεις πολλές νίκες στο εξής και εν καιρό να μην μετατραπούν σε ήττες για εσένα προσωπικά. Τα υπόλοιπα ας τα κρίνουν οι αναγνώστες σου όσοι μείνουν αφού από ότι φαίνεται όποιου η γνώμη του δεν σου κάνει, τον βγάζεις στη σέντρα.
Μα βέβαια, κι εσύ το ίδιο έκανες. Απομονώνεις φράσεις και ερμήνευες κατά το δοκούν ή τέλος πάντων “νομικά”. Όπως και να έχει το ύφος, από την αρχή ήταν πάντα δηκτικό στα όρια του απειλητικού. Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές, είναι όλα τακτοποιημένα.
nomike xrimatoikonomike το σκρουτζ μιλάει για “παραπλάνηση των καταναλωτών”, “πρόβλημα στη εγκυρότητα των πληροφοριών” και “άρνηση πώλησης στην αναγραφόμενη τιμή” όπως πολύ καλά πρόσεξες. Αν εσύ δεν βλέπεις απάτη σε τίποτα από αυτά, ok, συνέχισε να υποστηρίζεις αυτές τις πρακτικές…αλλά έξω από το σκρουτζ πλέον, στη γειτονιά σου!
Αν μιλαμε με νομικούς όρους, η παραπλάνηση ΔΕΝ είναι απάτη. Είναι παραβίαση αστικού νόμου του κράτους και όχι ποινικού που ειναι η απάτη, ναι ειναι ανήθικο συμφωνώ μαζί σου και όλα τα άλλα, αλλά απάτη δεν είναι επομένως δεν διώκεται ποινικά. Μπορεί να επιφέρει ένα πρόστιμο στην επιχειρήση αλλά μέχρι εκεί. Δεν μιλάω για τι τιμές 2-3 αν πίσω από αυτό υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί απάτη. Μιλάω για την παραπλάνηση. Για το άλλο θα δίξει ο χρόνος όταν προκύψουν στοιχεία που θα αποδυκνείουν κάποια φοροαποφυγή ή κάτι άλλο.
Τώρα για να πούμε και τα του Δομίνικου η σηκοφάντιση αν διωχθεί αστικά μπορεί να επιφέρει αποζημίωση ή διαφυγόντα κέρδη και συνήθως απαιτείται απο το δικαστήριο η δημόσια συγνώμη , από τον σηκοφάντη εφόσον τελικά ο θιγόμενος δικαιωθεί. Αλλά η σηκοφάντιση μπορεί να διωχθεί αστικά η λεγόμενη αγωγή,που μπορεί να επιφέρει τα παραπάνω αλλά και ποινικά, με μήνυση δηλαδή που μπορεί να επιφέρει την φυλάκιση, η οποία γράφεται και στο μητρώο του κατηγορούμενου. Τώρα ενημερωτικά και μόνο η αγωγή αστική δίωξη δηλαδή μπορεί να ασκηθεί μέχρι και 5 έτη μετά το γεγονός ενώ η μήνυση, η ποινική δίωξη δηλαδή μέχρι και 2 μήνες μετά. Για τον αν προκύπτει η όχι παραπλάνηση καταναλωτή αποφασίζει εξωδικαστικά η ΓΓΚ με βάση τον Ν.2251/1994 και για την ακρίβεια ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα αρκετά τσουχτερά η αλήθεια είναι με βάση και το μέγεθος της όποια παρατυπίας. Αν σε μια επιχείρηση επιβληθεί ένα πρόστιμο για να μπορέσει να το αναιρέσει θα πρέπει να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια κατά της απόφασης.Εγώ αυτό που είπα λοιπόν είναι ότι θα ήταν νίκη έτσι όπως έχουν γραφτεί τα άρθρα , αν όντως είχε βγει κάποιος είχε μιλήσει για απάτη και είχε διώξει αστικά και ποινικά τους υπευθύνους. Εναλλακτικά αν ο Δομίνικος εξιστορούσε απλά τα γεγονότα χωρίς χαρακτηρισμούς προς τρίτους θα ήταν νίκη επίσης και δεν θα είχε και θέματα να αντιμετωπίσει ο ίδιος.
Αυτή την στιγμή το μόνο που έχει γίνει είναι ότι μια επιχείρηση αποφάσισε να αλλάξει μια διαδικασία για να αποφευχθεί η πιθανότητα παρατυπίας από κάποιους συνεργάτες της και ίσως και από αυτή. Κατά την άποψη μου ξέρωντας πολύ καλά το νόμο είναι γκρίζα ζώνη μια και όπως έχει πει και πολύς κόσμος δεξιά και αριστερά συναλλαγή μέσω επιτηδευματιών (δηλαδή με τιμολόγιο) δεν είναι ξεκάθαρο από το νόμο αν είναι συναλλαγή που θεωρείται αρμοδιότητα των οργανισμών ελέγχου των συμφερώντων των καταναλωτών όπως η ΓΓΚ ή το ινστιτούτο καταναλωτή να αξιολογήσουν. Είναι στην διακριτική τους ευκαίρια εφόσον και αν προκύψει καταγγελία. Επειδή από όσο έχω δει δεξιά και αριστερά έχουν προκύψει καταγγελίες προς αυτά τα όργανα ή έτσι λένε κάποιοι στα forum σχετικά με τις διπλές τιμές, είναι θέμα χρόνου να το μάθουμε από τις απαντήσεις που θα δωθούν επί αυτών. Επίσης νίκη θα είναι και του το εύχομαι για το καλό του δηλαδή , αν στις όποιες δικαστικές διαμάχες που κατά τον συντάκτη ειναι “να χαμε να λέγαμε” δικαιωθεί. Η άποψη μου είναι ότι εκτός και αν αποδείξει την απάτη θα ειναι δύσκολο να δικαιωθεί από τις όποιες αστικές οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί. Υποθέτω πλέον ότι ο Δομίνικος έχει κάποιον δικηγόρο και θα του τα εξηγήσει κατά την διάρκεια συζήτησης των όποιων νομικών μέτρων έχουν ασκηθεί κατά του.
Αυτά τα ολίγα ενημερωτικά και χωρίς καμία αρνητική διάθεση προς τον ιδιοκτήτη της σελίδας.
Πολλά μπράβο για τον κόπο. Επιτέλους να μάθει ο κόσμος για τις λερες που θησαυρίζουν παράνομα.
Καιρός ήταν, σε ευχαριστούμε πολύ!
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά καλύτερα λίγο πιο ακριβά να πληρώνουμε και να ξέρουμε σε ποιους απευθυνόμαστε παρά να πληρώνουμε φθηνά σε εταιρείες φαντάσματα.
Ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα που δώσατε κ σαφώς για τη νίκη σας!!
*μας είναι φίλε, να σαι καλά!
Bestprice θα ακολουθήσει ή όχι ακόμη;
Θα ελέγξουμε και θα ασκήσουμε πίεση και προς τα εκεί.
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά και πολύ καλά θα κάνετε γιατί ισχύει το ίδιο.
Πολλα συνχαρητηρια μαγκες για τον αγωνα που κανατε.!!!!!!
Να ‘σαι καλά αγαπητέ φίλε!
Εύγε!!
<3
Συγχαρητήρια για όλα… Καταφέρατε να αποδείξετε ότι η διαφθορά δεν νικάει πάντα..
Σημαντικό!
Συγχαρητήρια για τον αγώνα που δώσατε και που τελικά δικαιώθηκε!
<3
Πολλά μπράβο στο skroutz αλλά να σας ενημερώσω οτι τα οποιαδήποτε “λαμόγια” βρηκαν ηδη τρόπο να δικαιολογήσουν πως θα συνεχίσουν να δινουν τα κινητά χωρίς την υποχρέωση του καινούριο νόμου…
Δε μου κάνει εντύπωση. Να υποθέσω αφαιρούν τελείως το τιμολόγιο;
Όχι. Κάνουν αυτό που αναφέρει και ο φίλος παρακάτω. Σου λένε ότι αν δεν είσαι εσύ παρων δε κόβουν τίποτα γιατί δε μπορούν να ξέρουν ότι όντως είσαι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Από Τετάρτη όλοι οι γκάνγκστερ θα έχουν φυσιολογικές τιμές αλλά για έκδοση τιμολογίου θα απαιτείται η φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα τους με εκατό δικαιολογητικά.
Αίσχος και ντροπή για το σκρουτζ. Να αποζημειωσει όλα τα νόμιμα καταστήματα
Αυτά είναι νέα!
Συγνώμη που θα χαλάσω την ευφορία της παρέας αλλά για πηγαίνετε να πάρετε τιμολογιο χωρίς να να σας ζητήσουν να αποδείξετε ποιος είστε, πόσοι είστε, είστε ο εκπρόσωπος; Έχετε εξουσιοδότηση; πόσοι είναι στη εταιρεία; Όσο το ratio retail/b2b θα είναι >1 δεν υπάρχει ελπίδα. Literally speaking.
Party pooper ^
Έτσι νομίζεις εσύ με τον Σπυρόπουλο τον Κουμπαρά… 😉
Πολλά συγχαρητήρια Δομίνικε! Πάλεψες και νίκησες. Το αποτέλεσμα σε δικαιώνει περίτρανα στην ουσία των λεγομένων σου ότι δηλ. είχαν καθιερωθεί αθέμιτες και ανήθικες εμπορικές πρακτικές από πολλά σκρουτζομάγαζα και ευθύνη του Σκρουτζ ήταν να θέσει όρους ή να τηρήσει τους υπάρχοντες ώστε να εξασφαλίσει την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας από τους συνεργάτες του και να αποτρέψει τις λαμογιές εις βάρος καταναλωτών και κράτους. Μπράβο!Πανηγυρίζουμε μαζί σου αυτή τη νίκη.
Σε ευχαριστούμε αγαπητέ φίλε!
Από Τετάρτη όλοι οι γκάνγκστερ θα έχουν φυσιολογικές τιμές αλλά για έκδοση τιμολογίου θα απαιτείται η φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα τους με εκατό δικαιολογητικά.
Όλα τα λαμόγια θα κάνουν αυτό ακριβώς που λέει ο φίλος Stiv bixtis από Τετάρτη, εφόσον στη τιμή καταστήματος επιτρέπεται το καπέλο. Μηδέν εις το πηλίκο λοιπόν. Αλλά είναι κρίμα ένας τέτοιος γενναίος αγώνας να πάει χαμένος. Οπότε παίδες αρχίστε να ψάχνετε και να αναζητάτε διευκρινήσεις από όποιον γνωρίζετε, ο οποίος είναι σχετικός με το θέμα και τη νομοθεσία αλλά και από τους αρμόδιους φορείς, για την εφαρμογή της παραγράφου Ε3 της ΠΟΛ1150/2017, ώστε να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Πρέπει τώρα να αρχίσουμε να ασκούμε πιέσεις παντού – κυρίως στους αρμόδιους φορείς (τμήμα Ελέγχων & ΦΠΑ του ΥΠΟΙΚ μάλλον) – για να ρυθμίσουν αυτή την ατέλεια, ή να διευκρινίσουν αυτή την γκρίζα ζώνη αν θέλετε, της ΠΟΛ1150/2017. Όσο πιο πολλοί πιέσουμε και στείλουμε email, τόσο καλύτερα. Μια μεγάλη νίκη πραγματοποιήθηκε, όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται και αυτή η δεύτερη. Αν καταφέρουμε να αποδείξουμε ότι ο επαρκής έλεγχος των στοιχείων ταυτοπροσωπίας μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους πέραν της φυσικής παρουσίας, τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη. Μετά τους κόβουμε τα πόδια, δεν μπορούν να κάνουν κάτι.
Λάβετε υπόψη τα παρακάτω:
Πουθενά η ΠΟ1150/2017 δεν ορίζει την φυσική παρουσία στο κατάστημα ως υποχρεωτικό και μόνο μέσο ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας. Αντιθέτως μάλιστα:
«Ε. Υποχρεώσεις του Πωλητή παράγραφος 3β:
«Σε κάθε περίπτωση ακόμα και για συναλλαγές κάτω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€) συνιστάται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο».
Επομένως η ΠΟΛ συστήνει ο έλεγχος των στοιχείων της ταυτοπροσωπίας να διασφαλίζεται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω τραπεζών. Αυτό σε συνδυασμό με αποστολή ενός επικυρωμένου φωτοαντιγράφου της ταυτότητας θα πρέπει να θεωρείται επαρκές μέσο ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας.
Μάγκες αρχίστε να ασκείτε πιέσεις. Email του τμήματος Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ για να αποστείλετε τα κείμενά σας και τις καταγγελίες σας: c.counadis@aade.gr
Καλή μας επιτυχία!
Υπόδειγμα email που θα μπορούσατε να στείλετε σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή:
Καταγγελία και Πρόταση του ………………… ……………………. με υπ’ αριθμ. ταυτότητας ……………….. και αφμ ……………..
Τηλ. Επικοιν. …………………
Αξιότιμοι κύριοι,
Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος σχετικά με την τεράστια φοροδιαφυγή που λαβαίνει χώρα, κατά τρόπο πρόδηλο και προκλητικό, στον τομέα της εμπορίας των ηλεκτρονικών συσκευών που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ.
Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα, συνεργάτες των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης Σκρουτζ και Best price, έχουν καθιερώσει μια ανήθικη εμπορική πολιτική που στοχοποιεί και προσβάλει την κατηγορία πελατών της χονδρικής και εν γένει όσους ζητούν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά με έκδοση τιμολογίου. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καθιερώσει διπλούς τιμοκαταλόγους. Έτσι, στις σελίδες των προϊόντων τους, εμφανίζουν τρείς διαφορετικές τιμές για το ίδιο αγαθό: μία τιμή ‘καταστήματος’, μία ‘προσφοράς’ και μία ‘τιμολογίου’. Σημειώστε ότι η τιμή τιμολογίου είναι πάντα προσαυξημένη έως και 20% ή και παραπάνω σε σχέση με την τιμή λιανικής (δεδομένου ότι ο αγοραστής υποχρεούται να καταβάλει το φόρο σύμφωνα τις νέες διατάξεις).
Εφόσον τα τιμολόγια διασταυρώνονται στο τέλος του έτους, δεν μπορεί κανείς να αποκρύψει τα έσοδα αυτά όπως μπορεί εύκολα να κάνει στην λιανική με τις αποδείξεις. Έτσι λοιπόν η τιμή ‘τιμολογίου’ προδίδει την τιμή που περιλαμβάνει όντως τον φπα ενώ η διαφορά της από την τιμή λιανικής (ή αλλιώς ‘προσφοράς’) υποδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Φυσικά ως έμπορος τέτοιων προϊόντων ο ίδιος, γνωρίζω από πρώτο χέρι και τις Ευρωπαϊκές και τις Ασιατικές τιμές χονδρικής και μπορώ να βεβαιώσω διπλά την πραγματικότητα της φοροδιαφυγής. (για όσους είναι επαγγελματίες του κλάδου μόνο)
Το κλίμα, λοιπόν, ανάμεσα στους συναδέλφους του κλάδου έχει οξυνθεί, εφόσον επιπλέον δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μέσα σε αυτό το πιεστικό κλίμα, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης skroutz.gr, η οποία προσφέρει το βήμα δραστηριοποίησης αυτών των επιχειρήσεων, αναγκάστηκε να ρυθμίσει, εν τέλει, κι ομολογουμένως γενναία, το πρόβλημα των τριπλών τιμών θέτοντας ως όρο συνεργασίας για τα καταστήματα την εμφάνιση μίας και μόνο τελικής τιμής με την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται, ηλεκτρονικά, ένα προϊόν όλοι οι πελάτες, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκουν, χονδρικής ή λιανικής. Έτσι, λοιπόν, από την Τετάρτη 13/6/2018 οπότε και θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι όροι συνεργασίας του Σκρουτζ, θα πάψουν, τυπικά, να εμφανίζονται τριπλές τιμές στις σελίδες των συνεργαζόμενων καταστημάτων. Κοιτάξτε όμως με ποιον τρόπο, ουσιαστικά, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η μερίδα των ανέντιμων επαγγελματιών θα συνεχίσει να φοροδιαφεύγει. Εδώ είναι που ζητώ τη συμβολή σας, εφόσον νομίζω ότι τα παρακάτω εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων σας.
Για την αγορά προϊόντων που εμπίπτουν στις νέες διατάξεις του άρθρου 39α ισχύουν οι προϋποθέσεις και διευκρινήσεις της ΠΟΛ1150/2017. Στο τμήμα Ε. Υποχρεώσεις του πωλητή η παράγραφος 3 δίνει ορισμένες διευκρινίσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ‘γκρίζες’ ή αλλιώς ατελείς. Κοιτάξτε τώρα πώς οι πονηροί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται αυτή τη ‘γκρίζα’ ή ατελή διευκρίνιση για να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν.
Στο τμήμα Ε. Υποχρεώσεις του πωλητή, η παρ. 3, λοιπόν, αναφέρει τα εξής:
«3. Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του υποκείμενου και του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, δηλαδή ότι είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ο πωλητής έχει υποχρέωση να ζητά από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής) και να ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας αυτού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες). Οι εκπρόσωποι των υποκειμένων/αγοραστών προσκομίζουν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν την νομιμοποίηση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α..
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και για συναλλαγές κάτω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€) συνιστάται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραπάνω διευκρινήσεις, για την επιβεβαίωση του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, εκτός φυσικά από την προσκόμιση αντιγράφου των ‘στοιχείων μητρώου επιχείρησης’ από το ‘TAXISnet’, απαιτείται και ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοπροσωπίας του αγοραστή, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση από μη δικαιούχους. Εδώ ακριβώς, όμως, αντί να γίνεται κατάχρηση από μη δικαιούχους αγοραστές, γίνεται κατάχρηση από ανέντιμους και πονηρούς πωλητές, εφόσον ερμηνεύουν καταχρηστικά τη απαίτηση για έλεγχο των στοιχείων ταυτοπροσωπίας ορίζοντας και αποδεχόμενοι ως ένα και μοναδικό μέσο ελέγχου των στοιχείων αυτών τη φυσική παρουσία του αγοραστή στο κατάστημα, οδηγώντας τον αναγκαστικά σε αυτό όπου και εφαρμόζεται πλέον η τιμή ‘καταστήματος’ η οποία βέβαια είναι πάντα έως και 20% ή και παραπάνω προσαυξημένη, όπως είπαμε, σε σχέση με την τιμή ‘web’ με την οποία δουλεύουν στη λιανική. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν τα πραγματικά (αυξημένα) επίπεδα τιμών στη χονδρική και παράλληλα τα απίθανα χαμηλά επίπεδα τιμών στη λιανική.
Δεδομένης της εμφανώς δόλιας αυτής πρακτικής για σκοπούς φοροδιαφυγής, σας ρωτώ λοιπόν:
Είναι η κατ’ αυτόν τον τρόπο ερμηνεία του όρου για έλεγχο των στοιχείων ταυτοπροσωπίας καταχρηστική ή όχι; Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εναλλακτικοί επαρκείς τρόποι ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας; Προσέξτε την τελευταία παράγραφο της παραπάνω παράθεσης από την ΠΟΛ1150/2017. Εκεί, ορθά, σε αρμονία και με την ουσία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία είναι η δυνατότητα σύναψης απομακρυσμένων συμβάσεων πώλησης, αντί για τη παρουσία του αγοραστή στο φυσικό κατάστημα, ως εναλλακτικό μέσο ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας συστήνεται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Συμπληρωματικά, η αποστολή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του αγοραστή, με ημερομηνία την προηγούμενη της συναλλαγής, (με το γνήσιο της υπογραφής) θα παρείχε ένα σύνολο εκπληρούμενων όρων, επαρκών για την επίτευξη του στόχου της ταυτοποίησης. Δεδομένου ότι πληρούνται οι παραπάνω όροι, η πρόταση της πιθανότητας χάλκευσης και κατάχρησης των στοιχείων από μη δικαιούχους ως δικαιολογία για άρνηση έκδοσης αποφορολογημένου τιμολογίου δεν είναι λογική, είναι ακραία και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, εφόσον το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά την φυσική παρουσία αγοραστή με πλαστογραφημένη για παράδειγμα ταυτότητα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλώ να εξετάσετε και να εφαρμόσετε/επιβάλετε μέτρα ή να θέσετε όρους που θα αποτρέπουν την καταχρηστική και κατά το δοκούν ερμηνεία των διευκρινήσεων της ΠΟΛ1150/2017 όπως αυτή αναλύθηκε παραπάνω, από ανέντιμους και διεφθαρμένους εμπόρους, οι οποίοι, πλουτίζοντας οι ίδιοι, ζημιώνουν αφάνταστα την ελληνική οικονομία και εξοντώνουν την υγιή επιχειρηματικότητα.
Θα εκτιμούσα πολύ τη θέση σας σε σχέση με τα ανωτέρω.
Σας ευχαριστώ πολύ
Συγγνώμη το email είναι c.kounadis@aade.gr
Το γλέντι ξεκίνησε φίλε μου.Κανεις δεν έχει τιμή τιμολογιου.Να δούμε αντίδραση από το σκρουτζ.
Ότι και να είναι τα νέα κόλπα τους, θα μας βρουν μπροστά τους. Για κάθε λύση τους θα έχουμε και νέο πρόβλημα 😉
Υπόδειγμα email που θα μπορούσατε να στείλετε σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή:
Καταγγελία – Πρόταση του ………………… ……………………. με υπ’ αριθμ. ταυτότητας ……………….. και αφμ ……………..
Τηλ. Επικοιν. …………………
Αξιότιμοι κύριοι,
Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε πολύς θόρυβος σχετικά με την τεράστια φοροδιαφυγή που λαβαίνει χώρα, κατά τρόπο πρόδηλο και προκλητικό, στον τομέα της εμπορίας των ηλεκτρονικών συσκευών που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 39α του Κώδικα ΦΠΑ.
Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα, συνεργάτες των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης Σκρουτζ και Best price, έχουν καθιερώσει μια ανήθικη εμπορική πολιτική που στοχοποιεί και προσβάλει την κατηγορία πελατών της χονδρικής και εν γένει όσους ζητούν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά με έκδοση τιμολογίου. Πιο συγκεκριμένα, έχουν καθιερώσει διπλούς τιμοκαταλόγους. Έτσι, στις σελίδες των προϊόντων τους, εμφανίζουν τρείς διαφορετικές τιμές για το ίδιο αγαθό: μία τιμή ‘καταστήματος’, μία ‘προσφοράς’ και μία ‘τιμολογίου’. Σημειώστε ότι η τιμή τιμολογίου είναι πάντα προσαυξημένη έως και 20% ή και παραπάνω σε σχέση με την τιμή λιανικής (δεδομένου ότι ο αγοραστής υποχρεούται να καταβάλει το φόρο σύμφωνα τις νέες διατάξεις).
Εφόσον τα τιμολόγια διασταυρώνονται στο τέλος του έτους, δεν μπορεί κανείς να αποκρύψει τα έσοδα αυτά όπως μπορεί εύκολα να κάνει στην λιανική με τις αποδείξεις. Έτσι λοιπόν η τιμή ‘τιμολογίου’ προδίδει την τιμή που περιλαμβάνει όντως τον φπα ενώ η διαφορά της από την τιμή λιανικής (ή αλλιώς ‘προσφοράς’) υποδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Φυσικά ως έμπορος τέτοιων προϊόντων ο ίδιος, γνωρίζω από πρώτο χέρι και τις Ευρωπαϊκές και τις Ασιατικές τιμές χονδρικής και μπορώ να βεβαιώσω διπλά την πραγματικότητα της φοροδιαφυγής. (για όσους είναι επαγγελματίες του κλάδου μόνο)
Το κλίμα, λοιπόν, ανάμεσα στους συναδέλφους του κλάδου έχει οξυνθεί, εφόσον επιπλέον δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μέσα σε αυτό το πιεστικό κλίμα, η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης skroutz.gr, η οποία προσφέρει το βήμα δραστηριοποίησης αυτών των επιχειρήσεων, αναγκάστηκε να ρυθμίσει, εν τέλει, κι ομολογουμένως γενναία, το πρόβλημα των τριπλών τιμών θέτοντας ως όρο συνεργασίας για τα καταστήματα την εμφάνιση μίας και μόνο τελικής τιμής με την οποία θα μπορούν να προμηθεύονται, ηλεκτρονικά, ένα προϊόν όλοι οι πελάτες, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκουν, χονδρικής ή λιανικής. Έτσι, λοιπόν, από την Τετάρτη 13/6/2018 οπότε και θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι όροι συνεργασίας του Σκρουτζ, θα πάψουν, τυπικά, να εμφανίζονται τριπλές τιμές στις σελίδες των συνεργαζόμενων καταστημάτων. Κοιτάξτε όμως με ποιον τρόπο, ουσιαστικά, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η μερίδα των ανέντιμων επαγγελματιών θα συνεχίσει να φοροδιαφεύγει. Εδώ είναι που ζητώ τη συμβολή σας, εφόσον νομίζω ότι τα παρακάτω εμπίπτουν των αρμοδιοτήτων σας.
Για την αγορά προϊόντων που εμπίπτουν στις νέες διατάξεις του άρθρου 39α ισχύουν οι προϋποθέσεις και διευκρινήσεις της ΠΟΛ1150/2017. Στο τμήμα Ε. Υποχρεώσεις του πωλητή η παράγραφος 3 δίνει ορισμένες διευκρινίσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ‘γκρίζες’ ή αλλιώς ατελείς. Κοιτάξτε τώρα πώς οι πονηροί επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται αυτή τη ‘γκρίζα’ ή ατελή διευκρίνιση για να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν.
Στο τμήμα Ε. Υποχρεώσεις του πωλητή, η παρ. 3, λοιπόν, αναφέρει τα εξής:
«3. Για την επιβεβαίωση της ιδιότητας του υποκείμενου και του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, δηλαδή ότι είναι ενταγμένος στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ο πωλητής έχει υποχρέωση να ζητά από τον αγοραστή κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. η εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» του, από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet» με ημερομηνία εκτύπωσης την προηγούμενη της συναλλαγής) και να ελέγχει τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας αυτού ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση του συστήματος από πρόσωπα που δεν είναι υποκείμενα με δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιδιώτες). Οι εκπρόσωποι των υποκειμένων/αγοραστών προσκομίζουν κάθε πρόσφορο μέσο για να αποδείξουν την νομιμοποίηση αυτών για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας του πωλητή θα πρέπει να επιβαρύνεται το φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α..
Σε κάθε περίπτωση ακόμα και για συναλλαγές κάτω των πεντακοσίων ευρώ (500,00€) συνιστάται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις παραπάνω διευκρινήσεις, για την επιβεβαίωση του δικαιώματος έκπτωσης του αγοραστή, εκτός φυσικά από την προσκόμιση αντιγράφου των ‘στοιχείων μητρώου επιχείρησης’ από το ‘TAXISnet’, απαιτείται και ο έλεγχος των στοιχείων ταυτοπροσωπίας του αγοραστή, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση από μη δικαιούχους. Εδώ ακριβώς, όμως, αντί να γίνεται κατάχρηση από μη δικαιούχους αγοραστές, γίνεται κατάχρηση από ανέντιμους και πονηρούς πωλητές, εφόσον ερμηνεύουν καταχρηστικά τη απαίτηση για έλεγχο των στοιχείων ταυτοπροσωπίας ορίζοντας και αποδεχόμενοι ως ένα και μοναδικό μέσο ελέγχου των στοιχείων αυτών τη φυσική παρουσία του αγοραστή στο κατάστημα, οδηγώντας τον αναγκαστικά σε αυτό όπου και εφαρμόζεται πλέον η τιμή ‘καταστήματος’ η οποία βέβαια είναι πάντα έως και 20% ή και παραπάνω προσαυξημένη, όπως είπαμε, σε σχέση με την τιμή ‘web’ με την οποία δουλεύουν στη λιανική. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν τα πραγματικά (αυξημένα) επίπεδα τιμών στη χονδρική και παράλληλα τα απίθανα χαμηλά επίπεδα τιμών στη λιανική.
Δεδομένης της εμφανώς δόλιας αυτής πρακτικής για σκοπούς φοροδιαφυγής, σας ρωτώ λοιπόν:
Είναι η κατ’ αυτόν τον τρόπο ερμηνεία του όρου για έλεγχο των στοιχείων ταυτοπροσωπίας καταχρηστική ή όχι; Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν εναλλακτικοί επαρκείς τρόποι ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας; Προσέξτε την τελευταία παράγραφο της παραπάνω παράθεσης από την ΠΟΛ1150/2017. Εκεί, ορθά, σε αρμονία και με την ουσία του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία είναι η δυνατότητα σύναψης απομακρυσμένων συμβάσεων πώλησης, αντί για τη παρουσία του αγοραστή στο φυσικό κατάστημα, ως εναλλακτικό μέσο ελέγχου των στοιχείων ταυτοπροσωπίας συστήνεται η εξόφληση των συναλλαγών μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στα οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι το πρόσωπο που εξοφλεί τη συναλλαγή είναι ο υποκείμενος στο φόρο αγοραστής προς τον οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Συμπληρωματικά, η αποστολή επικυρωμένου φωτοαντίγραφου του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας του αγοραστή, με ημερομηνία την προηγούμενη της συναλλαγής, (με το γνήσιο της υπογραφής) θα παρείχε ένα σύνολο εκπληρούμενων όρων, επαρκών για την επίτευξη του στόχου της ταυτοποίησης. Δεδομένου ότι πληρούνται οι παραπάνω όροι, η πρόταση της πιθανότητας χάλκευσης και κατάχρησης των στοιχείων από μη δικαιούχους ως δικαιολογία για άρνηση έκδοσης αποφορολογημένου τιμολογίου δεν είναι λογική, είναι ακραία και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται, εφόσον το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά την φυσική παρουσία αγοραστή με πλαστογραφημένη για παράδειγμα ταυτότητα.
Με βάση όλα τα παραπάνω, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλώ να εξετάσετε και να εφαρμόσετε/επιβάλετε μέτρα ή να θέσετε όρους που θα αποτρέπουν την καταχρηστική και κατά το δοκούν ερμηνεία των διευκρινήσεων της ΠΟΛ1150/2017 όπως αυτή αναλύθηκε παραπάνω, από ανέντιμους και διεφθαρμένους εμπόρους, οι οποίοι, πλουτίζοντας οι ίδιοι, ζημιώνουν αφάνταστα την ελληνική οικονομία και εξοντώνουν την υγιή επιχειρηματικότητα.
Θα εκτιμούσα πολύ τη θέση σας σε σχέση με τα ανωτέρω.
Σας ευχαριστώ πολύ
Μην αγχώνεσαι. Η ουσία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η δυνατότητα απομακρυσμένων αγορών.
Αγχώθηκα 🙂
Εδώ πάντως η επίσημη ανάρτηση του ΥΠΟΙΚ με τα email και όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των αντίστοιχων τμημάτων του υπουργείου για την αποστολή των καταγγελιών σας:
http://www.gsis.gr/gsis/export/sites/default/gsis_site/Contact/documents_Contact/kentr_ypir.pdf
Το παραπάνω email που παρέθεσα παρακαλώ να αφαιρεθεί από τον moderator καθότι μπορεί να είναι προσωπικό δεδομένο και όχι δημόσιο . Ευχαριστώ
Δομίνικε, επειδή δεν με αφήνει να επεξεργαστώ τις αναρτήσεις μου, σβήσε σε παρακαλώ το post της καταγγελίας που ανέβηκε δύο φορές κατά λάθος καθώς και ένα email στο πιο πάνω post που παρέθεσα για την αποστολή των καταγγελιών καθώς τα δημόσια email είναι αυτά που παραθέτω στο link κατόπιν. Ευχαριστώ
Η νέα μόδα από καινούρια καταστήματα που πωλούν χωρίς φπα σε χαμηλές τιμές και ξεφυτρώνουν κάθε μέρα πλέον στο σκρουτζ είναι η εξής:
“Οροι χρήσης /Πολιτική τιμών
Σύμφωνα με τo άρθρο 39 του νόμου N.2859 στις τιμές που αναγράφονται δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, διότι το κατάστημα απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.”
Τί ακριβώς κάνουν; Ιδρύουν νέες εταιρίες οι οποίες λόγω χαμηλού τζίρου θα απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής φπα;
Μα είναι a-smart…. πολύ smart ο τύπος 😉
😀
Οχι φίλε μου ,ο τζιρος για απαλλαγή φπα είναι τζίρος ημέρας .Δεν τους συμφέρει.
Μόλις σκέφτηκα μια από τις καινούριες πατέντες που θα σκαρφιστούν: Αφού βάλουν την κανονική τιμή και τσιμπήσουν τον πελάτη από το Skroutz θα υπάρχει banner που θα πιάνει την μισή σελίδα του eshop “Θέλετε ακόμα πιο φθηνή τιμή; κάντε click εδώ” και θα τους κατευθύνει στο “άλλο” μαγαζί….
Είναι εντολή του υπουργείου να συμμορφωθει ο σκρουτζ, αλλιώς λουκέτο .
Η λύση είναι μία. Επιβολή προστίμου και λουκέτο στο σκρουτζ για συγκάλυψη όλων αυτών των απατεώνων .
<>
Μα δε θα τσιμπάνε οι πελάτες αν βλέπουν την υψηλή τιμή. Ασε που απαγορεύτηκε οποιαδήποτε πολιτική διπλής τιμής και παραπλάνησης απο το Σκρουτζ. Και αυτό είναι έμμεση παραπλάνηση. Οπότε δεν θα κάνουν κάτι τέτοιο
Είναι “εντολή” του υπουργείου; Εχεις πληροφορίες ότι το υπουργείο “υποχρέωσε” με κάποιον τρόπο το Σκρουτζ; Γίνεται κάτι τέτοιο; Μήπως απλά έδωσε πρόταση/σύσταση;
Ναι πριν 3 μήνες περίπου. Αλλά μετά την έρευνα του Δομινικου ασκήθηκε μεγαλύτερη πίεση .Βλέπεις όλα αυτά τα χρόνια τα παιδάκια του σκρουτζ έγιναν πλούσιοι εξαιτίας αυτών των απατεώνων και εις βάρος του δημοσίου.
Σήμερα 12/6 μου απάντησαν (τηλεφωνικά) από το τμήμα ΦΠΑ του ΥΠΟΙΚ σε καταγγελία που έκανα εχθές για μερικά από αυτά τα θέματα και μου είπαν τα εξής:
“Όσον αφορά την ταυτοπροσωπία, το φθινόπωρο – μέχρι το χειμώνα βαριά – θα τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζουμε για την επιβεβαίωση του αγοραστή ως δικαιούχου έκπτωσης του φπα. Όσον αφορά την χονδρική και την έκδοση τιμολογίων, ένας έμπορος, ακόμη και αν έχει ενεργό ΚΑΔ χονδρικής, δεν υποχρεούται να δεχθεί να κάνει χονδρική σόνι και καλά. Εχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση”.
Δυστυχώς, δεν τους υποχρεώνει κανένας να κόψουν τιμολόγιο αν δεν θέλουν. Και ως παράδειγμα μιας πιθανής αιτίας για να ακολουθήσουν μία τέτοια εμπορική πολιτική μου έφερε το πρόβλημα της ρευστότητας που συνεπάγεται η χονδρική για τους εμπόρους που εισάγουν από τρίτες χώρες. Οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν μας σώζει τίποτα…
…μόνο η απευθείας διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με την ΓΓΠΣ και με την παράλληλη δυνατότητα του αγοραστή για έλεγχο της αυθεντικότητας του εκδιδόμενου παραστατικού μέσα από την ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ που ήδη υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί. Αλήθεια, πότε επιτέλους θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό; Γιατί το καθυστερούν αφού θα βοηθήσει τόσο πολύ στην πάταξη της φοροδιαφυγής, θα απλοποιήσει λογιστικές διαδικασίες και θα οδηγήσει στην εισροή δισεκατομμυρίων διαφυγόντων έως τώρα ευρώ στα κρατικά ταμεία;
Το κατάστημα SuperOffers.gr δίνει το Redmi 5 plus 64gb στα 164€ και εκδίδει αποφορολογημένο τιμολόγιο υπό αυτές τις προϋποθέσεις:
<>
Οπότε η τιμή βγαίνει 132€. Τρεχάτε να προλάβετε …. ..
Το SuperOffers κατάλαβε ότι μπαίνει μέσα και ανέβασε τιμή στα 188€. 🙂
Που είστε ρε μάγκες ιδιοκτητες όλων αυτών των γκανκστερ shops ,να μας εξηγήσετε τώρα γιατί ανεβάσατε τις τιμές σας?
Αναφέρομαι στα καταστηματα που κράζανε εδώ τον Δομίνικο καιζερ και κάνα δυο αλλοι.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ.Αυριο στο σκρουτζ όλα τα καταστήματα θα αναφέρονται μόνο σε τιμή λιανικής και πουθενά για τιμή τιμολογιου άρθρο 39.Αυτο σημαίνει ότι το σκρουτζ θα κάνει κολοτουμπα -γαργάρα σαν τον Τσιπρα και θα τα κρατήσει όλα αυτά τα καταστήματα με αποτέλεσμα σε μια εβδομάδα πάλι τα ιδια.
Οσο παραμένει στο συρτάρι το ψήφισμα για την διασύνδεση των ταμειακών με την εφορία, ο καθένας θα μπορεί, αρνούμενος την χονδρική γιατί έτσι γουστάρει, να αποκρύπτει έσοδα μέσω πειραγμένων ταμειακών και ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών. Εάν μάλιστα, σύμφωνα με το νέο κόλπο, οχυρώσει την νομιμοφάνειά του πίσω από μια μικρή εταιρεία ειδικού καθεστώτος απαλλασόμενης φπα, κάνοντας δήθεν τιμές χωρίς ΦΠΑ επειδή το δικαιούται αλλά παράλληλα πειράζοντας την ταμειακή, θα μπορεί να πουλάει ασταμάτητα σε εξευτελιστική τιμή. Διαφορετικά όπως είπες θα έπιανε το προβλεπόμενο όριο τζίρου των 10000€ μέσα σε μια μέρα, άντε σε μια εβδομάδα βαριά. Επομένως ο a- smart σε μια εβδομάδα θα έχει ξεπεράσει το όριο του τζίρου. Αλλά και πάλι τίποτα δεν εμποδίζει τον κάθε a- smart να συνεχίσει να πουλάει χωρίς ΦΠΑ μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους ξεπερνώντας το όριο. Απλά το επόμενο έτος πάπαλα η απαλλαγή από το ΦΠΑ. Μικρό το κακό όμως γιατί θα ανοίξει μια καινούργια μικρή εταιρία απαλλασομενη φπα, στο όνομα κάποιου αχυράνθρωπου, εφόσον από 1/1/2019 μάλιστα θα είναι δικαιούχα απαλλαγής από το πρώτο έτος λειτουργίας της. Εκτός κιαν μας το παίζει απαλλασόμενος ενώ στην ουσία δεν είναι. Διότι εταιρικά στοιχεία δεν εμφανίζει πουθενά ώστε να ξέρουμε ποιος είναι.
Τα πράματα είναι πολύ απλά. Οι τιμές θα φτάσουν τις τιμές κόστους και τα καταστήματα θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην κόβουν τιμολόγιο. Η μαγκιά που θα πρέπει να αντικαταστήσει την ΠΟΛ 1150 θα είναι ότι όσες εταιρείες εισάγουν αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να προκαταβάλουν τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων. Πχ εάν το τιμολόγιο είναι 10.000€ τότε θα πρέπει να πληρώσουν 12.400€ για να μπορέσουν να τα εισάγουν. Και εννοείται να επανέρθει ο ΦΠΑ στην χονδρική. Να δω μετά πόσοι θα τολμήσουν να πουλήσουν σε τιμή κόστους.
Μα αυτό ισχύει ήδη φίλε μου. Οσοι εισάγουν από τρίτες χώρες προπληρώνουν τον ΦΠΑ στο τελωνείο. Νόμος.
Α μάλλον εννοείς στις ενδοκοινοτικές όπου δεν πληρώνουν φπα. Σωστά.
Τωρα βλέπω ότι όλοι οι γκάνγκστερ συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες χαμηλες τιμές στο best price.Μήπως ήρθε ο καιρός για λουκέτα και επιβολή προστίμων?
Που το είδες αυτό; Μπορείς να αναφέρεις κανένα παράδειγμα; Γιατί εγώ όσους είδα έχουν ίδιες τιμές με το σκρουτζ. Εξάλλου πως θα γινόταν διαφορετικά εφόσον πρόκειται για το ίδιο site; Αυτό προϋποθέτει να έχουν στήσει δεύτερο ολόιδιο site, ένα για κάθε μηχανή αναζήτησης, με διαφορετικές τιμές το καθένα κάτι που δεν παίζει.
Παίδες, αν θέλετε να τιμωρήσετε όλους αυτούς που κάνουν λαμογιές αλλά το παίζουν άγιοι, υπάρχει τρόπος, ο οποίος θα λύσει και ένα άλλο πρόβλημα: Την παράνομη εισαγωγή και διάσθεση συσκευών που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικο Ασφαλείας CE (Δήλωση Συμμόρφωσης). Οι περισσότεροι στο Σκρουτζ, Bestprice κτλ. πουλάνε κινέζικες συσκευές χωρίς CE για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους . Δείτε για παράδειγμα εδώ την επίσημη ανάρτηση της Xiaomi με τις συσκευές που διαθέτουν CE και τις αντίστοιχες Δηλώσεις Συμμόρφωσης σε pdf για κάθε μία από αυτές. https://www.mi.com/en/certification/compliance/
Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών: https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/kya-127200-dtvn2234-tmd-f143/arthro-42-koini-ypoyrgiki-apofasi-127200
Αν θέλετε, λοιπόν, παραγγείλτε μία τέτοια συσκευή από τον καθένα που τις πουλάει, βγάλτε φωτογραφία το κουτί και την ετικέτα, στείλτε το πίσω, ζητήστε τα χρήματά σας και στη συνέχεια κάντε καταγγελία στο Σκρουτζ (ή σχετική κριτική) ή προχωρήστε το ακόμη περισσότερο κάνοντας επίσημη καταγγελία στην ΕΕΤΤ που είναι η αρμόδια αρχή για αυτά τα θέματα. Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει…
Πχ προϊόν για το Samsung j530 έχει 3 καταστήματα απατεώνων. KINITI.NET,GADGETLAB,KAZIMOBILE .Για αλλά προϊόντα έχει και άλλα παρόμοια καταστήματα .
Από ότι βλέπω αυτοί διαφημίζονται μόνο στο Bestprice και όχι στο Skroutz
Για το best price ανέφερα παραπάνω
Παίδες, αν θέλετε να τιμωρήσετε όλους αυτούς που κάνουν λαμογιές αλλά το παίζουν άγιοι, υπάρχει τρόπος, ο οποίος θα λύσει και ένα άλλο πρόβλημα. Από νομικής άποψης η παράνομη εισαγωγή και διάσθεση συσκευών που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικο Ασφαλείας CE (Δήλωση Συμμόρφωσης), είναι πολύ πιο σοβαρό αδίκημα. Οι περισσότεροι στο Σκρουτζ, Bestprice κτλ. πουλάνε κινέζικες συσκευές χωρίς CE για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους . Δείτε για παράδειγμα εδώ την επίσημη ανάρτηση της Xiaomi με τις συσκευές που διαθέτουν CE και τις αντίστοιχες Δηλώσεις Συμμόρφωσης σε pdf για κάθε μία από αυτές. https://www.mi.com/en/certification/compliance/
Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών: https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/kya-127200-dtvn2234-tmd-f143/arthro-42-koini-ypoyrgiki-apofasi-127200
Αν θέλετε, λοιπόν, παραγγείλτε μία τέτοια συσκευή από τον καθένα που τις πουλάει, βγάλτε φωτογραφία το κουτί και την ετικέτα, στείλτε το πίσω, ζητήστε τα χρήματά σας και στη συνέχεια κάντε καταγγελία στο Σκρουτζ (ή σχετική κριτική) ή προχωρήστε το ακόμη περισσότερο κάνοντας επίσημη καταγγελία στην ΕΕΤΤ που είναι η αρμόδια αρχή για αυτά τα θέματα. Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει…
Παίδες, αν θέλετε να τιμωρήσετε όλους αυτούς που κάνουν λαμογιές αλλά το παίζουν άγιοι, υπάρχει τρόπος, ο οποίος θα λύσει και ένα άλλο πρόβλημα: Την παράνομη εισαγωγή και διάσθεση συσκευών που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικο Ασφαλείας CE (Δήλωση Συμμόρφωσης). Οι περισσότεροι στο Σκρουτζ, Bestprice κτλ. πουλάνε κινέζικες συσκευές χωρίς CE για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους . Δείτε για παράδειγμα εδώ την επίσημη ανάρτηση της Xiaomi με τις συσκευές που διαθέτουν CE και τις αντίστοιχες Δηλώσεις Συμμόρφωσης σε pdf για κάθε μία από αυτές. *
Τα πρόστιμα είναι πολύ τσουχτερά, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών, και για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ: *
Αν θέλετε, λοιπόν, παραγγείλτε μία τέτοια συσκευή από τον καθένα που τις πουλάει, βγάλτε φωτογραφία το κουτί και την ετικέτα, στείλτε το πίσω, ζητήστε τα χρήματά σας και στη συνέχεια κάντε καταγγελία στο Σκρουτζ (ή σχετική κριτική) ή προχωρήστε το ακόμη περισσότερο κάνοντας επίσημη καταγγελία στην ΕΕΤΤ που είναι η αρμόδια αρχή για αυτά τα θέματα. Θα το φυσάνε και δεν θα κρυώνει…
*(Δεν με αφήνει να ανεβάσω τα links. Θα πρέπει να τα αναζητήστε μόνοι σας)
.mi.com/en/certification/compliance/
.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/kya-127200-dtvn2234-tmd-f143/arthro-42-koini-ypoyrgiki-apofasi-127200
http://www.mi.com/en/certification/compliance/
http://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/kya-127200-dtvn2234-tmd-f143/arthro-42-koini-ypoyrgiki-apofasi-127200
https://www.webtelecom.gr/index.php?route=product/product&product_id=6155&search=xiaomi+redmi+5+plus
Σας βρήκα ευκαιρία!!
155,39 με τιμολόγιο… ίδια τιμή με το 32GB!
Τρέξτε να προλάβετε!
178 το έχει
…και τώρα το απενεργοποίησε. Αυτός παίζει κάθε δυο λεπτά με τα προϊόντα του. Την προηγούμενη εβδομάδα που πέτυχα παρόμοια εξεφτελιστική τιμή, δεν έκοβε τιμολόγιο, λέει, λόγω ανέτοιμου μηχανογραφικού συστήματος. Αυτήν την εβδομάδα έκοβε κανονικά με ανεβασμένη (φυσιολογική) όμως τιμή.
…και η εταιρία του είναι αυτή: Αρ. Γ.Ε.ΜΗ 132233501000 ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. (Χαμχούμης Ευστράτιος)
Καλημερα παιδια… αν κπαοιος γνωριζει ας απαντησει…! Κανω συγκρισεις τιμως skroutz-bestprice
Και μπορω να πω φτανουν ακομα και διαφορα τιμης 50€..!
Οι Συγκρισεις που εκανα ειναι Huawei P9-P9lite- Honor 6x-P smart Galaxy s7 καθως και καποια αλλα αντικειμενα…!
Μακραν το bestprice εχει καλυτερες τιμες αλλα γιατι;;; προσωπικα εχω αγορασει κινητο απο bestprice και ηταν μια χαρα κανενα προβλημα γιατι αυτη η διαφορα τιμης;;; νομιζω τα 20-30-40-50€ ειναι σημαντικη διαφορα. Σιγουρα το σκρουτς ειναι ετη φωτος μπροστα με εκατομμυρια κοσμος να αγοραζει απο εκει με συνεπεια να μαγαζια στο bestprice να μην εχουν πολλες κριτικες αφου ολες πανε σκρουτς αλλα δεν σημαινει οτι δεν ειναι αξιοπιστα πιστευω….!!
Εσεις τι αποψη εχετε;;;;
Αυτη τι στιγμη που γραφω… στο σκρουτς το s7 edge (32) εχει 444€ και στο besprice 376
Μιλαμε για διαφορα που φτανει 64€
Αυτοί που πουλάνε φθηνότερα στο Best price, στις τιμές που είπες, είναι γνωστοί απατεώνες που κλέβουν τον ΦΠΑ.
Πάρε για παραδειγμα τους τρεις πρώτους για το s7 που είπες (φρόντισε να κοιτάς το ίδιο μοντέλο και όχι το duos που έχει άλλη τιμή). Θα παρατηρήσεις ότι η τιμή που δίνουν σε περίπτωση που ζητήσεις έκδοση τιμολογίου είναι αρκετά υψηλότερη. Η τιμή τιμολογίου δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ και θα έπρεπε κανονικά να είναι 24% χαμηλότερη από την τιμή λιανικής (την φθηνή τιμή που δίνουν) αλλά δεν είναι. Η φυσιολογική τιμή που περιλαμβάνει ΦΠΑ είναι η τιμή του τιμολογίου +24%. Τότε φθάνουμε στα ίδια επίπεδα τιμών με το Σκρουτζ.
Αυτό που κάνουν είναι να εκδίδουν πλαστές αποδείξεις λιανικής από πειραγμένες ταμειακές μηχανές και άλλους ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς αποκρύπτοντας έσοδα και μη αποδίδοντας τον ΦΠΑ κάτι που δεν μπορούν να κάνουν όμως με τα τιμολόγια διότι αυτά ελέγχονται και διασταυρώνονται από την εφορία.
Το Σκρουτζ πριν λίγες μέρες απαγόρευσε την ανάρτηση διπλών τιμών (λιανικής και τιμολογίου) για αυτό και δίνουν ακριβότερα το ίδιο μοντέλο στο Σκρουτζ.
Μια άλλη περίπτωση που παίζει όμως είναι η ύπαρξη βουλγαρικών επιχειρήσεων στο best price (στο Σκρουτζ απαγορεύονται ξένες επιχειρήσεις) οι οποίες δουλεύουν με αρκετά ευνοϊκότερους οικονομικούς όρους (βουλγαρικό ΦΠΑ 20% και φόρος εισοδήματος 10-15%) και άρα μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές.
μπραβο
Κατάργηση των αποδείξεων από ταμειακή μηχανή που δεν αναγράφουν ούτε μοντέλο και ούτε ΙΜΕΙ.
Και κάτι ακομα.Τοσο χαμηλό κέρδος από τα πρώτα καταστήματα 2 έως 4 ευρώ και σε μοντέλα άνω των 500 ευρώ κάτι δεν μου κάθεται καλά παλι.Μην ξεχνάμε αν κάποιος επιλέξει να πληρώσει με κάρτα το κατάστημα πληρώνει προμήθεια 0,7 έως 1,00 %.
Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακων Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και τώρα! Ολα τα άλλα ωχριούν ! Σωστό κι αυτό με την προμήθεια των καρτών.
Ανακάλυψαν, ευτυχώς, και διόρθωσαν πριν λίγες μέρες, το νομοθετικό κενό που οδηγούσε στην καταστρατήγηση της δυνατότητας για απαλλαγή υποχρέωσης καταβολής φπα από μικρές, “δήθεν” κάτω των 10.000 ακαθαρίστων εσόδων (τζίρου), επιχειρήσεις:
Άρθρο 111
Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ “Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου αυτού αντικαθίσταται το άρθρο 39 του Κώδικα ΦΠΑ, προκειμένου να επιλυθούν διάφορα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του άρθρου, καθώς και να καλυφθούν νομοθετικά κενά που είχαν εντοπιστεί. … καλύπτεται νομοθετικό κενό και πλέον με την υπέρβαση του ορίου των 10.000 ευρώ, ο υποκείμενος υποχρεούται άμεσα να επιβάλει ΦΠΑ και να εφαρμόσει το κανονικό καθεστώς από την πρώτη πράξη παράδοσης αγαθών ή υπηρεσιών με την οποία πραγματοποιείται η υπέρβαση του ορίου, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης μεταβολών, ώστε να μην υπάρχει έδαφος καταστρατήγησης της διάταξης.”
Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/40949
Τέλος, λοιπόν, στο καρουζέλ αφμ μικρών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, μέχρι τώρα, την δυνατότητα που τους έδινε αυτό το νομοθετικό κενό δηλ. το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος της χρονιάς, να εμπορεύονται απαλλασσόμενοι του φπα, παρ’ όλο που είχαν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του επιτρεπόμενου τζίρου. Τώρα, με τη νέα ρύθμιση, είναι μάλλον πλέον αδύνατον να καταστρατηγηθεί το μέτρο αυτό στον κλάδο του εμπορίου ηλεκτρονικών συσκευών (κινητών τηλεφώνων) όπου οι τζίροι είναι πολύ μεγάλοι. Διότι για να επωφεληθεί κανείς από το καθεστώς απαλλαγής φπα θα πρέπει να διατηρεί πολλές δεκάδες Ο.Ε. ή Ε.Ε. ώστε να αυξάνει τους τζίρους, πράγμα ασύμβατο με το Σκρουτζ. Εκτός και αν μπορεί να ανοίξει και να διατηρεί πολλές δεκάδες επιχειρήσεις σε διαφορετικά φυσικά πρόσωπα, πράγμα επίσης απίθανο και ασύμφορο.
Επομένως, προς το παρόν και μέχρι να συνδεθούν οι ταμειακές με την Γ.Γ.Π.Σ. περιοριζόμαστε στο παλιό, καλό, γνωστό κόλπο απόκρυψης εισοδήματος από πειραγμένες ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για να μείνουμε ζωντανοί ανάμεσα στον εξοντωτικό ανταγωνισμό.
Να καταργηθεί η αντικαταβολή και η τραπεζική κατάθεση. Οι συναλλαγές όλες στο ίντερνετ μόνο με κάρτα.
Το bestprice ζει μέρες δοξας και πλούτου τωρα.Στο Σκρουτζ τα καταστήματα βγάζουν 2 ευρώ κερδος στο τιμολόγιο άρα κάτι παίζει με τις αποδείξεις λιανικής γιατί αλλιώς δεν βγαίνουν.
Σαφώς
…και πιθανότατα δεν δέχονται να πουλήσουν περισσότερες από μία συσκευές (ή αρκετές) με τιμολόγιο ανά συναλλαγή. Επιλέγουν να μην βγάζουν κέρδος στο 5-10% των πωλήσεών τους (που είναι οι χονδρικής) και να θησαυρίζουν στο 90-95% αυτών (που είναι λιανικής) τσεπώνοντας τον φπα. Απλά πράματα.
Κάθε μέρα και χειρότερα.Σήμερα η καλύτερη τιμή αγοράς σε όλη την Ευρώπη για 100 τεμάχια IPhone x64 gb ήταν 839,00 ευρώ προ ΦΠΑ .Δείτε στο σκρουτζ τι γίνεται και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Πριν γράφουμε πράγματα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, καλό ειναι να κοιτάμε δεξία αριστερά να δούμε τι γίνεται..
https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/5738787_-iphone-x-64gb-space-grau-apple.html
919 με ΦΠΑ αν δεν κάνω λάθος οι Γερμανοί έχουν 19% ΦΠΑ. Αυτό μας κάνει 789 προ ΦΠΑ. Χωρίς να ξέρω το κέρδος των πρώτων καταστημάτων. Οπότε υποθέτω ότι οι τιμές που κοιτάς για την χονδρική είναι απο χονδρέμπορους που δεν είναι και τόσο ανταγωνιστικοί στις τιμές τους , και σίγουροι αυτοί που κοιτάς δεν είναι όλοι όπως λές… 🙂
850-860€ είναι στην καλύτερη περίπτωση αν σου κάνει χοντρό deal ο χονδρέμπορας για iPhone X 64GB.
Έβαλες σαν παράδειγμα σύγκρισης τους μεγαλύτερους κλέφτες εσύ. (Ναι, πιο μεγάλοι από τους Ελλ)
Δεν ημερομηνία ποτέ το σχολίασα και πάντα αναφέρομαι για τιμές χονδρεμπορων χωρίς Φπα
Οι τιμές και οι χονδρέμποροι που κοιτάει ο bixtis είναι μια χαρά και δεν υπάρχουν νόμιμες φθηνότερες τιμές. Αυτοί του idealo είναι οι μεγαλύτεροι απατεώνες τους οποίους οι έλληνες έχουν ως πρότυπα και προσπαθούν να μοιάσουν. Φαντάσου το κέρδος που έχουν από την κυκλική απάτη με το ΦΠΑ και τις υπόλοιπες λαμογιές ώστε να πουλάνε χαμηλότερα από την τιμή αγοράς τους.
Επίσης το Amazon πουλάει 827 χωρίς ΦΠΑ … άρα σίγουρα η καλύτερη τιμή χονδρικής σε όλη την ευρώπη δεν γίνεται να είναι 839 που λές.
Καλά εσύ δες τις τιμές τα Χριστούγεννα καλύτερα ,σίγουρα θα πέσει και αλλο.Ωραιο μέτρο σύγκρισης ,ότι να ναι.
Τώρα νομίζω ότι είναι χειρότερα τα πράγματα από πριν.Εχουν ένα μικρό χάσιμο με τιμολογιο ,αλλά κλεβουν Φπα περισσότερο από πριν.
100 τεμάχια IPhone x δεν εισάγει κάνεις στην Ελλάδα λόγω capital .Μπορεί περίπου 40 τεμαχια αρα η τιμή αγοράς αλλάζει στα 870 ,00.Ετσι λοιπόν οι απατεώνες χάνουν 14,00 ευρώ στην λιανική και κλεβουν 190,00 φπα στην λιανικη.
Ξαναλέω ότι ειναι καλό να μην λέμε πράγματα που δεν στέκουν με σκοπό να το παίξουμε γνώστες , guru ή δεν ξέρω τι άλλο… Που ακριβώς είδες ότι λόγω capital δεν μπορείς να εισάγεις 100 iphone X. Πού το λέει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι υπάρχει όριο σε κάποιο ποσό για εισαγωγές. Όλες οι εισαγωγές από ένα ποσό και πάνω εγκρίνονται από επιτροπή των τραπεζών ή της τράπεζας της Ελλάδος, έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία χρονοβόρα και με πολύ χαρτούρα αλλά εκτελούνται κανονικά και με το νόμο και σε καθημερινή βάση. Κολάνε μόνο για μερικές μέρες αν κατά την ημερομηνία της πληρωμής έχει πιαστεί το μηνιαίο όριο των τραπεζικών ιδρυμάτων προς τα έξω το οποίο όμως ανανεώνεται κάθε αρχή του μήνα…. Ας μην λέμε βλακείες λοιπόν που αποπροσανατολίζουν το κόσμο από το βασικό θέμα που είναι άλλο …..
Εσύ λές μπούρδες γιατί είσαι ασχετος με τον χωρο.Να βλέπεις ημερομηνία ποτέ σχολιαζω και να ξέρεις ότι οι τιμές πέφτουν κάθε μέρα. Πάνω από 40000 ευρώ υπάρχει καθυστέρηση λόγω επιτροπής, αρα χάσιμο κέρδους για κάθε μέρα καθυστερησης.
14,00 στην χονδρικη,διορθωνω
Τώρα, πράγματι κλέβουν μεγαλύτερα ποσά από πριν !Η αναγκαστική εξίσωση τιμών χονδρικής και λιανικής στο Σκρουτζ έγινε προς τα πάνω και οδήγησε σε αναγκαστική αύξηση των τιμών λιανικής οι οποίες ωστόσο και πάλι δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Αυτό, όχι μόνο δεν προβλημάτισε τους απατεώνες του Σκρουτζ, αλλά τους βόλεψε αφάνταστα αφού ανέβηκαν τα κατώτατα όρια τιμών στον ανταγωνισμό και έτσι τώρα κλέβουν περισσότερο πουλώντας ακριβότερα στη λιανική με “πειραγμένες” αποδείξεις χωρίς να αποδίδουν τον ΦΠΑ.
Δύο λύσεις υπάρχουν μονο.
1.Ολες οι συναλλαγές να γίνονται μόνο με καρτα.
2.Το ΦΠΑ να το πληρώνει ο εισαγωγέας.
Δες την ημερομηνία ποτέ το σχολίασα αυτό και πάντα αναφέρομαι για τιμές χονδρεμπορων χωρίς Φπα
δεν εχει γινει τιποτα ακομα … συνεχιζουν το παρτυ ανενοχλητοι. … κανουν πολυ δυσκολο το να εκδοσουν τιμολογιο.. το κρατος δεν μπορει να ελεγξει ολους αυτους που βρισκουν εναν μπροστινο ΑΦΜ (συνηθως καποιον πακιστανο ) που δεν αποδηδει ποτε το φπα …