Αυτή η έρευνα ξεκίνησε από απλή περιέργεια σχετικά με τις συνεργασίες και τις υποδομές της κυβέρνησης για την κατασκευή και την υποστήριξη ιστοσελίδων, αν γνωρίζεις δυο τρια πράγματα είναι πολύ εύκολο να βρεις πληροφορίες οι οποίες μπορούν εύκολα να σε οδηγήσουν σε άλλες πληροφορίες και να βγάλεις λαβράκι.
Ένα τέτοιο λαβράκι φαίνεται πως έβγαλα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης κίτρινη κάρτα. Κάτω αριστερά στην εν λόγω σελίδα αναγράφεται περήφανα ότι η κατασκευαστής της σελίδας είναι η εταιρεία NOVOMATIX, χωρίς link εννοείται.

Ψάχνοντας την ενλόγω εταιρεία κάποιος βλέπει πως στην πραγματικότητα δεν έχει ιστοσελίδα, όπως μπορείτε να δείτε και στα screenshots.



Με λίγο παραπάνω ψάξιμο στην διαύγεια φαίνεται πως η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει πάρα πολλές εργολαβίες από την κυβέρνηση, αλλά και από τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η πρώτη σημείωση μας κάνει εντύπωση καθώς πως γίνεται μία εταιρεία που δεν έχει καν δική της ιστοσελίδα ή κάποια επαγγελματική παρουσία να αναλαμβάνει έργα του Δημοσίου;

Εδώ έρχονται οι επόμενες εκπλήξεις. Αν κάποιος αναζητήσει στην Google kitrinikarta.gr θα του βγάλει την παρακάτω εικόνα. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι αυτό που βλέπουμε είναι ο ορισμός του ερασιτεχνισμού, καθώς στην περιγραφή της σελίδας βλέπουμε ξεκάθαρα το όνομα του προγραμματιστή και όπως μπορείτε να καταλάβετε αυτός ο προγραμματιστής δεν είναι έλληνας.

Το θέμα όμως είναι διαφορετικό – πολλές εταιρίες μπορεί να έχουν εξωτερικούς συνεργάτες από όλο τον κόσμο, όμως εμείς ψάχνοντας το συγκεκριμένο προγραμματιστή βρήκαμε τη δουλειά του ως προτζεκτ ανοικτού κώδικα στη δημοφιλή αντίστοιχη υπηρεσία github. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κάποιος μπορεί να κατεβάσει αυτή τη δουλειά και εφόσον είναι ανοικτού κώδικα να την χρησιμοποιήσει για δική του χρήση. Επίσης δεν υπάρχει κάτι μεμπτό εδώ, καθώς η αγορά της τεχνολογίας έτσι πάει μπροστά, έτσι προχωράει, είναι είναι μία συνήθης πρακτική και στην πραγματικότητα έτσι βελτιώνει ο ένας την δουλειά του άλλου. Ωστόσο το πρόβλημα εδώ είναι ότι μία εταιρεία που δεν έχει καμία παρουσία, δεν έχει ιστοσελίδα, διαχειρίζεται έργα του δημοσίου, παίρνει δουλειά κάποιου αλλού και πληρώνεται αδρά για αυτήν.

Και εδώ προκύπτουν όχι μόνο ηθικά ζητήματα αλλά και ζητήματα διαφάνειας και αξιοπιστίας και της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και της κυβέρνησης.
Πως γίνεται μία εταιρεία φάντασμα να έχει πάρει τόσο πολύ χρήμα από την κυβέρνηση, να συνεργάζεται από το 2014 με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και να μην υπάρχει κάποιος να την αξιολογήσει;
Να σημειώσω εδώ πως προσπάθησα να βρω περισσότερες πληροφορίες στην πλατφόρμα δημοσιότητας ΓΕΜΗ αλλά… δεν λειτουργούσε! Υποπτέυομαι πως θα βρούμε ακόμα περισσότερα όταν έχουμε πρόσβαση στη σελίδα και θα ενημερώσουμε αντίστοιχα το άρθρο.

Βέβαια θα πρέπει σε όλη αυτή την μετριότητα και τον ερασιτεχνισμό θα προσθέσουμε ακόμα μία πολύ σημαντική παράμετρο: αυτή της προστασίας των δεδομένων. Όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε, το GDPR ήρθε για να προστατεύσει τους ευρωπαίους χρήστες του internet και τα δεδομένα τους. Τα πρόστιμα σε εταιρείες που είχαν παραλείψεις είναι ήδη τεράστια και για το καλό των χρηστών φαίνεται ότι τα περισσότερα site έχουν συμμορφωθεί.
Τα περισσότερα βέβαια, αλλά όχι όλα. Το kitrinikarta.gr για παράδειγμα δεν έχει πουθενά κάποιο σύνδεσμο για όρους χρήσης, όρους cookies και όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων – κάτι πολύ σημαντικό, ειδικά δε όταν μιλάμε για μια ιστοσελίδα όπου καταχωρούνται ιατρικά δεδομένα, δηλαδή παρενέργειες των εμβολίων.