Μετά το θέμα που έχει προκληθεί με την Καλαμάτα, το οποίο όχι δεν αφορά το… γνωστό που παράγει η Καλαμάτα, το λάδι εννοώ βρε μην πηγαίνει αλλού το μυαλό σας.
Η Καλαμάτα λοιπόν τις τελευταίες μέρες έχει έρθει στην επικαιρότητα για πολύ λάθος λόγο και μαζί της και η Wind. Η Καλαμάτα αντιδρά στην τοποθέτηση 5G δικτύων από την WIND όπως υποστηρίζει λόγω ακτινοβολίας. Η αλήθεια είναι ότι η Huawei -της οποίας ο εξοπλισμός θα εγκαθίστανται- καθώς και το 5G είναι μία μεγάλη ιστορία η οποία ξεκινάει από τα μέσα του καλοκαιριού και τον Τραμπ.
Κάποιοι με αρκετή φαντασία πιστεύουν ότι η Κίνα μέσα από τη Huawei θα τοποθετεί συσκευές κατασκοπείας, πιστεύουν δηλαδή ότι η Huawei -και κατά συνέπεια η Κίνα- θα μπορεί να κατασκοπεύει οποιονδήποτε συνδέεται σε δίκτυο 5g.
Αν μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει τεχνικά; Φυσικά και μπορεί. Αν κάτι τέτοιο στέκει με βάση τη λογική; Δεν είμαι και πολύ σίγουρος.
Αρχικά οι εταιρείες οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή τεχνολογία 5G είναι η Huawei η nokia και η Ericsson και όταν μιλάμε για 5G δεν εννοούμε κινητά με 5G, εννοούμε υποδομή, κεραίες και εγκαταστάσεις για τη μετάδοση του σήματος 5G. Σε συζητήσεις που είχα με μεγάλα στελέχη εταιρειών κινητής όλοι συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: η Huawei έχει ποιοτικά την καλύτερη τεχνολογία και από τις τρεις, ωστόσο όλες φαίνονταν να προβληματίζονται και από τα γεγονότα του τελευταίου καιρού.
Η αλήθεια βρίσκεται όπως πάντα κάπου στη μέση και τι εννοώ: στην τοποθέτηση κεραιών υποδομής και εγκαταστάσεων 5G, η κάθε χώρα, πόλη και περιοχή μπορεί αρχικά να ζητήσει αναλυτική επεξήγηση του εξοπλισμού και της δομής και βέβαια μπορεί να τοποθετήσει ειδικούς οι οποίοι θα μελετήσουν αυτό τον εξοπλισμό για να απομακρύνουν ουσιαστικά κάθε φόβο.
Από την άλλη η πόλη κοντινή σχέση που έχει η Huawei με την κυβέρνηση της Κίνας αλλά και το μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, λογικά δημιουργούν υποψίες ή ενισχύουν υπάρχουσες θεωρίες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με κάθε πλευρά να μην στεκόμαστε σε Τραμποφοβικές κουταμάρες και αλίμονο αν δεν έχουμε τα μέσα ή τον εξοπλισμό να ελέγξουμε αν μία τεχνολογία που εγκαταστήσαμε ή πρόκειται να εγκαταστήσουμε μπορεί με οποιοδήποτε τρόπο να μας κατασκοπεύει.
Σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις όπως αυτές μας γυρνάνε χρόνια πίσω και δείχνουν το τεχνοφοβικό πρόβλημα της Ελληνικής επικράτειας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι διανύουμε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σύγκρουση τιτάνων μεταξύ Αμερικής και Κίνας που έχει φέρει στο επίκεντρο εταιρείες μεγαθήρια όπως η Huawei φαίνεται πως θα αλλάξει τόσο τον εμπορικό όσο και τον τεχνολογικό χάρτη.