Όλοι έχουμε παίξει παιχνίδια με microtransactions. Όλοι δηλαδή μάλλον έχουμε παίξει παιχνίδια της EA.
Εν συντομία microtransaction είναι η διαδικασία μέσα στα games όπου ένας κωδικός μπόνους, μία απευθείας αγορά, promo codes, pre order items κτλ χρησιμοποιούνται για να δώσουν στους gamers πλεονέκτημα έναντι άλλων.
Κάποιος δηλαδή που θα χρησιμοποιήσει τους παραπάνω τρόπους, θα έχει πλεονέκτημα σε σχέση με έναν gamer που δε θα το κάνει.
Μέχρις ενός σημείου είναι οκ, πρέπει κάπως να βγάλουν λεφτάκια οι εταιρείες αλλά όταν όλο το business model σου στηρίζεται σε αυτό, τότε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.
Εταιρείες όπως η EA έχουν αποκτήσει άπειρους haters και όχι τυχαία. Πολλά παιχνίδια της έχουν ενσωματώσει τα microtransactions τόσο βαθιά στα gameplay mechanics που κάποιες φορές για να ξεκλειδώσεις ικανότητες ή ακόμα και να αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα bosses πρέπει να αγοράσεις in game items. Αυτό αγγίζει τα όρια του εκβιασμού.
Από κοντά και εταιρείες με sport games όπως πχ το NBA2k, συγκεκριμένα το NBA2K19 για εμάς είναι σημαντικό καθώς στο εξώφυλλο φιγουράρει ο Γιάνναρος ο Αντεντονκούμπο, για πρώτη φορά ένας μη Αμερικάνος παίχτης αλλά για πολλούς φανατικούς παίχτες του ΝΒΑ2K είναι το καρφί στο φέρετρο καθώς πια τα microtransactions είναι τόσο βασικό στοιχείου του παιχνιδιού που το καθιστά σχεδόν unplayable χωρίς αυτά.
Και τι να κάνουμε γι αυτό; Τι να κάνουν οι εταιρείες γι αυτό; Να πάρουν παράδειγμα από την CD Project Red. Η δημιουργός και publisher της σειράς Witcher και φυσικά του ακραία πολυαναμενόμενου Cyberpunk 2077 έμαθε μπαλίτσα όλες τις άλλες gaming εταιρείες (game developers και game publishers). Δημιούργησε αρχικά ένα εξαιρετικό RPG που έθεσε την το μέτρο σύγκρισης για όλα τα RPG στο μέλλον (αλλά και όλα τα open world games). Πλούσιο σε σενάριο, με κάθε επιλογή να μετράει, με απίθανα γραφικά και ζωντανό κόσμο και ατελείωτες ώρες παιχνιδιού, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του άρχισε να βγάζει κάθε τόσο δωρεάν DLC προσθέτοντας από ένα απλό outfit ή όπλο μέχρι quests ολόκληρα που προσέθεταν έξτρα ώρες.
Κερασάκι στην τούρτα τα δύο expansions που κυκλοφόρησαν και τα οποία όχι απλά άξιζαν τα λεφτά τους αλλά άλλαζαν την εμπειρία του παιχνιδιού μέχρι εκείνη την ώρα.
Το Witcher 3 και η CD PR είναι το παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες. Να κάνουν ποιοτικά παιχνίδια που γουστάρουν να παίζουν οι gamers, να δίνουν δωρεάν content και όταν έρθει η ώρα να ζητήσουν χρήματα για ένα expansion τότε οι gamers θα είναι χαρούμενοι να το πληρώσουν.
Τα καλά νέα είναι πως η ίδια η CDPR σκοπεύει να κάνει ακριβώς τα ίδια και με το Cyberpunk 2077 και γι αυτό ανυπομωνούμε να παίξουμε και αυτή την παιχνιδάρα!