Το Android είναι ένα χάλι, είναι ένα χάος. Το οικοσύστημα του Android είναι άθλιο και για αυτό ευθύνεται η ίδια η Google.
Όταν έβγαλε το Android Google ήθελε να χτυπήσει προφανώς το IOS και την Apple στην αρχή λοιπόν μοιρασε τον βασικό πυρήνα του Android στις πρώτες εταιρίες οι οποίες πήραν αυτόν τον πυρήνα και αυτή τη βασική καθαρή έκδοση Android και την έκαναν customise με δικές τους εφαρμογές, δικά τους features, δικά τους design και ούτω καθεξής. Αυτό ήταν η αρχή του κακού. Παρότι Google τηρούσε με σχεδόν ευλαβική συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα και έβγαζε συχνά αναβαθμίσεις αυτές έπρεπε να περάσουν από τις εκάστοτε εταιρείες, να δοκιμαστούν σε όλες τις συσκευές, να περάσουν το quality testing και ύστερα να διοχετευτούν στις συσκευές των τελικών καταναλωτών.
Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση της τάξης τριών μηνών έως κι ενός έτους. Από τη στιγμή δηλαδή που θα βγει μία ενημέρωση για το Android μπορεί να περάσουν τρεις μήνες έως και ένα χρόνο μέχρι κάποια συσκευή να πάρει την αναβάθμιση, την ίδια στιγμή που στο στρατόπεδο της Apple με το που κυκλοφορήσει μία ενημέρωση iOS την παίρνουν όλα τα συμβατά μοντέλα ταυτόχρονα.
Αυτό δημιουργεί πλείστα προβλήματα όταν υπάρχουν τέσσερις με πέντε εκδόσεις Android που κυκλοφορούν στις συσκευές των χρηστών. Σημαίνει ότι ο κάθε προγραμματιστής θα πρέπει να φτιάξει την εφαρμογή του ώστε να είναι συμβατή τόσο προς τα μπροστά -με τις καινούργιες δηλαδή ενημερώσεις- όσο και προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει πάντα χρήση των τελευταίων τεχνολογιών και ειδικότερα της επεξεργαστικής ισχύος των συσκευών.
Μάλιστα πρόσφατα διαβάσαμε και το νέο ότι η Google θέλει να φέρει τον πυρήνα του Android όσο πιο κοντά γίνεται σε εκείνον του Linux. Στην πραγματικότητα ο πυρήνας του Android είναι βασισμένος σε Linux, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ διαφορετικός. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ το Linux είναι κατάβαση λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα το Android από την άλλη πρέπει να ενσωματώσει drivers και modules για διάφορα parts -για παράδειγμα τις κάμερες της Sony η τσιπ της Qualcomm, τα τσιπ της Intel ή οτιδήποτε άλλο- και πολύ συχνά οι κατασκευαστές δεν δίνουν αυτό τον ανοιχτό κώδικα αλλά δίνουν κλειστούς drivers.
Αυτό τι σημαίνει πρακτικά ότι ενώ ο πυρήνας του Linux αναβαθμίζεται συχνά, ο πυρήνας του Android δεν μπορεί να αναβαθμιστεί συχνά και τις περισσότερες φορές η έκδοση που είναι εγκατεστημένη σε ένα κινητό είναι αρκετά παλιά. Αυτό εξηγείται γιατί οι κατασκευαστές που δίνουν τους κλειστούς drivers δεν θέλουν να μπαίνουν σε διαδικασία κάθε φορά που η Google αναβαθμίζει τον πυρήνα του Android να αναβαθμίζουν και αυτοί με τη σειρά τους drivers γιατί τους προσθέτει έξτρα δουλειά.
Εν κατακλείδι το fragmentation που έχετε ακούσει για το Android τι σημαίνει πρακτικά, σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλές συσκευές από πολύ φτηνές μέχρι πολύ ακριβές, οι οποίες έχουν πάρα πολλές και διαφορετικές εκδόσεις του Android και αυτό σημαίνει κατακερματισμός. Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλου είδους κατακερματισμός και fragmentation και αυτός είναι στο ίδιο το τον πυρήνα του business του Android.
Οι εταιρείες μεταξύ τους θα πάρουν πολύ αργά την αναβάθμιση, θα την δουλέψουν με πολύ αργούς ρυθμούς -η κάθε εταιρεία στο δικό της χρόνο θα κυκλοφορήσει την οποιαδήποτε αναβάθμιση, με συνέπεια οι τελικοί χρήστες από Samsung σε Huawei για παράδειγμα ή από HTC σε Nokia να διαφέρουν δραματικά οι χρόνοι στους οποίους μπορεί να πάρει μία αναβάθμιση. Και βέβαια η αναβάθμιση μπορεί να έχει καινούρια χαρακτηριστικά, μπορεί να έχει τα security patches τα οποία βγάζει Google, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει και ενημερωμένος οδηγούς ή ενημερωμένο kernel ούτως ώστε να σαι και τη μέγιστη απόδοση.
Η ίδια η Google πιθανότατα έχει καταλάβει ότι έχει φτάσει η στιγμή να επανεξετάσει το επαγγελματικό της μοντέλο και ψάχνει να βρει τι ακριβώς θα κάνει -μπορεί αυτό να είναι το Google Fuchsia OS; θα δούμε- μπορεί τη λύση να μην τη δώσει η Google αλλά να τη δώσουν οι άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Huawei με το Harmony OS, είναι και αυτό μία πιθανότητα. Αν και ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν όπως το webOS της LG ή το Tizen της Samsung δεν είχαν και τεράστια επιτυχία.
Κλείνοντας για να καταλάβετε αυτή τη στιγμή το iOS 13 έχει εγκατασταθεί στο 50% των συσκευών την στιγμή που το Android 10 έχει τόσο μικρό ποσοστό που δεν έχουμε ακόμα νούμερα. Το Android 9 έχει εγκατασταθεί περίπου σε ένα 10% των συσκευών ενώ ακολουθεί το Android 8.0 και 8.1 με συνολικό ποσοστό 28,3%.
Ωραία μας τα γράφετε. Απλά στα ποσοστά εγκατάστασης του ios κτλ στο τέλος του άρθρου σας, ξεχάσατε να αναφέρετε πόσες συσκευές ανά τον κόσμο τρέχουν android σε σχέση με το iOS.
Μα είναι γνωστό πως έχει απείρως μεγαλύτερο ποσοστό, δεν συζητάμε όμως αυτό.
Μάλλον ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν “Γιατί το ios δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ το Android”
🙁
Ένα χάλι, ένα χάος είναι το άρθρο σας. Καλό είναι αφού γράψετε κάτι, να το ξαναδιαβάσετε, ώστε να δείτε αν έχει σωστή ροή. Αυτό που γράψατε είναι σαν να έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο του Εδεσσαϊκού.
<3
Πιο άσχετος δεν θα μπορούσε να γράψει αυτό το άρθρο
Αν θες άμεση αναβάθμιση αγοράσε σειρά pixel όλα τα υπόλοιπα είναι επιπλέον επιλογές πού στο iOS δεν έχεις
Το Pixel 4 δηλαδή για σένα είναι το αντίπαλο δέος ενός iPhone 11?
Οταν μεγαλώσουν και κονομήσουν τα πιτσιρίκια θα μεταβούν σε ios.Μέχρι τότε στις τρύπες σας!
<3
Αισχρή προσπάθεια διαφημισης του υπερτιμημένου ios και iPhone μιας και μόνο το απαράδεκτα ακριβό iPhone τρέχει ios τώρα τι να απαντήσω οι προλαλησαντες απαντησαν όπως έπρεπε να προσθέσω μόνο ότι η apple που αναγκάστηκε να παραδεχτεί την βρωμιά της στους πελάτες της στο ότι οι νέες εκδόσεις του και καλά “ασύγκριτου” ios εσκεμμένα έριχναν την απόδοση των προηγούμενων μοντέλων των iPhone με αποτέλεσμα να εξαναγκάσουν τους νεογιαπηδες πελάτες της εν λόγο φίρμας να τα αντικαταστήσουν ξοδεύοντας και πάλι μια μικρή περιουσία ειδικά στις μέρες μας – γελάνε και τα τσιμέντα τι να μας πουν που τους έχουν πάρει τα σωβρακα οι Κορεάτες και Κινέζοι κατασκευαστές στην τεχνολογία αιχμής χαζές προσπάθειες να παρουσιάσουν σαν τεχνολογία αιχμής πραγματα που ήδη υπάρχουν από Κινέζους και Κορεάτες android κατασκευαστές 2 γενιές πριν οθόνες madein Samsung και όλη η συσκευή made in china και τιμές στο θεο αποτυχημένες προσπάθειες να παρουσιάσουν πχ face recognition που καταλήγουν σε φιάσκο…οκ απλά να μη μας περνάνε για πρόβατα και εν κατακλείδι το άρθρο έπρεπε να είναι το iOS που δε πρόκειται να φτάσει το android κι άσε τους εξυπνακιδες να λενε ότι τους κατέβει!!!
Βρε σύμφωνοι, άλλο λέμε εδώ όμως τώρα. Ότι το fragmentation έχει αρχίσει και γίνεται πολύ σημαντικό θέμα για την Google και το Android. Σε αυτό έχεις να πεις πράγματα να συζητήσουμε;
Όλη ή βλακεία ενός δημοσιογράφου σε ένα άρθρο. Εσύ φίλε θα είχες κανένα ΖΤΕ και θα έπεσε στα χέρια σου κανένα iPhone 6 και σου φάνηκε ότι πήρες porsche.
Κρίμα γιατί μου άρεσαν κάτι μικρά site μπας και ο κόσμος καταλάβει αλλά…..
Διαγραφή και φουλ κράξιμο αντικειμενικε
Huawei P30 Pro και Mate30 Pro δουλεύω αυτή τη στιγμή. Εσύ δηλαδή πιστεύεις ότι είναι όλα καλά με το Android?
Σταματα να γραφεις, και μόνο έτσι όπως ξεκινάς ένα άρθρο είσαι άσχετος. Γράψε καλύτερα γιατι το ios δεν θα φτάσει ποτέ ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό όπως το android. Πού αν σας δίνουν η ευκαιρία να κάνετε jailbreak και να το μετατρέψετε σε android θα το κάνατε.
Μαζί σου, αλλά πιστεύεις πως δεν έχει προβλήματα σημαντικά το Android?
Τι βλακείες είναι αυτές. Μάλλον είσαι στη μισθοδοσία και αναγκάζεσαι να μπουρδολογεις..
Μακάρι να ήμουν φίλε George
Δεν θα συνεχίσω το κράξιμο ως προς την αντικειμενικότητα του άρθρου γιατί προφανώς θα το έχετε καταλάβει απο τα σχόλεια των υπολοίπων.
Γεγονός είναι ότι υπάρχει fragmentation στο Android αλλά επί της ουσίας (και μιλώντας σαν προγραματιστής σε mobile εφαρμογές) αυτό δεν είναι πρόβλημα. Από το Android 7 και μετά οι βιβλιοθήκες (API) που αλλάζουν δεν προκαλούν πρόβλημα ώστε να πρέπει να ξανα γραφτεί μια εφαρμογή όπως υπονοείς. Απεναντίας έχει χρειαστεί στο ios για να αποφύγω αποκλεισμό απο το store τους.
Τα περι καταστροφολογίας όμως που περιγράφεις είναι περιττά και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Επίσης θα έπρεπε να συγγρίνεις όμοια πράγματα. Όχι ένα “Android” κινητό αλλά ένα κινητό με καθαρό Android όπως πχ της OnePlus ή τα Pixel. Σε αυτή την περίπτωση θα δείς ότι όυτε fragmentation υπάρχει, ούτε delays στα versions.
Θα διαφωνησω με τον τιτλο γιατι προσωπικα το ios δε φτανει σε πολλα σημεια τα android και ειναι ο λογος που αποφευγω τα iphone οπως ο διαολος το λιβανι. Αλλα συμφωνω με το περιεχομενο, τα android χουν ξεφυγει στο θεμα updates. Οποτε θελουν οι κατασκευαστες κυκλοφορουν τη νεα εκδοση και αρκετες φορες και ΑΝ θελουν. Ακριβα τηλεφωνα premium κατηγοριας σταματανε μετα τη διετια τα updates (i see you samsung) και αλλα updates παλι ειναι μεσα στα bugs (huawei λεμε και κλαιμε). Ας προσλαβει κι αλλους η google.. να κανει συνεχως ελεγχους στους κατασκευαστες γιατι αυτα που λανσαρουν εκθετουν την ιδια πιο πολυ και οχι τον εκαστοτε κατασκευαστη