Εκεί που καθόμουν αμέριμνος απολαμβάνοντας πολωνικές νοστιμιές και ομορφιές, άρχισαν μηνύματα και τηλέφωνα από Ελλάδα και ολοι με ενημέρωναν πως μέσα σε μια νύκτα το Σκρουτζ άλλαξε τελικά το μοντέλο του σε cost per sales για όλους.
Η ανακοίνωση γι αυτή την αλλαγή έχει γίνει σχεδόν ένα χρόνο πριν και προς τιμήν του το Σκρουτζ το είχε παγώσει προσωρινά λόγω της πανδημίας ωστόσο τώρα, στο peak της οικονομικής κατάρρευσης του εμπορίου το ενεργοποιεί ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.
Τι σημαίνει αυτό για το λιανικό εμπόριο;
Καλώς η κακώς (κακώς αν ρωτάτε εμένα) πολλοί έχουν στηριχτεί στο Σκρουτζ ως βασικό κανάλι πωλήσεων και οποιαδήποτε αλλαγή κάνει, επηρεάζει και τα καταστήματα σημαντικά. Αρκετοί άνθρωποι που μίλησα μου είπαν πως εφόσον διατηρηθεί αυτό το μοντέλο ίσως χρειαστεί να απολύσουν κόσμο γιατί δεν βγαίνουν.
Άλλοι μου ανάφεραν πως όσα χρήματα έδιναν σε προμήθεια σε ένα μήνα με την αλλαγή σε έδωσαν σε μια βδομάδα.
Το Σκρουτζ είναι ιδιωτική επιχείρηση και μάλιστα ρυθμιστής της αγοράς του λιανικού εμπορίου. Κάνει ότι θέλει, οποτε θέλει και είναι καθόλα νόμιμο. Ωστόσο οι έμποροι που μίλησα ευελπιστούν να έρθουν σε συνεννόηση σχετικά με τα ποσοστά προμήθειας ή ακόμα και παράταση της αλλαγής.
Διαφωνώ κάθετα ότι η αύξηση της προμήθειας είναι αιτία για απόλυση προσωπικού. Δεν γίνεται να θεωρούμε σωστή κερδοφορία το 5% και το 10%. Γνωρίζει κανείς άραγε τι είναι το λειτουργικό κόστος ή το μόνο που μας ενδιαφέρει να είμαι πρώτος στο σκρουτζ και μετά το χάος;;;;;;;;
Όταν ο μέσος Έλληνας “επιχειρηματίας” (σε εισαγωγικά) του ακούγονται κινέζικα αυτά που λες, μη σε παραξενεύει η λογική του “πρώτος στο σκρουτζ μέχρι να σβήσει ο ήλιος”
Αυτός που έγραψε το άρθρο μάλλον δεν ξέρει ότι το cpc πολλές φορές και γενικά ως μέσο κόστος πώλησης είναι και ακριβότερο από ένα σταθερό και προκαθορισμένο ποσοστό προμήθειας. Το cpc ευνοεί φαινόμενα “σκοτώματος” της λιανικής τιμής που οδηγεί πολλές φορές σε μονοψήφια ποσοστά κέρδους ! διότι για να είναι συμφέρει το μεγάλο κόστος κλικ θα πρέπει να πουλάς κι ανάλογα πολύ, άρα θα πρέπει να είσαι στην ομαδοποίηση στις πρώτες 1-2 θέσεις. Φαινόμενο που με τη σειρά του οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορούν να περιγραφούν σε ένα σχόλιο λίγων γραμμών.
Με άλλα λόγια το cps, μια προκαθορισμένη προμήθεια επί της πώλησης ευνοεί το μικρομεσαίο και κυρίως ένα τίμιο κατάστημα σε αντίθεση με το cpc. Συμμετέχω στο skroutz και μάλιστα ήμουν από εκείνους που από πέρσι ζήτησα να μπω σε cps διότι το κόστος με καθεστώς χρέωσης κλικ – cpc σε δημοφιλή είδη χαμηλής αξίας (<100€) κι ειδικά τα εποχιακά ήταν δυσβάσταχτο που άνετα έφτανε το 20% και σε κάποια το 30% κόστος.