Όταν σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο το τελευταίο σε μια σειρά bugs που ταλαιπωρούν τα λειτουργικά συστήματα της Apple ήταν αυτό με τον χαρακτήρα Teluga. Ένα γράμμα της ινδικής γλώσσας που όταν το έγραφες ή το λάμβανες γραμμένο στην iOS συσκευή σου, αυτή κράσαρε. Όχι και τα καλύτερα νέα. Το θεαματικό είναι πως όταν μετά από δυο μέρες ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο, τώρα που γράφω ακριβώς τις λέξεις που διαβάζεις, μόλις έχει σκάσει ένα νέο bug αυτή τη φορά στο Apple File System του MacOS High Sierra, το οποίο χάνει – υπό συγκεκριμένες συνθήκες – αρχεία του χρήστη. Όχι και το καλύτερο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.
Για την ακρίβεια αυτά τα δυο bugs έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από άλλα, τα οποία ταλαιπώρησαν τους χρήστες των συσκευών της για το μεγαλύτερο μέρος του 2017. Τα bugs είναι αναπόφευκτο μέρος κάθε λειτουργικού και κάθε ένα από αυτά λύθηκε με το επόμενο software update, όμως ο αριθμός των προβλημάτων ήταν τόσος και σε τέτοια συχνότητα που έκανε ξεκάθαρο πως κάτι δεν πάει καλά.
Με μια γρήγορη ανασκόπηση είχαμε ένα bug στις 2 Δεκεμβρίου που έκανε τα iPhone να κρασάρουν. Ακολούθησε ένα θέμα με το iPhone X όπου κάποιοι χρήστες δεν μπορούσαν να απαντήσουν στις κλήσεις τους και τέλος, όταν αυτό λύθηκε, ένα νέο πρόβλημα εμφανίστηκε στο calculator το οποίο έδινε λάθος αποτελέσματα. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα της λίστας καθώς τελείωνε η προηγούμενη χρονιά και ξεκινούσε αυτή που διανύουμε. Οι φωνές από τις απανταχού Κασσάνδρες ξεκίνησαν αυτομάτως την καταστροφολογία: η ποιότητα στο software της Apple πάει από το κακό στο χειρότερο, λείπει ο Jobs, σε λίγα καιρό η εταιρία θα κλείσει κ.ο.κ. Μια πιο ψύχραιμη οπτική είναι πως κάθε λειτουργικό έχει θέματα και καθώς οι πωλήσεις του iPhone και των άλλων συσκευών αυξάνονται, αυτομάτως μεγαλώνουν και οι πιθανότητες κάποιοι να συναντήσουν ένα σφάλμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως και περισσότερα…
Όπως και να ‘χει το θέμα υπάρχει και ήταν σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και η ίδια η Apple αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει, αλλάζοντας ολόκληρη τη στρατηγική της στο πως εκδίδει τα νέα της software. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση πως αλλάζουν τα σχέδια τους για το iOS 12, το οποίο αντί να έχει νέα καλούδια που θα τραβήξουν κόσμο, αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στη σταθερότητα και τη βελτίωση του λογισμικού. Μερικές μέρες μετά έγινε γνωστό πως ακριβώς το ίδιο θα ισχύσει και για τη νέα έκδοση του MacOS. Οπότε στη φετινή WWDC τον Ιούνιο (κατά πάσα πιθανότητα στις 4) όπου και θα ανακοινωθούν τα νέα λογισμικά, οι εκπλήξεις θα είναι λίγες.
Μια σίγουρη έκπληξη όμως είναι πως η απόφαση δημιούργησε ένα εσωτερικό ντόμινο στην εταιρία και έφερε μελλοντικές αλλαγές πέρα από τις φετινές εκδόσεις του Ιουνίου. Πλέον και σύμφωνα με πηγές του Bloomberg οι μάνατζερ των προγραμματιστών έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να βγάλουν ένα μεγάλο feature στις κλασικές ετήσιες εκδόσεις αν θεωρήσουν πως αυτό δεν θα είναι σωστά έτοιμο όταν πρέπει. “Αντί να χρειάζεται να προλαβαίνουν ένα συγκεκριμένο ετήσιο deadline και να βάζουν πολλά features μέσα σε ένα και μόνο update, οι μηχανικοί της Apple θα αρχίσουν να εστιάζουν στα επόμενα δυο χρόνια των λογισμικών των iPhone και iPad. Οι ανανεώσεις θα γίνονται κάθε χρόνο όπως και τώρα, αλλά αν κάτι δεν προλαβαίνει το πρώτο deadline θα βγαίνει σωστά στη συνέχεια”.
Αυτό δείχνει πως η Apple καταλαβαίνει πως στα 10 του χρόνια, το iPhone δεν είναι πια μια νέα συσκευή. Πως αντιθέτως έχει ωριμάσει. Και ως ώριμο προϊόν δεν χρειάζεται να ανανεώνεται δραστικά κάθε χρόνο καθώς τα περισσότερα features που θα μπορούσε να έχει, υπάρχουν ήδη. Η κίνηση αυτή φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτικές και εκτός εταιρίας. Πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό του Steven Sinofsky, πρώην στελέχους της Microsoft, ο οποίος μέσα από μια σειρά tweets είπε πως ούτε τα bugs είναι περισσότερα από παλαιότερα, ούτε αυτή η αλλαγή στρατηγικής έρχεται ως απάντηση σε διάφορους επικριτές. Σύμφωνα με τον ίδιο “αυτό κάνουν όλες οι μεγάλες εταιρίες όταν ένα προϊόν ωριμάζει” και πως είναι μια “σύνηθες αντίδραση στο να φέρουν ισορροπία σε ένα γιγαντιαίο project όπως το ios το οποίο φημίζεται για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του”.
Η Apple πλέον γνωρίζει πως οι χρήστες του iPhone δεν είναι απαραίτητα στη πλειοψηφία τους super geeks, που γνωρίζουν τα πάντα για την τεχνολογία και χρειάζονται διαρκώς πιο πολύπλοκα συστήματα. Αλλά χρειάζονται αξιόπιστα συστήματα. Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν καθημερινά τις κινητές συσκευές τους ως υπολογιστές. Ίσως και ως τους μόνους που μπορεί να έχουν. Οπότε η σταθερότητα του λειτουργικού είναι πολύ πιο σημαντική από το να μπορεί αυτό να έχει όσο το δυνατόν πιο τέλεια… Animoji. Πόσο μάλλον αν για να τα έχουν αυτά, οι προγραμματιστές μπορεί να χρειαστεί να βιαστούν λόγω ενός σφιχτού deadline, μην ανακαλύπτοντας έτσι μια σειρά από bugs που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν εντοπίσει.
Ίσως φέτος που ξεκινάει αυτή η νέα προσέγγιση οι ανακοινώσεις να είναι κάπως βαρετές, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό νέο. Η καινοτομία στην Apple δεν θα σταματήσει – κάθε χρόνο πρέπει να εφευρίσκει κάτι και σε επίπεδο λογισμικού ώστε να πουλάει νέες συσκευές – όμως δεν θα βγάλει ξανά (ή τόσο συχνά) μισοτελειωμένα features μόνο και μόνο για να μπορεί να ισχυριστεί πως έβγαλε κάτι. Είναι καλό να θυμόμαστε πως ακόμα και σήμερα, η πιο διαδεδομένη ανάμεσα στους fans έκδοση λογισμικού για Mac παραμένει και η πιο βαρετή του, το Snow Leopard που επικεντρώθηκε στη σταθερότητα του συστήματος και μόνο. Όλοι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νέα Animoji, λίγοι όμως αν οι συσκευές μας κρασάρουν. Και είναι φανταστικό που πλέον η Apple δείχνει να το κατάλαβε αυτό.
Σ.Σ. Την ημέρα που ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, αργά το απόγευμα, η Apple έβγαλε νέα έκδοση λογισμικού σε όλα της τα προϊόντα που διορθώνει το bug με τον χαρακτήρα Teluga. Κάντε άφοβα ανανέωση στο λογισμικό σας.
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά δεν δουλεύει το λινκ
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά δεν δουλεύει το λινκ
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά δεν δουλεύει το λινκ
TechinGreek 2.0 – Η Τεχνολογία στα Ελληνικά δεν δουλεύει το λινκ