Xiaomi Redmi Note 4 Review – Παρουσίαση
Επιτέλους, το περίμενα πως και πως και έφτασε. Έκανα υπομονή με το Redmi Note 2, κρατήθηκα με νύχια και με δόντια να μην πάρω το Redmi Note 3 Pro, όμως τώρα έφτασε η ώρα της αλλαγής. Ναι, καλά καταλάβατε, έχω στα χέρια μου το Xiaomi Redmi Note 4. Οι αλλαγές πολλές σε σχέση με το RN2, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, οπότε πάμε να τις δούμε μια μια και να δούμε αν αξίζει να κάνετε το βήμα για την αγορά του.
Να πούμε ότι η έκδοση του Redmi Note 4 που έχω στα χέρια μου είναι αυτή με 3 GB RAM και 64 GB αποθηκευτικού χώρου, δηλαδή η καλύτερη έκδοση που μπορεί να βρει κάποιος αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για να δούμε με τι έχουμε να κάνουμε.
Design – Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής
Ξεκινάμε από τα πολύ βασικά. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από μέταλλο (αλουμίνιο για την ακρίβεια), με τα πλήκτρα να μην έχουν αλλάξει και πολύ σε σχέση με ότι έχω συνηθίσει μέχρι τώρα. Έχουμε λοιπόν στο μπροστινό μέρος την οθόνη διαγωνίου 5,5 ιντσών, Full HD ανάλυσης με 2.5D γυαλί, με τρια capacitive πλήκτρα κάτω από αυτήν και τη selfie κάμερα μαζί με ακουστικό και αισθητήρες πάνω από αυτήν.
Πίσω, εντοπίζουμε στο πάνω μέρος την κάμερα, ενώ κάτω από αυτήν υπάρχει ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που αποτελεί προσθήκη σε σχέση με το RN2.
Στο κάτω μέρος έχουμε τη γρίλια με τα ηχεία (η μια γρίλια έχει ηχείο, η δεύτερη βρίσκεται εκεί απλά για λόγους… γεωμετρίας) και τη θύρα φόρτισης, ενώ στη δεξιά πλευρά έχουμε τα πλήκτρα ελέγχου της έντασης και το power button. Τέλος, στα αριστερά έχουμε τη θύρα για τις κάρτες SIM ή τη μια κάρτα SIM με MicroSD. Αυτή είναι άλλη μια αλλαγή σε σύγκριση με το RN2.
Σαν κατασκευή θα σας αφήσει σίγουρα υπερευχαριστημένους, καθώς η προσθήκη του μετάλλου (από το Redmi Note 3) δίνει μια πολύ πιο premium αίσθηση στο χέρι αλλά και στο μάτι. Επίσης, σε αυτό βοηθάει πολύ και η κλίση που έχει η συσκευή στις πίσω πλευρές της, για ακόμη καλύτερη επαφή με το χέρι, όπως επίσης και το πάχος των μόλις 8,3 χιλιοστών. Από εμφάνιση να μην τα λέμε, το Redmi Note 4 κατά τη γνώμη μου είναι πανέμορφο.
Όσο για την οθόνη, αυτή είναι πιο φωτεινή και ακριβής από πλευράς απεικόνισης χρωμάτος από αυτή του Note 3, κάνοντάς την αν όχι την καλύτερη, μια από τις καλύτερες στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – επιδόσεις – απόδοση
Τώρα αρχίζει το καλό που λέμε. Αρχικά, να αναφέρω ότι το Redmi Note 4 διαθέτει το Helio X20 SoC με δεκαπύρηνη CPU χρονισμένη στα 2,1 GHz και τη Mali T880 MP4 GPU, 3 GB RAM και 64 GB αποθηκευτικό χώρο. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις με 2 GB RAM και 16 GB αποθηκευτικού χώρου και με 3 GB RAM και 32 GB αποθηκευτικού χώρου.
Θα παραθέσω αρχικά την εμπειρία μου με το MIUI 8 στο Redmi Note 2. Το μέχρι πρότεινος βασικό μου smartphone, είχε μερικά θεματάκια με την όγδοη έκδοση του UI της Xiaomi, τα οποία μπορεί να ξεκινούσαν από battery drain (μόνιμα!) και να τελείωναν με σκαλωματάκια, όχι τόσο άμεση απόκριση σε περιπτώσεις που ζοριζόταν, αυξημένες θερμοκρασίες κλπ. Ίσως η συγκεκριμένη συσκευή ήταν κατασκευασμένη με βάση το MIUI 7, δεν ξέρω, όμως με MIUI 8 δεν ήταν τόσο «στρωτό» όσο με την προηγούμενη έκδοση. Δεν λέω ότι σερνόταν, πάλι ήταν αρκετά άμεσο στην καθημερινή χρήση, όμως θύμιζε όντως ένα low προς mid range smartphone.
Τώρα, με το Redmi Note 4 τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η συσκευή φαίνεται ικανή να διαχειριστεί όποιες δυσκολίες της έχω βάλει μέχρι στιγμής. Τι βοήθησε τόσο πολύ; Μα φυσικά τα 3 GB RAM και το SoC επόμενης γενιάς. Βλέπετε το MIUI, όπως έχω ξαναπεί, είναι αρκετά βαρύ, και ενώ τα 2 GB RAM ήταν ικανοποιητικά στην έβδομη έκδοση, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει και στην όγδοη. Οπότε προς το παρόν κρίνεται ικανοποιητική η εμπειρία μου, με πιο ασφαλή συμπεράσματα βέβαια να βγαίνουν μόλις αρχίσει να καλοκαιριάζει, να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες κλπ.
Μπαταρία
Μέρα με τη νύχτα. Όπως το λεώ. Θα αρκούσε αυτή και μόνο η φράση, αλλά θα μου λέγατε τι σκ@τ@ review έκανες. Θα σας κάνω πάλι άλλη μια σύγκριση με το Redmi Note 2. Στα «τελευταία» του, το RN2, μετά από σχεδόν 2 χρόνια εντατικής χρήσης, δυσκολευόταν αρκετά να «πιάσει» τις 3 ώρες οθόνης.
Αντίστοιχα, με παρόμοια χρήση και με ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις, το Redmi Note 4 «χτυπάει» το 5ωρο, ίσως και 6ωρο. Αν δεν το ζορίσετε κιόλας μέσα στη μέρα και το χρησιμοποιείται για μερικές κλήσεις, μερικά μηνύματα, λίγο social media, θα βγάλει και 1,5-2 ημέρες χρήσης.
Κάμερα
Στα της κάμερας τώρα, παρότι δεν της δίνω σχεδόν καμία σημασία στα smartphones που επιλέγω, η βελτίωση στο Redmi Note 4 είναι εμφανής. Μπορεί να παραμένει η κάμερα ενός Κινέζικου smartphone, με τα γνωστά μειονεκτήματα σε σχέση με κορυφαίες συσκευές της αγοράς σε μέρα και νύχτα, όμως σε σχέση με τον προκάτοχο είναι βελτιωμένη μπορώ να πω.
Software
Το MIUI το δουλεύω ασταμάτητα τα τελευταία δύο χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί να το αλλάξω. Καλά, εντάξει, σκέφτηκα κάποια στιγμή να βάλω Cyanogen στο RN2. Καλά, το έκανα κιόλας. Άντεξα βέβαια μόλις 1 μέρα. Γύρισα άμεσα σε MIUI. Βαρύ, ξε-βαρύ, το έχω αγαπήσει και δύσκολα το αλλάζω, ειδικά όσο χρησιμοποιώ συσκευές της Xiaomi.
Ναι, μπορεί να είναι λίγο χαώδες ή δύσκολο για κάποιο νέο χρήστη να το μάθει ή να βρει ρυθμίσεις εύκολα προσβάσιμες σε άλλα UI’s, όμως χρήση μερικών ημερών συνηθίζεται εύκολα και μαθαίνεται ακόμη πιο εύκολα.
Εν κατακλείδει
Φτάνοντας σιγά σιγά στο τέλος, νομίζω ότι τα συμπεράσματα είναι ευκόλως εννοούμενα. Το Xiaomi Redmi Note 4 είναι, κατά τη γνώμη μου, ο βασιλιάς στην κατηγορία των 200 δολαρίων. Αν θέλετε κάποια συσκευή και το budget σας περιορίζεται εκεί, αγοράστε το με κλειστά μάτια.
Αξίζει η αλλαγή από Redmi Note 3 ή Redmi Note 3 Pro; Ίσως όχι, ειδικά αν κάποιος διαθέτει έκδοση με 3 GB RAM. Αν μιλάμε όμως για κάποιον με Redmi Note 2, όπως εγώ, αξίζει 100% η αλλαγή.
Όπως είχα γράψει και στο review του RN2, η Xiaomi απέκτησε ένα νέο fan τότε και με το Note 4 θα τον κρατήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη. Μπράβο Xiaomi!