Xiaomi Redmi Note 2 Παρουσίαση – Review
Εν αναμονή του Xiaomi Redmi Note 2 Pro, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 24 Νοεμβρίου σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες, έχουμε σήμερα στα χέρια μας το Xiaomi Redmi Note 2 για μια εκτενή παρουσίαση. Οι διαφορές μεταξύ του Pro και του απλού αναμένεται να είναι ελάχιστες (προσθήκη αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων και μεταλλική κατασκευή στο Pro), οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να σας προετοιμάσουμε για το τι να περιμένετε.
Να πούμε ότι κυκλοφορούν δύο εκδόσεις του Xiaomi Redmi Note 2 στην αγορά (απλή και Prime). Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες, με την απλή έκδοση να έχει 16 GB αποθηκευτικό χώρο (έναντι των 32 GB του Prime), CPU χρονισμένη στα 2,0 GHz (έναντι των 2,2 GHz του Prime) και GPU χρονισμένη στα 550 MHz (έναντι των 700 MHz του Prime). Στη διάθεσή μας έχουμε την απλή έκδοση. Μεγάλος ο πρόλογος, πάμε να δούμε και τη συσκευή τώρα.
Design – Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής
Παρατηρώντας το Xiaomi Redmi Note 2 εξωτερικά, πρόκειται για ένα αρκετά «απλό» smartphone. Στο εμπρόσθιο μέρος, βρίσκουμε την οθόνη διαγωνίου 5,5 ιντσών με… μέτρια σε μέγεθος bezels πάνω και κάτω. Θα προτιμούσα να είναι λίγο μικρότερα, ειδικά το πάνω (καθώς στο κατω βρίσκονται τα capacitive buttons), αλλά δε δυσκολεύουν στην καθημερινότητα. Τα πλαϊνά bezels είναι απλά… ανύπαρκτα.
Κοιτώντας το από την πίσω πλευρά, εντοπίζουμε στο πάνω μέρος την camera της συσκευής, με το flash να βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Επιπροσθέτως, έχουμε το ηχείο στο κάτω μέρος, κάτι που ίσως για μερικούς αποτελέσει αρνητικό χαρακτηριστικό. Προσωπικά, επειδή τη συσκευή τη χρησιμοποιώ με flip θήκη, δεν με πειράζει να ακουμπάω τη συσκευή με την οθόνη προς τα κάτω.
Στη δεξιά πλαϊνή πλευρά έχουμε τα πλήκτρα έντασης και το power button, στο κάτω μέρος έχουμε τη θύρα φόρτισης και τέλος, στο επάνω μέρος τη θύρα των ακουστικών. That’s it.
Καθώς η Xiaomi επέλεξε να χρησιμοποιήσει πλαστικό καπάκι για το πίσω μέρος της συσκευής, ενδέχεται να εντοπίσετε μερικά τριξίματα, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Δεν προσφέρει και την πλέον premium αίσθηση στο χέρι, αλλά μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια συσκευή με τιμή κοντά στα 150 ευρώ και με τα δυνατά της σημεία να βρίσκονται στο εσωτερικό της.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – απόδοση
Πάμε τώρα σε αυτό που «καίει» τους περισσότερους, στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όπως προαναφέραμε, η IPS LCD οθόνη έχει διαγώνιο 5,5 ιντσών με Full HD ανάλυση. Παράλληλα, έχουμε SoC Helio X10, 64-bit οκταπύρηνη CPU χρονισμένη στα 2,0 Ghz και GPU την PowerVR G6200. Η LP-DDR3 RAM αγγίζει τα 2 GB και ο επεκτάσιμος εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος τα 16 GB. Η μπαταρία της συσκευής έχει χωρητικότητα 3.060 mAh και «τρέχει» Android 5.0.2 Lollipop, μαζί φυσικά με το MIUI 7. Από πλευράς συνδεσιμότητας και δικτύων έχουμε υποστήριξη GSM/HSPA/LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 και USB 2.0, ενώ τέλος υποστηρίζει δύο κάρτες SIM.
Τι σημαίνουν όμως όλα τα παραπάνω στην πράξη; Μιλάμε για μια συσκευή με mid-end τιμή αλλά mid προς high end χαρακτηριστικά. Η άποψη που έχω σχηματίσει είναι πως η συσκευή… δεν κολλάει πουθενά. Μπορεί το MIUI να είναι ένα αρκετά βαρύ λειτουργικό, αλλά η συσκευή δεν καταλαβαίνει τίποτα. Έχουν γίνει δοκιμές με ανοικτές αρκετές εφαρμογές, με παιχνίδια και εφαρμογές να τρέχουν από πίσω, με Social Media ανοικτά, η απόδοση παρέμενε πάντα ικανοποιητικότατη. Η μόνη φορά που εντοπίστηκε frame drop για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ήταν κατά τη διάρκεια παιχνιδιού και την παράλληλη εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής.
Η οθόνη, μπορεί να μην είναι η πιο φωτεινή σε ένταση (χωρίς όμως να δυσκολεύει κάποιον στη λειτουργία κάτω από τον ήλιο), αλλά προσφέρει εξαιρετική απεικόνιση χρωμάτων και λεπτομέρειας, ενώ έχει και μερικές επιλογές παραμετροποίησης αυτών μέσα από το menu του MIUI.
Και φτάνουμε στη μπαταρία. Προετοιμαστείτε γιατί εδώ τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλύτερα. Καταρχήν, πρέπει να πω ότι χρησιμοποιώ τη συσκευή με αυτόματη φωτεινότητα οθόνης στο 60%, ανοικτούς πάντα τέσσερις συγχρονισμούς και έχω πάντα πρόσβαση στο διαδίκτυο με WiFi ή 3G (υποστηρίζει και 4G αλλά στο Ρέθυμνο τι να το κάνω; :p). Η μέγιστη διάρκεια οθόνης που έχω πετύχει είναι 4 ώρες και 30 λεπτά, με… καλή χρήση. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή με φωτεινότητα στο 100%, τα αποτελέσματα είναι χειρότερα, με μέγιστη διάρκεια οθόνης στις 3 ώρες και 30 λεπτά. Τα παραπάνω είναι προσωπικά αποτελέσματα και μπορεί να διαφέρουν από χρήστη σε χρήστη ανάλογα με το τι ζητάει από τη συσκευή, αλλά προσωπικά θα ήθελα λίγο καλύτερα αποτελέσματα.
Κάμερα
Ένας τομέας που δεν αποτελεί deal-breaker για εμένα, αλλά σίγουρα για πολλούς χρήστες στις μέρες μας είναι σημαντικός.
Το Xiaomi Redmi Note 2 έρχεται με αισθητήρα ανάλυσης 13 Megapixel στην κύρια camera, LED Flash και εντοπισμό προσώπου, με δυνατότητα λήψης video ποιότητας 1080p@30 fps. Στη δευτερεύουσα camera έχουμε έναν αισθητήρα ανάλυσης 5 Megapixel, με δυνατότητα λήψης video 720p.
Οι ρυθμίσεις που προσφέρει η «μαμά» εφαρμογή κάμερας είναι ελάχιστες, έτσι η ποιότητα των φωτογραφιών περιορίζεται στο μέσο όρο των υπόλοιπων κινέζικων συσκευών. Βέβαια, με κάποια 3rd party εφαρμογή που προσφέρει πλήθος ρυθμίσεων, ο χρήστης μπορεί να πετύχει πολύ καλές φωτογραφίες. Εκεί που «πάσχει» είναι στις λήψεις με χαμηλό φωτισμό, όπου εμφανίζει αρκετό θόρυβο. Σίγουρα η camera θα αφήσει ικανοποιημένο το μέσο χρήστη, όπως και όλες οι λειτουργίες της.
Software
Και πάμε τώρα στο πιο αμφιλεγόμενο ίσως χαρακτηριστικό των Xiaomi συσκευών, κυρίως λόγω εμφάνισης. Το Redmi Note 2 «τρέχει» Android 5.1 Lollipop με MIUI 7. Το MIUI είναι ένα λειτουργικό που πολλοί το αγαπούν και άλλοι τόσοι το μισούν. Θυμίζει εμφανισιακά πολύ το iOS (καταλάβατε τώρα γιατί αμφιλεγόμενο; ), καθώς δεν υπάρχει συρτάρι εφαρμογών και όλες βρίσκονται στις αρχικές οθόνες της συσκευής. Πρόκειται για ένα αρκετά βαρύ λειτουργικό, όπως προείπαμε, με πλήθος όμως ρυθμίσεων και πολλές, πολλές, πάρα πολλές επιλογές παραμετροποίησης. Προσωπικά, αρχικά ήμουν λίγο επιφυλακτικός με το MIUI, καθώς το είχα δοκιμάσει σε προηγούμενη μη-Xiaomi συσκευή και δεν μου άρεσε. Πηγαίνοντας στο Redmi Note 2, η άποψή μου άλλαξε πλήρως. Παίζοντας μαζί του, άρχισε να μου αρέσει όλο και περισσότερο και πλέον δεν θέλω να το βγάλω (αν και σκέφτομαι να δοκιμάσω κάποια στιγμή στο μέλλον AOSP ROM :p).
Πάντως η αίσθηση που αφήνει είναι εξαιρετική και βελτιώνεται όλο και περισσότερο (η έκδοση 7 του MIUI είναι ολόφρεσκη).
Εν κατακλείδι
Κλείνοντας λοιπόν σιγά σιγά αυτή την παρουσίαση, το Xiaomi Redmi Note 2 είναι ένα smartphone που δύσκολα θα απογοητεύσει κάποιον, καθώς με τα χαρακτηριστικά του μπορεί άνετα να ικανοποιήσει το 90% των χρηστών Android.
Με την τιμή του να βρίσκεται στα 155 ευρώ σε πολύ γνωστά Κινέζικα καταστήματα αλλά και με μερικά ευρώ παραπάνω σε μερικά Ελληνικά, πρόκειται για μια άκρως δελεαστική πρόταση. Σίγουρα, αν προβείτε στην αγορά του, δε θα το μετανιώσετε.
Η Xiaomi κέρδισε ένα νέο fan με αυτή τη συσκευή (ναι, εμένα!). Τι καλύτερο άραγε μπορεί να ετοιμάσει για το Redmi Note 3 του χρόνου;
Άλκη λίγη προσοχή μόνο.
Στις διαφορές απλού 16gb & prime 32gb είναι ΚΑΙ η κάρτα γραφικών.
Το Redmi Note 2 τρέχει Android 5.0.2 Lollipop με MIUI 7.
Διορθώθηκε. Πρώτη προσπάθεια για review, ευελπιστώ να είστε λίγο επιεικείς. :p
–
Ειμαι αναμεσα σε αυτο και στο meizu m2 note . Ποιο απο τα 2 και γιατι?
Προσωπικά θα σου προτείνω αυτό. Έχω δουλέψει λίγο το Flyme (UI των Meizu) και δεν μου άρεσε καθόλου. Θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Από πλευράς επιδόσεων, σίγουρα δεν θα έχεις πρόβλημα με καμία από τις δύο συσκευές.