Πολλοί μιλάνε για την υποτιθέμενη πτώση της Apple (αν και τα νούμερα δείχνουν αλλιώς), λέγοντας πως έχει μετατραπεί σε έναν τεχνολογικό κολοσσό, χωρίς καμία επαφή με τους καταναλωτές τους. Πρώτη φορά όμως, αυτά τα λόγια τα ακούμε από έναν μέσα από την Apple, συγκεκριμένα τον Bob Burrough, έναν μηχανικό που δούλευε στην εταιρεία για 7 χρόνια.
Έχοντας δουλέψει κάτω από την αρχηγία του Steve Jobs και, αργότερα, του Tim Cook, ο πρώην μηχανικός σε μια συνέντευξη του με το CNBC, λέει πως ο νέος CEO της εταιρείας δεν συνέχισε τις τακτικές του Jobs, αλλά αναδιοργάνωσε την εταιρεία έτσι ώστε να μην είναι τα projects και η καινοτομία στις πρώτες θέσεις, αλλά η οργάνωση. Κάτι τέτοιο διαφέρει από το όραμα του ιδρυτή της εταιρείας, που πίστευε στον ανταγωνισμό και την εφευρετικότητα μέσω χάους.
The very first thing Tim did as CEO was convert Apple from a dynamic change-maker into a boring operations company.
— Burrough, Bob (@bob_burrough) January 16, 2017
Συγκεκριμένα, ο Burrough αναφέρει ότι«Στην Apple το 2007, οργανωτικά ήταν σαν την Άγρια Δύση. Είχα προσληφθεί από έναν συγκεκριμένο διευθυντή, αλλά για τα δύο πρώτα χρόνια εργάστηκα σε έργα που δεν είχαν σχεδόν τίποτα κοινό με τις κύριες ευθύνες του συγκεκριμένου διευθυντή. Αυτό συνέβαινε γιατί η οργανωτικότητα δεν ήταν προτεραιότητα, τα projects ήταν η προτεραιότητα. Ήταν το ακριβώς αντίθετο του «δεν είναι η δουλειά μου». Ήταν «Είμαι εδώ για να λύσω όποια προβλήματα μπορώ, ανεξάρτητα από το ρόλο μου, τον τίτλο μου, ή σε ποιον αναφέρω.» Ήταν άγρια. Αλλά ήταν επίσης πολύ ικανοποιητικό, επειδή όλα όσα έκανες είχαν την μέγιστη επίδραση στο προϊόν.»
Ο Burrough ισχυρίζεται επίσης ότι ήταν η προθυμία του Cook να κατευνάσει την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των στελεχών που σταμάτησε το πάθος και το ανταγωνιστικό περιβάλλον που ήταν θεμελιώδους σημασίας για τις προηγούμενες επιτυχίες της Apple. Υποστήριξε πως όταν η σύγκρουση συνέβαινε στα υψηλότερα επίπεδα (μηχανικούς, σχεδιαστές κλπ.), η εταιρεία ήταν καλύτερα εξοπλισμένη ώστε να κάνουν πιο γρήγορες, πιο τολμηρές κινήσεις. Τώρα, ο Burrough λέει πως ο ανταγωνισμός ξεσπά σε χαμηλότερα επίπεδα στην οργάνωση, επιβραδύνοντας τελικά τα διάφορα projects.
.@Mbrawler Question: If conflict comes from caring about a product, and Tim Cook eliminated conflict, did Tim Cook eliminate caring?
— Burrough, Bob (@bob_burrough) January 17, 2017
Γιατί όμως δεν έχουμε ξανακούσει κάτι τέτοιο από άλλους πρώην υπαλλήλους της Apple; Ο Bob πιστεύει πως αυτό γίνεται λόγω της γνωστής τακτικής της Apple, μην αφήνοντας εργαζομένους να μιλάνε με ανθρώπους έξω από την εταιρεία.
Αν και άλλοι πρώην υπάλληλοι της Apple δεν έχουν πει τίποτα (εκτός από τον Tony Fadell, εφευρέτη του iPod που διαφωνεί), τα παράπονα του Burrough δεν ακούγονται για πρώτη φορά, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο Tim Cook πρόσφατα δέχτηκε μείωση στο μισθό του, μετά την αποτυχία της εταιρείας να φτάσει τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2016.
Η Apple δεν έχει σχολιάσει ακόμη πάνω στο ζήτημα.
Listen to Steve Jobs himself explain the purpose of conflict. @charlesarthur pic.twitter.com/393DopEuWT
— Burrough, Bob (@bob_burrough) January 17, 2017
[via]