Η πιο επικίνδυνη “γιάφκα” σε fake news έχει αναφερθεί από πολλούς πως είναι το περίφημο Facebook με αμέτρητους χρήστες και επισκέπτες επί καθημερινής βάσεως, αλλά ευτυχώς ο Mark Zuckerberg θα μπορούσε να πάρει μια μικρή ανάσα ανακούφισης, καθώς τρεις ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι ψεύτικες ειδήσεις έχουν μειωθεί κάπως στο FB.
Μέσω της πρώτης μελέτης που προήλθε από τρεις ερευνητές μεταξύ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Στάνφορντ, εξετάστηκαν 570 ιστότοποι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών ιστοριών μεταξύ του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου 2015 και Ιουλίου 2018. Διαπίστωσαν ότι η αλληλεπίδραση με ψεύτικες ειδήσεις αυξήθηκε τόσο στο Facebook όσο και στο Twitter από το 2015 σε λίγους μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά τις εκλογές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις με ψεύτικες ιστορίες μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ. Ωστόσο, στο Twitter, οι αλληλεπιδράσεις συνέχισαν να αυξάνονται χωρίς καμία παύση.
Μην βγάνουν όμως βιαστικά συμπεράσματα, το Facebook δεν θεωρείται αμερόληπτο, δεν έχει βγει από τον στόχαστρο των ειδικών. Οι άνθρωποι που συνέταξαν αυτές τις εκθέσεις μελετών, Hunt Allcott, Matthew Gentzkow και Chuan Yu δείχνουν ότι “η αλληλεπίδραση με την παραπληροφόρηση παραμένει υψηλή και ότι το Facebook συνεχίζει να διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διάδοσή του.” Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πτώση, η ψεύτικη αλληλεπίδραση ειδήσεων στο Facebook εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 70 εκατομμύρια τον μήνα.
Το τμήμα του Κέντρου Πληροφόρησης για την Κοινωνική Ευθύνη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υιοθέτησε μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Δημιούργησε αυτό που ονομάζει “iffy quotient.” Η ομάδα συνέταξε ένα σύνολο ιστοτόπων που δημοσίευσαν παραπληροφόρηση και επισημαίνοντας το iffy. Αυτό έγινε για να δείξει ότι ο καθορισμός ψεύτικων ειδήσεων είναι από μόνη της μια δύσκολη πρόκληση, όπως η οριοθέτηση μεταξύ σάτιρας ή απόψεων από πραγματικές σε ψευδείς αφηγήσεις. Πίσω στο 2016, η αφοσίωση στις ιστορίες που μοιράζονται ιστότοποι iffy ήταν διπλάσιες στο Facebook παρά στο Twitter. Τώρα είναι 50% περισσότερες στο Twitter.
Ο Les Décodeurs, γάλλος “ελεγκτής” της Le Monde, ερεύνησε 630 αποκλειστικά γαλλόφωνους τόπους και ανέλυσε τη δραστηριότητά τους από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Έδειξε ότι στη Γαλλία η δέσμευση για αναξιόπιστους ή dubois ιστότοπους μειώθηκε κατά 50%.
Ενώ και οι τρεις μελέτες προσδίδουν στο Facebook κάποια πίστη για την αντιμετώπιση των ψεύτικων αγγλικών ή γαλλικών ειδήσεων, κανένας δεν ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Μιανμάρ, η Ινδία και η Σρι Λάνκα που πλημμυρίζουν από ψεύτικες αφηγήσεις, μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε σκληρή βία σε πραγματικό κόσμο. Το Facebook ήταν πολύ αργό για την αντιμετώπιση των ψεύτικων ειδήσεων στην περιοχή του Μιανμάρ, όπου οι φυλετικές εντάσεις ενισχύονταν από ψευδείς ιστορίες.
Ενώ υπάρχουν κι άλλα περιθώρια ώστε το Facebook να δράσει αποτελεσματικά σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι οι συντονισμένες προσπάθειες έχουν κάνει τη διαφορά τουλάχιστον στις δυτικές χώρες.
[via]