Με το ξεκίνημα αυτού του μήνα, έφτασε η είδηση από το Bloomberg ότι κάποιο chipsets που απλώς κατασκοπεύουν τα πάντα, τοποθετήθηκαν από την κινεζική κυβέρνηση στις μητρικές πλακέτες που βρέθηκαν σε διακομιστές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Μία από τις μεγάλες εταιρείες που επηρεάστηκε από αυτό το όλο φαινόμενο ήταν και η Apple, μόνο που οι άνθρωποι της εταιρείας από το Cupertino έχουν αντίθετη άποψη και λένε πως η όλη ιστορία είναι ανακριβέστατη και πιστεύουν πως το Bloomberg θέλει να τους βλάψει με τέτοια δημοσιεύματα. Η Apple δήλωσε ότι το 2016, ένας μοναδικός διακομιστής Super Micro σε ένα εργαστήριο της Apple είχε εγκατασταθεί τυχαία από μολυσμένο πρόγραμμα οδήγησης.’
Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, μίλησε με το BuzzFeed για το περιστατικό και η ανώτερη διοικητική εξουσία της εταιρείας παρουσιάζει κάποια ασυνήθιστη δημόσια οργή κατευθυνόμενη προς την ομάδα του Bloomberg που ισχυρίζονται πως η Apple ανακάλυψε κάποιο είδος σφάλματος που “φυτεύτηκε” σε Super Micro server το 2015 και σταμάτησε να συνεργάζεται με την εταιρεία. Ο κ. Cook λέει ότι η έκθεση βασίστηκε σε “αόριστους συλλογισμούς από δεύτερο χέρι” και είπε στο BuzzFeed ότι “Δεν υπάρχει αλήθεια στην ιστορία τους για την Apple. Το Bloomberg πρέπει να κάνει το σωστό και να ανακαλέσει “.
“Έχουμε γυρίσει την εταιρεία ανάποδα, κάναμε αναζητήσεις μέσω emails, ψάξαμε αρχεία κέντρων δεδομένων, οικονομικά αρχεία, αρχεία αποστολών, κλπ. Πραγματικά μέσω της εταιρείας σκάψαμε πολύ βαθιά και κάθε φορά φθάναμε στο ίδιο συμπέρασμα: Αυτό δεν συνέβη”, μια δήλωση που έκανε ο Tim Cook.
Από την πλευρά τους, το team του Bloomberg λέει ότι χρησιμοποίησε 17 μεμονωμένες πηγές για μεταφέρει τα όσα γράφτηκαν, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπαλλήλων και των εμπλεκομένων σε ορισμένες από τις εταιρείες που κατονομάζονται στο άρθρο. Επίσης, λέει: “Είμαστε ειλικρινείς και είμαστε σίγουροι για την αναφορά και τις πηγές μας”.
Μιλώντας για πηγές, αρκετές από αυτές που χρησιμοποίησε το Bloomberg για να συνθέσουν την όλη ιστορία τώρα τίθενται υπό-αμφισβήτηση. Μια πηγή ειδικότερα ήταν ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας υλικού Joe Fitzpatrick που δήλωσε στο podcast του Risky Business ότι η ιστορία δεν έχει νόημα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας από τους δύο συντάκτες του Bloomberg, ο Michael Riley, συμμετείχε σε παρόμοια υπόθεση το 2014. Αυτή η ιστορία τότε ισχυρίστηκε ότι η NSA χρησιμοποίησε ένα ελάττωμα που βρέθηκε στη συνέχεια σε πολλούς φυλλομετρητές (που ονομάζεται Heartbleed) . Το θέμα του Riley ήταν ότι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε ότι το σφάλμα αυτό υπήρχε και το χρησιμοποίησε προς όφελός τους, οι ψευδοκράτες απλών χρηστών έμειναν ευάλωτοι σε επίθεση από τα όπλα πληροφοριών και τους εγκληματίες χάκερς. Η NSA και οι New York Times αμφισβήτησαν την όλη αλήθεια της έκθεσης.
[via]