Όταν πριν από μερικά χρόνια η Google προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα σύστημα αυτόματης οδήγησης σε ένα Toyota Prius, διχάστηκα. Όντας φανατικός της αυτοκίνησης, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια μέρα απλά θα μπαίνουμε σε ένα αυτόνομο όχημα και θα φτάνουμε στον προορισμό μας χωρίς να οδηγούμε εμείς. Από άλλη οπτική γωνία όμως, η ικανοποίηση για τα αλαματώδη τεχνολογικά επιτεύγματα που βοηθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, με έκαναν να το ξανασκεφτώ.
Την περασμένη Τρίτη έγινε η παρουσίαση του νέου αυτόνομου αυτοκινήτου της Google που είχε μήνες στα σκαριά των μυστικών της εργαστηρίων. Και αυτή τη φορά δεν είναι ένα “εξελιγμένο” Prius, δεν παρκάρει απλά μόνο του ούτε φρενάρει άγαρμπα. Δεν έχει τιμόνι ή πεντάλ. Πρόκειται για ένα αποκλειστικά αυτόνομο όχημα, όπου ο οδηγός επιβάτης απλά κάθεται στη θέση του, δένει τη ζώνη ασφαλείας και πατάει το κουμπί Start.
Το Google Car είναι προγραμματισμένο να αναγνωρίζει φωνητικές εντολές, διαθέτει κάμερες και αισθητήρες στην οροφή του, είναι ηλεκτρικό ενώ χωράει 2 επιβάτες. H μέγιστη ταχύτητά του είναι τα 40 km/h ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορείτε να χαζεύετε την κεντρική οθόνη με πληροφορίες όπως θερμοκρασία, εκτιμώμενο χρόνο άφιξης στον προορισμό ή απλά να τσεκάρετε το Gmail σας. Το νέο αυτόνομο όχημα της Google διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, παρπρίζ από πλαστικό ενώ το μπροστινό μέρος είναι φτιαγμένο από πεπιεσμένο αφρό.
“Το Google Car αναγνωρίζει φωνητικές εντολές, διαθέτει κάμερες και αισθητήρες, είναι ηλεκτρικό και χωράει 2 επιβάτες”
Όχι, η Google δεν πρόκειται να γίνει μια μικρή αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν έχει την τεχνολογία, την τεχνογνωσία ή τις εγκαταστάσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Sergey Brin είχε δηλώσει ανοιχτά πως έψαχνε κάποια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία για συνεργασία. Βέβαια με τόσα δισεκατομμύρια σε κέρδη όλα γίνονται. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Google δραστηριοποιείται εκτός web. Τα Project Loon, Google Fiber ακόμα και τα Chromebooks αποτελούν ένδειξη ότι η εταιρία προσπαθεί να σκεφτεί “out of the box”. Επίσης είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για την μαζική παραγωγή του πρωτότυπου αυτού οχήματος, μας δείχνει όμως το μέλλον…
Όσο για την αρχική μου “φοβία”, την άφησα στην άκρη καταλήγοντας τελικά ότι ίσως να χρειαζόμαστε αυτόνομα αυτοκίνητα. Θα τα χρησιμοποιούμε μέσα στις πόλεις μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και αυξάνοντας τον ελεύθερο χώρο. Θα ανοίγουμε την εφαρμογή στο κινητό μας, θα καλούμε ένα αυτόνομο όχημα, θα μπαίνουμε μέσα και θα φτάνουμε στον προορισμό μας. Το αυτοκίνητο έπειτα μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιον άλλο. Δε θα οδηγούμε μεθυσμένοι, θα γίνονται λιγότερα ατυχήματα ενώ θα ευνοηθούν και ομάδες που η οδήγηση καθίσταται απαγορευτική όπως οι ηλικιωμένοι, τυφλοί κτλ.
Πιστεύετε ότι η Google θα αλλάξει τα δεδομένα της αυτοκίνησης;