Βάζει νέες “φιτιλιές” το The Verge και δίνει τροφή για νέα σχόλια όσον αφορά την λειτουργία Face ID του iPhone X, καθώς η έμπειρη ειδησεογραφική ομάδα του γνωστού τεχνολογικού ιστότοπου έχουν εντοπίσει πολλές ομοιότητες αυτού του χαρακτηριστικού που περιέχεται στο νέο iPhone με το Microsoft Kinect.
Μπορεί στο νέο Apple iPhone X να συνυπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες ειδικών αισθητήρων και επεξεργασίας εικόνας που είδαμε κατά την διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, όλα όμως ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2009, όταν η Microsoft αποκάλυψε αυτό:
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple έβαλε όλες αυτές τις τεχνολογίες σε αυτό:
Η Microsoft στο Kinect, εισήγαγε έναν αισθητήρα που αποτελούνταν από έναν εκπομπό υπέρυθρων ακτινών (IR), έναν αισθητήρα χρώματος, έναν αισθητήρα βάθους κι έναν μηχανισμό κλίσης. Στο iPhone τα έχουμε όλα αυτά πέρα του μηχανισμού κλίσης, ήταν κάτι που πραγματικά δεν χρειαζόταν.
Το αρχικό hardware που ήταν απαραίτητο για την σύνθεση του Kinect της Microsoft συναρμολογήθηκε και ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία που ονομάζεται PrimeSense. Η PrimeSense πρωτοστάτησε στην τεχνολογία της προβολής ενός πλέγματος υπέρυθρων σημείων σε μια οριοθετημένη περιοχή και στη συνέχεια, μπόρεσε να συνδυάσει την λειτουργία μίας κάμερας υπέρυθρων ακτινών που έχει συνάμα και ένα ειδικό chip επεξεργασίας για να παρέχονται πληροφορίες βάθους.
Η έξοδος του Kinect ήταν ένας χάρτης βάθους 320 x 240 με 2048 επίπεδα ευαισθησίας, τα οποία βασίζονταν σε περίπου 30.000 laser dots, τις οποίες ο προβολέας IR «εκτόξευε» στο σκηνικό σαν τελίτσες-στίγματα. Δεν είναι τυχαίο που από την πρώτη ημέρα εμπορικής του διάθεσης το το Kinect τα πήγε άριστα σε θέμα πωλήσεων και θεωρήθηκε ως ένα καινοτόμο προϊόν στην αγορά του gaming, με την συγκεκριμένη του τεχνολογία ανίχνευσης βάθους να δώσει τεράστια ώθηση στη ρομποτική και στη μηχανική όραση.
Άλλαξαν όμως τα πράγματα το 2013 αφού η PrimeSense μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξε στα χέρια της Apple, ενώ η Microsoft για το Kinect 2.0 για το Xbox One αντικατέστησε την τεχνολογία της PrimeSense με δική της τεχνολογία, η οποία είχε υψηλότερη ακρίβεια και ανάλυση. Τι νέο εισήγαγε; Την δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων και μέτρησης καρδιακών παλμών του εκάστοτε χρήστη.
Αντάξιες ήταν και οι προσπάθειες άλλων κατασκευαστών, μεταξύ των οποίων και η Intel που δημιούργησε τον δικό της αισθητήρα βάθους, τον Intel RealSense και το 2015 συνεργάστηκε με τη Microsoft για το Windows Hello. Πέρσι αν θυμάστε είχαμε και το λανσάρισμα του Lenovo Phab 2 Pro, η πρώτη συσκευή με Google Tango για επαυξημένη πραγματικότητα και μηχανική όραση.
Και να που τώρα αποδεικνύεται πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, οι εργασίες για την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας συνεχίζονται και εν έτι 2017, είδαμε να υιοθετεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό και το νέο iPhone X που λάνσαρε εδώ και λίγες ημέρες η Apple, με εμπρόσθια κάμερα βάθους, η οποία είναι σχεδιασμένη για να σαρώνει πρόσωπα σε αντίθεση με το Kinect που είχε την δυνατότητα να ανιχνεύει κίνηση σε ένα οριοθετημένο κλειστό χώρο.
Για να είμαστε δίκαιοι, φέτος η νέα αυτή “εκδοχή” του Kinect έχει λιγάκι τσουχτερή τιμή.
[via]