Για όσους ασχολούμαστε με τη συγγραφή κειμένων, όπως συγγραφείς, συντάκτες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές και τόσοι πολλοί ακόμα, η μοναδικότητα ενός εγγράφου αποτελεί κύριο μέλημα, καθώς ένα κείμενο, που φέρει ποσοστά λογοκλοπής μπορεί να κλονίσει έντονα την αξιοπιστία και την επαγγελματική μας ταυτότητα.
Η λογοκλοπή αποτελεί μια παράτυπη πράξη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την οικειοποίηση και δημοσίευση των κειμένων ενός άλλου συγγραφέα, συνήθως παρουσιάζοντάς τα ως προσωπική εργασία. Για να αποφύγουμε λοιπόν να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, υπάρχουν πολλά εργαλεία εκεί έξω, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε αν ένα κείμενο είναι πραγματικά «αυθεντικό» και μοναδικό, δεν περιέχει δηλαδή σημεία, τα οποία έχουν κλαπεί (αντιγραφεί) από κάποια άλλη πηγή.
Η νέα υπηρεσία του plag.gr υπόσχεται ακριβώς αυτό: τον έλεγχο του εγγράφου, παρέχοντας αναλυτική αναφορά για τα ποσοστά λογοκλοπής, που τυχόν έχουν εντοπιστεί σε αυτό. Τα βασικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας είναι: αναλυτική βαθμολόγηση, επισήμανση των αντιγραμμένων σημείων, πηγές με σύνδεσμο για προβολή (κάθε αντιγραμμένο σημείο είναι παράλληλα ένας σύνδεσμος, που σας μεταφέρει στο αυθεντικό κείμενο), εντοπισμός των αντιγραμμένων και παραφρασμένων σημείων, εντοπισμός κι επισήμανση των κακών παραπομπών, καθώς και ο έλεγχος πολυγλωσσικών κειμένων.
Η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα μετά την εγγραφή και ενεργοποίηση του νέου λογαριασμού χρήστη. Αυτό, που μου άρεσε είναι, ότι είχα δυνατότητα να εγγραφώ μέσω Facebook, εξοικονομώντας χρόνο και διάθεση. Εκτός του «βιβλίου προσώπων», η εγγραφή μπορεί να γίνει και μέσω Twitter ή LinkedIn.
Αμέσως μετά την εγγραφή μου, προχώρησα στο ανέβασμα του πρώτου εγγράφου. Το σύστημα επιτρέπει τη φόρτωση μόνο αρχείων τύπου DOC και DOCX, μεγέθους έως και 50ΜΒ.
Μετά από λίγα λεπτά, στην οθόνη μου εμφανίστηκε μια αναφορά, η οποία έδειχνε τα ποσοστά λογοκλοπής του εγγράφου μου. Κάτι, που βρήκα ιδιαίτερα θετικό και κάνει τη διαφορά ανάμεσα στους άλλους ελεγκτές, είναι ότι το εργαλείο του plag.gr σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις όχι μόνο τα σημεία, που έχουν αντιγραφεί κι επικολληθεί αυτούσια, αλλά και τα σημεία αυτά, που έχουν παραφραστεί και εισαχθεί στο κείμενο. Οι χρωματικές επισημάνσεις βοηθούν στον άμεσο και εύκολο εντοπισμό των κακών σημείων. Για παράδειγμα, τα αυτούσια αντιγραμμένα μέρη επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα, ενώ τα παραφρασμένα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα. Κάνοντας κλικ στο αντιγραμμένο κείμενο, ο πίνακας στα δεξιά προβάλει την πηγή του αυθεντικού κειμένου, καθώς επίσης και ολόκληρο το αυθεντικό περιεχόμενο. Βλέποντας λοιπόν τα λάθη, μπορεί κανείς να επεξεργαστεί το κείμενο επί τόπου και μετά να το κατεβάσει ή να το επανελέγξει.
Στην αρχική σελίδα του λογαριασμού, το αριστερό μενού παρέχει 4 επιλογές: papers (έγγραφα), πληρωμές, freemium (ελεύθερο) και earn money. Στην ενότητα papers, θα δείτε όλα τα έγγραφα, που έχετε ανεβάσει. Η ενότητα πληρωμές σας δίνει τη δυνατότητα να πιστώσετε χρήματα στο λογαριασμό σας , ώστε να ξεκλειδώσετε και να απολαύσετε όλα τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Επίσης, πατώντας στο ποσό $ στην πάνω δεξιά γωνία, μπορείτε να δείτε όλο το ιστορικό των συναλλαγών σας.
Παρακάτω, στη freemium ενότητα, σας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσετε 1$ για κάθε κοινοποίηση της υπηρεσίας στα κοινωνικά μέσα Facebook και Twitter ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κάτι ακόμα, που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι η μετάφραση του interface στα ελληνικά είναι «υπό κατασκευή», γι’ αυτό το plag.gr δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της μετάφρασης, αμείβοντάς τους με credits $.
Συμπεράσματα από τη χρήση της υπηρεσίας του Ελεγκτή Λογοκλοπής από το plag.gr:
Σε γενικές γραμμές, η υπηρεσία είναι καλή, καθώς παρέχει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή έλεγχο του κειμένου και εντοπισμό των σφαλμάτων. Ο χρόνος, που απαιτείται, για τον έλεγχο του εγγράφου εξαρτάται από τον όγκο του, πάντα όμως υπάρχει η δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας, πληρώνοντας μόλις 0,5$.
Η υπηρεσία είναι ιδανική για φοιτητές και καθηγητές, που θέλουν να ελέγξουν την αυθεντικότητα των κειμένων και των εργασιών τους, χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο εργαλείο. Φυσικά, η υπηρεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα από παντός είδους κειμενογράφους. Ένα μικρό μειονέκτημα του εργαλείου είναι, ότι δε δέχεται το ανέβασμα εγγράφων, που περιέχουν λιγότερο από 250 λέξεις. Συνεπώς, αν θέλετε να ελέγξετε ένα μικρό κείμενο δικό σας ή κάποιου άλλου, η υπηρεσία δυστυχώς δεν είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.
Επίσης, κάτι άλλο, που με ξένισε κάπως, είναι η ελλιπής μετάφραση του interface στα ελληνικά. Παρ’ όλα αυτά, όπως προανέφερα, η μετάφραση βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να κερδίσουν μερικά επιπλέον credits, υποβάλλοντας τη δική τους μετάφραση. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού λοιπόν, όπως πολύ σωστά έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Μετά τις πρώτες μου απόπειρες ως χρήστης της υπηρεσίας, θεωρώ, ότι αρχικά χρειάζεται λίγος χρόνος, ώστε να εξοικειωθείτε μαζί της και να τη χρησιμοποιήσετε πλήρως, όμως τελικά αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο όντως αξίζει να ασχοληθείτε και να το χρησιμοποιείτε για τις εργασίες σας. Η υπηρεσία αποτελεί τον εθνικό ελεγκτή λογοκλοπής σε 3 ευρωπαϊκές χώρες και τα κείμενα, που ανεβάζετε, ελέγχονται για λογοκλοπή ανάμεσα σε 14 τρισεκατομμύρια πηγές, όπως ιστοσελίδες, άρθρα, περιοδικά και βιβλία, προσφέροντάς σας το αίσθημα της ασφάλειας για τα έγγραφά σας.
Σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε και γιατί όχι, να το βάλετε στην «εργαλειοθήκη» σας και να το χρησιμοποιείτε για όλες σας τις εργασίες.