Εξασθενημένη είναι η οικονομική ισχύς της ZTE, καθώς το περασμένο έτος λόγω της απαγόρευσης, το αμερικανικό τμήμα εμπορίου τον Απρίλιο του 2018 της είχε επιβάλλει την απαγόρευση εμπορικής διάθεσης δικών της προϊόντων. Η απαγόρευση σχεδόν υποχρέωσε την εταιρεία να κλείσει, αλλά τρεις μήνες αργότερα, έφτασε να αντιμετωπίσει τα πάντα καταβάλλοντας υψηλά πρόστιμα.
Ωστόσο, η απαγόρευση αυτή έθεσε σημαντικό φόρο στα οικονομικά της εταιρείας. Για το έτος 2018, η ZTE, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο, ανακοίνωσε ετήσια απώλεια ύψιστης αξίας 6,98 δισ. γιουάν, η οποία μετατρέπεται σε περίπου 1,04 δισ. δολάρια.
Ενώ η ζημία είναι εντός της ίδιας της εκτίμησης της εταιρείας για ζημίες που κυμαίνονται από 6,2 δισ. έως 7,2 δισ. γιουάν, είναι χειρότερη από τα 6,2 δισ. γιουάν που προέβλεπε ζημία από την ανάλυση των επιχειρήσεων επενδύσεων. Η ετήσια ακαθάριστη αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 85,5 δισ. γιουάν το 2018, μειωμένη κατά 21,4% από το 2017.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατάφερε να αποκαταστήσει τα πράγματα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2018, δηλ. από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρό κέρδος 276 εκατομμυρίων γιουάν, το οποίο μετατρέπεται σε 41 εκατομμύρια δολάρια, με έσοδα 26,7 δισεκατομμύρια γιουάν.
Η ZTE που εδρεύει στο Shenzhen αποδίδει κυρίως τη μεγαλύτερη ετήσια απώλειά της στις ποινές ύψους 1 δισ. δολαρίων που η εταιρεία κατέβαλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πέρυσι ως διακανονισμό για την παράβαση των όρων μιας προηγούμενης συμφωνίας για παραβιάσεις εμπορικών κυρώσεων.
Προκειμένου να καταργηθεί η απαγόρευση, η ZTE συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και να καταβάλει εγγυήσεις ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών παραβιάσεων. Επιπλέον, η εταιρεία συμφώνησε επίσης να επανεξετάσει το διοικητικό συμβούλιο και την ανώτερη ηγετική της ομάδα.
Παρά τις δύσκολες στιγμές, η εταιρεία δεν έχει εγκαταλείψει την καινοτομία. Η εταιρεία ασχολείται με δύο κινητά τηλέφωνα με υψηλό λόγο οθόνης. Ενώ κάποιο χρησιμοποιεί ένα πλαϊνό συρόμενο πάνελ για να στεγάσει όλες τις κάμερες και τους αισθητήρες, το άλλο χρησιμοποιεί ένα πτερύγιο που προεξέχει από το πλάι του τηλεφώνου για να φέρει την selfie κάμερα. Εργάζεται επίσης σε ένα αναδιπλούμενο smartphone.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Counterpoint Research, η ZTE ήταν το τέταρτο πιο δημοφιλές εμπορικό σήμα smartphones στις ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 11% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, από το δεύτερο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, η ZTE έπεσε στην πέμπτη θέση.
Προχωρώντας, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας 5G, μαζί με πρωτοβουλίες στον τομέα του κυβερνοχώρου, για να υποστηρίξει την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς σε όλο τον κόσμο.
[via]