ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: αρσενικό
- (φιλοσοφία) η θεωρία, κατά την οποία η βάση της γνώσης είναι η λογική, ο ορθός λόγος και όχι ο μυστικισμός, η επιθυμία και το συναίσθημα
- η στάση, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις μας και η λύση των προβλημάτων μας πρέπει να βασίζονται στη λογική
Πηγή:https://el.wiktionary.org/wiki/ορθολογισμός
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια ενδιαφέρουσα κατάσταση με τους Gamers. Κυρίως με τους Hardcore Gamers, που ασχολούνται εκτενώς και με τεχνικά θέματα πάνω στα PC τους, και όχι τόσο στους Casual Gamers που ασχολούνται ελαφρά με το Gaming. Αρκετοί από αυτούς , αν όχι οι περισσότεροι, είναι όχι μόνο ορθολογιστές με την καθαρή έννοια του όρου, αλλά και πολλές φορές αγνωστικιστές ή άθεοι (αν και ο όρος άθεος δεν είναι πολύ σωστός) ή απλά πιο πραγματιστικοί στην ζωή τους.

Είναι όμως έτσι; Ή υπάρχουν άλλα στοιχεία που μας διαφεύγουν; Είναι τα ίδια τα Games που διαμορφώνουν τον Gamer σε ορθολογιστή ή ένας ορθολογιστής είναι πιο πιθανό να γίνει Gamer;
Είναι τα παιχνίδια Ορθολογιστικά;
Τα περισσότερα παιχνίδια, άσχετα με το θέμα τους και τον τρόπο παιχνιδιού τους, δεν θεωρούνται ορθολογιστικά, καθώς πραγματεύονται συνήθως φανταστικούς κόσμους και δυνάμεις που δεν υπάρχουν.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ορθολογιστικό ας πούμε το Final Fantasy ή το Witcher. Το θέμα όμως είναι ότι κάθε παιχνίδι έχει την μηχανική του και πάνω σε αυτήν είναι δομημένο. Και ο Gamer πρέπει να σκέφτεται με βάση αυτήν την μηχανική, ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του παιχνιδιού και να το νικήσει. Και αυτό είναι μια μορφή ορθολογισμού. Δεν μπορεί να μην μπορείς να περάσεις μια πίστα και να παρακαλάς τον Θεό να σε κάνει άξιο να την περάσεις. Πρέπει να καταλάβεις τι ζητάει το παιχνίδι και να δεις που κάνεις λάθος, ποια μηχανική του παιχνιδιού δεν κατάλαβες και να τη χρησιμοποιήσεις υπέρ σου.

Π.χ. στο Assasins Creed Odyssey η μάχη με το αγριογούρουνο που σε δηλητηρίαζε, ήταν ένα κομμάτι που δεν μπορούσα να περάσω γιατί πολύ απλά οι επιθέσεις του δεν είχαν την ίδια μηχανική που είχα μάθει να αντικρούω σε όλες τις άλλες μάχες. Οπότε αναγκάστηκα να μελετήσω τι είδους είναι αυτή η καινούργια μηχανική και πως την αντιμετωπίζω. Όπως και έγινε.
Σε γενικές γραμμές δηλαδή, μπορεί τα παιχνίδια να σε ωθούν να σκεφτείς ορθολογιστικά αλλά δεν είναι αρκετό ώστε να σου εμπεδώσουν την άρνηση της πίστης ή και ακόμα ακόμα την αμφισβήτηση.
Είναι οι Ορθολογιστές πιο πιθανό να γίνουν Gamers;
Εδώ είναι μάλλον πιο ξεκάθαρο και η σύντομη απάντηση είναι όχι. Το γιατί επιλέγει κάποιος να γίνει Gamer, δεν έχει κάνει σε καμιά περίπτωση με το τι πιστεύει ή τι απόψεις έχει για θέματα ορθολογισμού. Δεν είναι λογικό να υποθέτουμε ότι οι fans {ΗΛΙΘΙΟΙ} της επίπεδης Γης ας πούμε, δεν παίζουν παιχνίδια.

Αυτό που είναι κάπως θεμιτό να πούμε όμως είναι, ότι ένας ορθολογιστής είναι πιο πιθανό να καταφύγει σε παιχνίδια για να χαλαρώσει λόγω χρόνου και “εξάσκησης”. Και εξηγώ. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον με βεβαρημένο πρόγραμμα να βάλει ένα παιχνίδι να παίξει, από το να κανονίσει να βγει για κάποια άλλη ασχολία. Όχι ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει, αλλά απλά είναι πιο εύκολο.
Επίσης τα παιχνίδια είναι (με gameplay που ξεσηκώνει τον εγκέφαλο, Indie ή low graphics) καλή εξάσκηση του εγκεφάλου σε πολλές κατηγορίες. Από παρατηρητικότητα και συντονισμό, σε ανάλυση κινδύνου και γρήγορων αποφάσεων. Όπως και μεγάλο μέρος παιχνιδιών, πραγματεύονται ηθικά διλήμματα για τον παίκτη. Αυτό ιντριγκάρει συνήθως έναν ορθολογιστή.
Πως εξηγείται το μεγάλο ποσοστό Άθεων στις Gamer κοινότητες;
Πολλοί θα απαντούσαν στην μικρή ηλικία και στο ότι διαφθείρεται η κοινωνία μας και χάνονται η ηθικές αρχές.
Εδώ να τονίσω ότι σπάνια μπορεί να συνυπάρχει ορθολογισμός και πίστη σε κάποια θεότητα. Πολύ απλά γιατί ο ορθολογισμός χρειάζεται αποδείξεις και η κάθε θρησκεία δεν είναι ικανή να τις προσφέρει, ακόμα τουλάχιστον.
Ας το δούμε όμως ορθολογιστικά και με καθαρό μυαλό. Συνήθως τα παιχνίδια είχαν απήχηση σε παιδιά (αλλά και μεγαλύτερους) που δεν ήταν πολύ κοινωνικοί και περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας σπίτι τους. Οι κλασικοί “Nerds” δηλαδή. Το κοινό όλων των Nerds ξέρετε ποιο είναι; Είναι αυτοί που διαβάζουν για απόλαυση! Είναι αυτοί που αριστεύουν στα μαθήματα και περνάνε στα πανεπιστήμια και γίνονται οι επόμενοι επιστήμονες.

Είναι αυτοί που διαβάζουν comics και ξέρουν ότι πρέπει να αναλύσουν τον τρόπο ενός παιχνιδιού στο μυαλό τους, ώστε να μπορέσουν να είναι αποδοτικοί. Άλλωστε, αυτοί που δημιουργούν τα παιχνίδια είναι εξ ορισμού επιστήμονες στο είδος τους και σίγουρα με γνώσεις πέρα από τα συνηθισμένα.
Πως θα μπορούσε λοιπόν έναν τέτοιο άτομο να ΜΗΝ γίνει ορθολογιστής; Όταν έχει μελετήσει τόσο πολύ και βλέποντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα, (κάτι που οι πιο “δημοφιλείς” στα σχολεία δεν πολύ ενδιαφέρονταν), ξέρεις μέσα σου ότι ο ορθολογισμός είναι η μόνη επιλογή.
Οι περισσότεροι επιστήμονες είναι Άθεοι ή αγνωστικιστές λόγω του τρόπου που έμαθαν να λειτουργούν τον εγκέφαλο τους. Στην επιστήμη πρέπει να είσαι σίγουρος και να έχεις αποδείξεις μέσα από πειράματα για να δεχτείς κάτι σαν δεδομένο, κάτι που τα μυστικιστικά δεν μπορούν να σου προσφέρουν. Κάπως έτσι είναι και οι Hardcore Gamers.
Όταν έχει μάθει από έξω και ανακατωτά πως και γιατί δουλεύει έτσι το PC σου και πως μπορείς να το κάνεις καλύτερο και παράλληλα έχεις καλωδιώσει τον εγκέφαλο σου να δουλεύει με μέθοδο ή και το try and error τρόπο, τότε πολύ δύσκολα θα σε πείσει μια μυστικιστική κοινότητα για κάτι θαυματουργό και αέρινο.
Συμπέρασμα
Δεν γίνεται να βάλεις σε καλούπια πράγματα όπως η πίστη και ο ορθολογικός τρόπος σκέψης από μόνα τους. Πόσο μάλλον όταν βάζεις στην εξίσωση και κάτι τόσο γενικό όσο το Gaming. Σίγουρα υπάρχει Gamer που δεν είναι ορθολογιστής και πιστεύει σε οτιδήποτε και προφανώς υπάρχει και ορθολογιστής που δεν ξέρει τι πάει να πει RPG. Σε γενικές γραμμές όμως, παρατηρούμε ότι gamers είναι συνήθως άτομα με υψηλή μόρφωση και περιορισμένο χρόνο που τον αξιοποιούν στα Video Games. Αυτό φυσικά έρχεται να κουμπώσει, στο γιατί οι περισσότεροι είναι αγνωστικιστές ή άθεοι. Τα παιχνίδια εξάλλου, είναι έτσι δομημένα που εξυπηρετούν έναν ορθολογιστή. Είναι φτιαγμένα χωρίς κάποιο είδος θρησκείας ή και με ήρωες που δεν ανταποκρίνονται σε λατρείες. Και πάλι βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό κυμαίνεται σε αυτό το πλάνο.
Είναι πολύ δύσκολο topic και με χώρο για πολύ συζήτηση, αλλά εσείς συμφωνείτε ότι οι περισσότεροι Gamers είναι ορθολογιστές ή όχι; Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια.