Ιδιαίτερα γνωστό μας έχει γίνει το sub-brand της Huawei με την επωνυμία Honor, αλλά ο κινέζος κατασκευαστής smartphones θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δεύτερο sub-brand για τον εαυτό της, “Nova”, με βάση τα smartphones της οικογενείας Nova. Η Huawei ανακοίνωσε επίσημα ότι θα αποκαλύψει τη σειρά Nova 5 στις 21 Ιουνίου, αλλά η εταιρεία υπέβαλε επίσης αίτηση για την επωνυμία “Nova” στο πλαίσιο της μητρικής εταιρείας “Huawei Devices” (Dongguan).
Επιπλέον, το λογότυπο Nova έχει λάβει ένας διαφορετικό μετασχηματισμό που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η Nova θα γίνει μια νέα εμπορική μάρκα σε αντίθεση με την προηγούμενη ιστορία των συγκεκριμένων smartphones.
Η απόφαση της Huawei να καταστήσει τη Nova ως ένα ξεχωριστό sub-brand της, γεννά μερικές ερωτήσεις όπως το εάν ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος κατασκευαστής smartphones θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο sub-brand. Εξάλλου, είναι όνειρο κάθε εταιρείας να πωλεί όλες τις συσκευές της κάτω από ένα εμπορικό σήμα για να δημιουργήσει ένα ενιαίο εμπορικό σήμα και έτσι δημιουργείται μεγάλη και θετική εντύπωση στο μυαλό των καταναλωτών.
Και όμως, η Huawei δεν έχει το προνόμιο να είναι κατάλληλη για μια τέτοια ιδανική κατάσταση μάρκετινγκ σε αυτό το χρονικό σημείο λαμβάνοντας υπόψη ότι η Huawei είναι τώρα ο στόχος του Trump και ότι χάσει την άδειά του Android από την Google.
Επιπλέον, δεν μπορεί να κάνει τα δικά της Kirin SoCs επειδή οι επεξεργαστές αυτοί εξουσιοδοτούν τη χρήση της αρχιτεκτονικής επεξεργαστών ARM, άρα είναι παράτολμο να εγκαινιάζει και άλλο sub-brand.
Πάντως η Huawei αν και είναι κάπως απρόθυμη να το παραδεχτεί, οι πωλήσεις της έχουν εξασθενήσει από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το Ban του προέδρου Trump στα μέσα Μαΐου. Στη Γερμανία και την Ισπανία, οι πωλήσεις των συσκευών Mate έχουν μειωθεί, καθώς οι αγοραστές δεν βλέπουν την ανάγκη να αγοράσουν μια συσκευή που θα σταματήσει να είναι ενημερωμένη από τις 19 Αυγούστου (σε δύο μήνες). Ακόμη, το Matebook δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για το πότε θα παραχθεί από την Huawei. Όσο η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ, το νέο Matebook θα παραμείνει στα αζήτητα.
Επιστρέφοντας στην αρχική συζήτηση, να πούμε επιπροσθέτως ότι τα sub-brands δημιουργούνται συνήθως για δύο λόγους: εικόνα και κέρδος. Η εικόνα της Huawei έχει αμαυρωθεί οπότε η δημιουργία ενός νέου υποσυστήματος θα προσθέσει ένα δεύτερο σύνολο συσκευών στο χαρτοφυλάκιο της Huawei που δεν θα είχε το περιφρόνηση του εμπορικού σήματος Mate.
Στη συνέχεια, η λέξη “Nova” μπορεί να αναφέρεται σε ένα αστέρι, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει “νέο”. Ίσως αυτό υπονομεύει την Huawei με αυτό το πιθανό sub-brand: θέλει να δημιουργήσει κάτι καινούργιο, να δώσει μια νέα εικόνα της εταιρείας σε σύγκριση με την παλιά εικόνα που είναι πλέον μαυρισμένη. Εάν οι πελάτες μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει το εμπορικό σήμα, ίσως οι πελάτες θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε αυτό.
Tελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει ο συντελεστής κέρδους. Ένα νέο sub-brand που πολλοί καταναλωτές θα υποστηρίξουν ανήκει στην Huawei και θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές στην αγορά των smartphone. Οι καταναλωτές μπορεί να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε ένα νέο εμπορικό σήμα, το οποίο θα βοηθούσε την Huawei να κερδίσει χρήματα κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών όσον ισχύει το Ban.
[via]