Τα fake news χωρίς να υπερβαίνουμε τα όρια της κοινής λογικής θα λέγαμε πως φαίνεται ότι έχουν λάβει μορφή πανδημίας, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας και πλέον είναι πιο δύσκολο να διακριθούν από τα πραγματικά νέα όχι μόνο για το περιεχόμενο των άρθρων και τις επιπτώσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και επειδή ευκολότερα δημιουργούνται ρεαλιστικά και ελκυστικά ψεύτικα βίντεο και φωτογραφίες τώρα. Επιπλέον, τα ψεύτικα νέα είναι μια πολύ επιζήμια πρακτική επειδή επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τα αποτελέσματα των εκλογών και τις απάτες. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν σε θέση να δημιουργήσει ψεύτικα αλλά ρεαλιστικά βίντεο κλιπ ανθρώπων από μία φωτογραφία τους. Η Samsung μόλις ανέπτυξε ένα νέο σύστημα AI που μπορεί να το κάνει αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, μέσασε ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται στη Ρωσία, το νέο σύστημα AI της Samsung ήταν σε θέση να κατασκευάσει ένα πλαστό βίντεο κλιπ ανθρώπων από μια μόνο φωτογραφία ή ακόμα και μια ζωγραφική. Και μάλιστα μοιάζει αρκετά ρεαλιστικό. Ένα από τα βίντεο κλιπ που δημοσιεύονται δείχνει ότι η Mona Lisa του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μιλάει και κινείται και ο πίνακας ήταν η μοναδική εικόνα της Mona Lisa που χρησιμοποιήθηκε ως υλικό για αυτό το βίντεο! Μέχρι τώρα, η δημιουργία βίντεο deepfake χρειάστηκε πολλές εικόνες για να υπάρξει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα, αλλά χάρη στη Samsung, χρειάζεται μόνο μία φωτογραφία.
Η νέα δημιουργία από τη Samsung ονομάζεται “realistic neural talking heads” και η λέξη neural δεν είναι απλώς μια στιλιστική επιλογή. Τα νευρικά δίκτυα είναι ένας τύπος μηχανικής μάθησης που μπορεί να μιμηθεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μοιράζονται κάτι κοινό με τον νέο αλγόριθμο της Samsung. Προκειμένου να δημιουργηθεί το βίντεο κλιπ, η AI παρακολουθεί πολλά βίντεο για να μάθει πώς κινούνται τα ανθρώπινα πρόσωπα.
Υπάρχουν πολλοί τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια τεχνολογία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για κακό σκοπό.
[via]