Τα τελευταία χρόνια, τα smartphones κατάφεραν να γίνουν απόλυτα εργαλεία τεχνολογίας. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που αντικαθιστούν τους υπολογιστές μας, για διάφορες ανάγκες. Από κάποιο εταιρικό στέλεχος που είναι όλη μέρα «on the go» και δεν έχει πρόσβαση σε PC, μέχρι τον υποφαινόμενο που παρακολουθεί τα τεχνολογικά τεκταινόμενα ακόμα και όταν δοκιμάζει γρήγορα Toyota*. Παρά τις διαφαινόμενες εργασιακές μας διαφορές, όλοι μοιραζόμαστε κοινά στοιχεία, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας: εφαρμογές που επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση μας, στην παραγωγικότητα.
Ποιες είναι όμως αυτές; Ξεχωρίσαμε τις 20 καλύτερες για εμάς και σας τις παρουσιάζουμε σε δυο μέρη, 10+10 σε κάθε ένα. Έτοιμοι;
1. Join.me
Η πιο mobile-friendly εφαρμογή διαδικτυακής συνδιάσκεψης με εικόνα και ήχο. Παράλληλα, προσφέρει ειδικό πίνακα σημειώσεων, για να μπορείτε να μοιράζεστε ιδέες όσο διαρκεί η συνδιάσκεψη σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε συσκευή, καθότι πρόκειται για web-based εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως δεν κατεβάζετε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, εάν ο αποθηκευτικός χώρος είναι «πρόβλημα».
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
2. Gyst
Όσο καλά κι αν προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις σας, πάντα (μα πάντα) θα ξεχάσετε κάτι. Δουλειά του Gyst λοιπόν είναι να σας κρατάει οργανωμένους, για να κάνετε όσα περισσότερα μπορείτε χωρίς να ξεχνάτε. Συνδυάζει μηνύματα, επαφές, ημερολόγια και to-do λίστες σε ένα μέρος, για να μη χρειάζεται να έχετε στο νου σας πολλές εφαρμογές. Επιπλέον, μπορεί να οργανώνει συναντήσεις, να θέτει προτεραιότητες σε SMS και να σας κρατάει σε επαφή με τους συνεργάτες σας. Όμορφο, ε;
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
3. Basecamp 3
Διατήρηση και ενημέρωση feedback των πελατών, επιβράβευση/ανάθεση εργασιών/επικοινωνία με τους συνεργάτες σας, δημιουργία εκδηλώσεων που σχετίζονται με την εργασία και άλλα πολλά. Αυτό είναι το Basecamp 3, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει λύσει τα χέρια σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν/από 29 δολάρια το μήνα στη full έκδοση – δείτε το στο επίσημο website
4. Doodle
Θέλετε να οργανώσετε μια συνάντηση και δεν γνωρίζετε το πρόγραμμα των συνεργατών σας; Το Doodle μπορεί να βοηθήσει με απλά βήματα! Κάνετε sing-in, οργανώνετε τη συνάντηση και προτείνετε πιθανές ώρες στους ενδιαφερόμενους. Αυτοί επιλέγουν βάση του προγράμματος τους (ακόμα κι αν δεν έχουν κάνει sign-in) και η εφαρμογή βρίσκει την πιο «βολική» για όλους στιγμή. Τόσο απλά!
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
5. Trello
Το αγαπημένο μου. Το Trello στοχεύει στη σωστή οργάνωση και διαχείριση των project σας, με γνώμονα πάντα τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από ένα άτομο, είτε από ομάδα ατόμων και κρατά τους πάντες ενήμερους γύρω από την πρόοδο κάθε εργασίας. Στα υπέρ του η χρήση από εφαρμογή ή web, ο χρονικός προγραμματισμός, η ανάθεση σε άτομα της ομάδας, το uploading αρχείων, η έγκαιρη ενημέρωση των μελών ενός πίνακα με e-mail και η 24/7 υποστήριξη από τους δημιουργούς του!
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
6. Google Drive
Ήρθε η ώρα να διαλέξετε: Microsoft Office με το ανάλογο κόστος, ή το Google Drive δωρεάν; Με τα όσα κάνει, ακολουθήστε τακτική «δεν πληρώνω»: επεξεργασία κειμένου/βάσης δεδομένων/παρουσιάσεων, αποθήκευση σε σύννεφο (cloud, όχι αυτά τα άσπρα στον ουρανό) και δυνατότητα επεξεργασίας οπουδήποτε!
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
7. Slack
Θέλετε γρήγορη και άμεση επικοινωνία με τους συνεργάτες σας; Τότε θέλετε το Slack! Προσφέρει ομαδικό chatting σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας το διαμοιρασμό αρχείων και σύνδεση με πλήθος εφαρμογών (Dropbox, Google Drive, Twitter κ.α). Στα υπέρ της, οι υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης και αρχειοθέτησης, για να μη χάνετε… λέξη!
Μπορεί να βρεθεί σε: Android και iOS
Κόστος: Δωρεάν – δείτε το στο επίσημο website
8. Peakon
Το Peakon είναι «συνδεδεμένο» με τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας. Δεν έχω προσωπική άποψη, όμως το αυτοματοποιημένο feedback εργαζομένων φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Αν αποδίδει μάλιστα η φόρμα ερωτήσεων που «μετρά» τα ποσοστά ευχαρίστησης/δυσαρέσκειας του εργαζόμενου στην εταιρία, θα μπορούσα εύκολα να εκμεταλλευτώ το trial 30 ημερών που προσφέρει, για να λύσω μερικές «απορίες» από το παρελθόν!
Μπορεί να βρεθεί σε: iOS
Κόστος: 3.5 δολάρια το μήνα – δείτε το στο επίσημο website
9. Omnifocus 2
Όσα θα μπορούσε να κάνει μια αντίστοιχη εφαρμογή, μεταφέρθηκαν στο iOS. Με το Omnifocus μπορείτε να διαχειρίζεστε εργασίες βασισμένες σε τοποθεσία και άτομα, οι οποίες θα εμφανίζονται στο Notification Bar του iPhone σας. Α! Υποστηρίζει και το Apple Watch, για να είστε απόλυτα σίγουροι πως δε θα σας ξεφύγει κάτι!
Μπορεί να βρεθεί σε: iOS
Κόστος: 40 δολάρια – δείτε το στο επίσημο website
10. Nudjed
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προγραμματισμένες υποχρεώσεις μας, μας προκαλούν άγχος. Και όχι, δε μιλάω για το «πρέπει ως τα 26 μου να τουρμπίσω επιτέλους το Toyota» (χωρίς σχόλια). Αναφέρομαι φυσικά στις ατελείωτες υποχρεώσεις μιας εβδομάδας. Το Nudjed λοιπόν καταγράφει δεδομένα από καίρια σημεία που αφορούν την υγεία του εργαζόμενου και δημιουργεί το «φυσικό προφίλ» τους, ανάλογα με όσα νιώθουν. Με τη σειρά του, το προφίλ αυτό βοηθά στη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων υγείας (βασισμένα στην εργασία), για να είναι όλοι αποδοτικοί και υγιείς. Αρκετά χρήσιμο θα λέγαμε.
Μπορεί να βρεθεί σε: Web only
Κόστος: Διαφέρει, ανάλογα το πακέτο – δείτε το στο επίσημο website
Ραντεβού την επόμενη Πέμπτη, με την δεύτερη δεκάδα!
*(Το techingreek.com δεν προτρέπει κανέναν να χρησιμοποιεί το smartphone του ενώ οδηγεί. Στην καλύτερη περίπτωση θα πληρώσετε κάποιο πρόστιμο, στη χειρότερη περίπτωση θα πληρώσετε με τη ζωή σας. Τον υποφαινόμενο τον «δέρνει τρέλα», μην παραδειγματίζεστε!)
[Picture taken from www.onedesk.com]