Μια νέα Αρχή, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα δημιουργηθεί. Αυτή η Αρχή θα υπάγεται υπό την εποπτεία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές.
Ο κύριος στόχος αυτής της Αρχής είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.
Αυτή η ανακοίνωση γίνεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι μια “μεγάλη κλίμακας κυβερνοεπίθεση” που χρησιμοποίησε την τακτική DoS (επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών) ήταν ο λόγος που προκάλεσε τη διακοπή λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η νέα δομή θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εθνικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων:
Η εφαρμογής της Οδηγίας 2022/2555 (Οδηγία NIS2) με την οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εποπτευόμενοι φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από περίπου 50 σήμερα σε περισσότερους από 2.000. Παράλληλα ο νέος θεσμός θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια.
Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες.
H θεσμική και τεχνολογική θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών και συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της κυβερνοασφάλειας στη χώρα
Η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητας άντλησης ευρωπαϊκών πόρων
Η ενίσχυση του οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας
Η προαγωγή της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στην κυβερνοασφάλεια.