Google. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται τυχεροί που ζουν στην εποχή της. Πλέον ότι χρειαζόμαστε απλά το ψάχνουμε στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης. Θέλουμε γρήγορα αποτελέσματα για ένα θέμα που μας απασχολεί; Θέλουμε να ενημερωθούμε για κάτι; Θέλουμε οποιαδήποτε είδους πληροφορία; Η κίνηση πλέον είναι μια!
Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν θ’ αναφέρω μερικά tips για τα οποία κιόλας η Google έχει κάνει και διαδικτυακά μαθήματα – γι’ αυτούς που καταλαβαίνουν για τι μιλάω να υπενθυμίσω το Power Search With Google. Θα δούμε λοιπόν κάποιες από τις δυνατότητες που μας δίνει η μηχανή αναζήτησης της Google έτσι ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα με στοχευμένη αναζήτηση, φέρνοντας μας τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Στα παραδείγματα που ακολουθούν τις αγκύλες [ ] δεν τις πληκτρολογείτε πουθενά.
Η σειρά των λέξεων μετράει
Η σωστή σειρά των λέξεων σε μια αναζήτηση έχει μεγάλη σημασία καθώς σε πολλές των περιπτώσεων μπορεί να μας φέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Εάν για παράδειγμα πληκτρολογήσετε [blue sky] θα σας εμφανίσει ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν πληκτρολογήσετε [sky blue] τα αποτελέσματα που θα λάβετε θα είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που ίσως να περιμένατε, οπότε προσοχή!
Συγκεκριμενοποιήστε την αναζήτηση σας
Η Google δίνει τη δυνατότητα να ψάξουμε σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα αυτό που αναζητούμε χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησής της χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούμε στην ιστοσελίδα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε [site:.techingreek.com samsung] και η αναζήτηση θα περιοριστεί μόνο στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Επίσης, πληκτρολογώντας [site:.gr some keywords] η αναζήτηση πραγματοποιείται μόνο στις ιστοσελίδες που έχουν κατάληξη .gr και φυσικά το ίδιο συμβαίνει για όλες τις καταλήξεις.
Αναζητήστε ανάλογα με τον τύπο αρχείου που ψάχνετε
Χρησιμοποιώντας το [filetype:pfd technology] μπορείτε να ψάξετε μόνο για .pdf αρχεία τα οποία περιέχουν την λέξη techbology. Το ίδιο συμβαίνει και για όλες τις υπόλοιπες καταλήξεις αρχείων όπως doc, xls, png, jpg κτλ. Μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο κυρίως στην αναζήτηση εικόνων χωρίς φόντο (.png).
Χρησιμοποιείστε τα Quotes ” “
Πολλές φορές τυχαίνει να θέλουμε να ψάξουμε μια ολόκληρη φράση και τα αποτελέσματα που παίρνουμε δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το query μας μπορεί να περιέχει άρθρα, προθέσεις, αντωνυμίες ή οποιαδήποτε άλλη μικρή λέξη η οποία μπορεί να αγνοηθεί πολύ εύκολα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα εάν στην αρχή και στο τέλος της φράσης χρησιμοποιήσουμε τα ” “ έτσι ώστε να μας δώσει αποτελέσματα από ολόκληρη τη φράση.
Πραγματοποιήστε αναζήτηση αποκλείοντας ιστοσελίδες
Μπορείτε πολύ εύκολα να αναζητήσετε αυτό που θέλετε μη λαμβάνοντας υπόψιν ορισμένες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, εάν ψάξετε [apple iPhone 6s -apple.com] θα σας εμφανίσει τα προτεινόμενα άρθρα χωρίς να βγάλει αποτελέσματα από την επίσημη σελίδα της Apple. Ομοίως το ίδιο συμβαίνει και για λέξεις αντί για ιστοσελίδες όπως φαίνεται και παρακάτω.
Αφαιρέστε λέξεις από την αναζήτησή σας
Πραγματοποιείτε κανονικά την αναζήτησή σας και στο τέλος σημειώνετε τις λέξεις που δεν θέλετε να εμφανίζονται στα αποτελέσματά σας προσθέτοντας το σύμβολο – πριν από την λέξη. Για παράδειγμα εάν πληκτρολογήσετε [apple -iPad] θα σας εμφανίσει άρθρα σχετικά με την apple αλλά δεν θα σας εμφανίσει τα άρθρα που περιέχουν τη λέξη iPad.
Υπολογίστε μαθηματικές πράξεις και κάντε μετατροπές
Εκτός από τα παραπάνω, η Google μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε πράξεις αλλά και μετατροπές για τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμοί και διαιρέσεις θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει δεδομένα, ωστόσο το ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις μετατροπές. Για παράδειγμα μπορούμε να μετατρέψουμε βαθμούς κελσίου σε φαρενάιτ απλά πληκτρολογώντας [35C in F], ευρώ σε δολάρια [340 euros in usd], κουταλάκια της σούπας σε φλιτζάνια(!) [30 tablespoons in cups] και πολλά ακόμη. Σκεφτείτε και οι ίδιοι μια παρόμοια μετατροπή και που ξέρετε, μπορεί να σας βγάλει αποτέλεσμα! Επίσης, όσον αφορά τις πράξεις μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε αποτελέσματα όπως [9% of 132] αρκεί να το πληκτρολογήσουμε στην μηχανή αναζήτησης της Google.
Χρησιμοποιήστε συνδυασμούς για την αναζήτησή σας
Εάν όχι όλα, πολλά από τα παραπάνω μπορούν να συνδυαστούν σε ένα και μόνο query φέρνοντας μας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα συνδυαστικού ερωτήματος είναι το παρακάτω, [filetype:pdf technology -site:techingreek.com -energy] το οποίο θα ψάξει τη λέξη technology σε ένα pdf αρχείο χωρίς να λάβει υπόψιν την ιστοσελίδα techingreek.com και τη λέξη energy. Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και θα πρέπει να κάνετε πειράματα για να πετύχετε πιο συγκεκριμένες αναζητήσεις. Κλείνοντας λοιπόν να πω πως συνδυαστικά queries μπορούν να μας δώσουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην χάσουμε κάποιο αποτέλεσμα που πιθανόν να μας ενδιαφέρει.
Όσο λοιπόν πιο στοχευμένα κάνουμε την αναζήτησα μας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να βρούμε αυτό που θέλουμε γρηγορότερα χωρίς να χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Βέβαια τα παραπάνω είναι μια μικρή γεύση για τις δυνατότητες που έχει η Google ωστόσο πιστεύω πως θα βοηθήσουν αρκετό κόσμο για το πως να κάνει σωστές και στοχευμένες αναζητήσεις.
Cheers!