Με τον ερχομό του 2016 ήρθε στη ζωή μας και το Netflix, αφού επέκτεινε τις υπηρεσίες του σε 130 επιπλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης
και της δικής μας. Σχεδόν ένα μήνα μετά την έλευσή του στη χώρα μας, τα ερωτήματα συνεχίζουν να είναι αρκετά. Ας δούμε, λοιπόν, λίγο πιο αναλυτικά τί εστί Netflix :
Εγγραφή στην υπηρεσία
Για όσους δεν το έχουν ήδη κάνει, η εγγραφή στο Netflix δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Για να συνδεθεί κανείς χρειάζεται απλά να δώσει το e-mail του και να ορίσει έναν προσωπικό κωδικό χρήστη(ό, τι δηλαδή απαιτεί και κάθε ηλεκτρονική υπηρεσία για την εγγραφή των χρηστών της). Φυσικά, αν ο χρήστης το επιθυμεί μπορεί ανα πάσα στιγμή να διακόψει τη συνδρομή του, απλά επιλέγοντας την ένδειξη “Finish Sign Up”.
Κόστος και πακετα
Ο πρώτος μήνας παρέχεται δωρεάν και έπειτα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μία από τις τρεις προσφερόμενες μηνιαίες συνδρομές : Το βασικό πακέτο διατίθενται στα 7,99 ευρώ το μήνα και προσφέρει τη δυνατότητα για μία μόνο συσκευή να είναι συνδεδεμένη στην υπηρεσία, ενώ δεν προσφέρει πρόσβαση σε περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας (HD). Το standard πακέτο είναι στα 9,99 ευρώ και περιλαμβάνει τη δυνατότητα να είναι συνδεδεμένες στην υπηρεσία 2 συσκευές ταυτόχρονα καθώς και πρόσβαση σε HD περιεχόμενο. Τέλος, στο premium πακέτο με 11,99 ευρώ το μήνα μπορούν να είναι συνδεδεμένες ταυτόχρονα 4 συσκευές, ενώ υπάρχει και πρόσβαση σε ultra HD (4K) περιεχόμενο. Η πληρωμή της υπηρεσίας γίνεται μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών αλλά και μέσω Paypal.
Υπότιτλοι
Για τους πολύ φανατικούς οι υπότιτλοι δεν αποτελούσαν ποτέ πρόβλημα. Για όσους, όμως, δυσκολεύονται ή παρακολουθούν σειρές όπως το «Peaky Blinders» στο οποίο οι πρωταγωνιστές εκτός από έντονη βρετανική ή ιρλανδική προφορά έχουν και το κακό συνήθειο να μιλάνε μέσα από τα δόντια τους, τα πράγματα αλλάζουν. Για όποιον, πάλι, οι υπότιτλοι δεν είναι απαραίτητοι αλλά, επιθυμεί βρε αδερφέ να κρατά μια οπτική επαφή με τα λόγια των πρωταγωνιστών, υπάρχουν διαθέσιμοι οι αγγλικοί υπότιτλοι που ενεργοποιούνται με την ένδειξη CC που υπάρχει στο κάτω δεξί μέρους του player. Μέχρι πρόσφατα το ελληνικό Netflix δε διέθετε ελληνικούς υπότιλους. Πρόσφατα, όμως, παρατηρήθηκε ότι προστέθηκαν υπότιτλοι στα ελληνικά για τη δεύτερη σεζόν του Better Call Saul. Σε σχετικό σχόλιο στο Twitter το NetflixGR ανέφερε πως «Όπως βλέπετε, όλα έρχονται σιγά σιγά… ;)». Όπως ήταν λογικό κι αναμενόμενο, το θέμα των υπότιτλων σιγά σιγά παίρνει το δρόμο του και σιγά σιγά θα προστεθούν και για τις υπόλοιπες σειρές/ταινίες.
Διαθέσιμες σειρές
Όπως θα παρατήρησαν όσοι ήδη δημιούργησαν λογαριασμό στο Netflix, οι ελληνικοί κατάλογοι σειρών και ταινιών που προσφέρονται στη χώρα μας είναι αρκετά φτωχότεροι σε σύγκριση με αυτές του εξωτερικού. Η πιο συζητημένη “απώλεια” μέχρι στιγμής είναι το House Of Cards που μετρά αρκετούς έλληνες θαυμαστές. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση έχει γίνει γνωστό στο κοινό ότι τα δικαιώματα της σειράς έχουν ήδη αγοραστεί από ελληνική εταιρία παροχής τηλεοπτικού περιεχομένου. Στις μέχρι τώρα διαθέσιμες σειρές μπορεί να βρει κανείς τα Orange is the New Black, Sense8, Bloodline, Marco Polo, Narcos, Μarvel’s Daredevil και Marvel’s Jessica Jones.
Ταινίες
Οι συνεφίλ αλλά και οι κάτοχοι ελληνικών συνδρομητικών υπηρεσιών όπως η NOVA και ο ΟΤΕ TV δε θα ενθουσιαστούν με τις λίστες
ταινιών που προσφέρει το Netflix. Ωστόσο, οι “newbies” μάλλον θα χαρούν αρκετά, αν κρίνουμε από τις επιλογές ταινιών που προβάλλει η ελληνική τηλεόραση.
Συσκευές
Για να μην ενθουσιαστεί κανείς και βρεθεί προ εκπλήξεων, αυτές είναι οι συσκευές στις οποίες είναι διαθέσιμη η υπηρεσία : PC, Mac, Android, iOS, Smart TV, Apple TV, Chromecast, PS3, PS4, Xbox, Xbox One, Set Top Box και Blu-Ray player (δεν τις λες και λίγες).
Όπως και να έχει, ο ερχομός του Netflix σίγουρα τάραξε τα νερά στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα-άσε που δε νομίζω να υπάρχει φαν αμερικανικής σειράς που να μην πέταξε από τη χαρά του-.Ελπίζουμε πως, ο χαμός που έχει προκληθεί θα είναι για καλό και πως, οι ελλείψεις και ατέλειες που έχουν παρατηρηθεί στο ελληνικό Netflix είναι απλά θέμα χρόνου να διορθωθούν. Ο πρώτος-και δωρεάν-μήνας, πάντως, αξίζει σίγουρα, έστω και για να δει κανείς “τί παίζει”.