Βαρυσήμαντη δήλωση έκανε ο συνιδρυτής της ARM, Hermann Hauser λέγοντας πως η αμερικανική απαγόρευση της Huawei θα είναι “απίστευτα καταστρεπτική” για την εταιρεία τους. Αυτό το σχόλιο έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία απαγορεύεται στην βρετανική ARM να προμηθεύει σχέδια chip στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τον Μάιο, η Huawei προστέθηκε στον κατάλογο οντοτήτων των ΗΠΑ, πράγμα που σήμαινε ότι ουσιαστικά απαγορεύτηκε η διαπραγμάτευση με αμερικανικές εταιρείες. Αυτό σήμαινε επίσης ότι ο κινεζικός γίγαντας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε τεχνολογία με εξαρτήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι τα σχέδια chip’s της ARM περιέχουν αρχικά αμερικανική τεχνολογία, δεν θα μπορούσε πλέον να συνεχίσει να τροφοδοτεί τα σχέδια chip’s τα οποία είναι απαραίτητα για τις επιχειρήσεις smartphone και server της Huawei.
Δεδομένου ότι η αμερικανική τεχνολογία αποτελεί μέρος της πλειοψηφίας των διεθνών εταιρειών, η σχέση της Huawei με ακόμη και μη αμερικανικές εταιρείες κινδυνεύει πολύ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κινεζικές εταιρείες που απειλούνται από αυτή την εμπορική απαγόρευση. Ορισμένες μη αμερικανικές εταιρείες ανησυχούν όλο και περισσότερο για αυτή την απαγόρευση του εμπορίου.
Η αλήθεια όμως είναι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία κατά της Huawei, εκτός από τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Δεδομένου ότι αυτή η απαγόρευση εμπορίας τέθηκε σε ισχύ χωρίς ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, οι διεθνείς εταιρείες ανησυχούν για το εάν θα συμβεί αργότερα το ίδιο και για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος που ο Hermann λέει ότι οι πελάτες θα θέλουν να περιορίσουν την τεχνολογία που προέρχεται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση παρόμοια με την Huawei. Αυτό περιλαμβάνει και τα προϊόντα από την ARM.
“Είναι πραγματικά καταστροφικό για την Huawei βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πρόκειται να είναι εξαιρετικά επιζήμια για την Arm και την Google και την αμερικανική βιομηχανία”, δήλωσε ο Hermann.
“Κάθε προμηθευτής στον κόσμο θα αρχίσει να σκέφτεται πώς να μειώσει την απειλή ότι η παραγωγή τους θα τερματιστεί από έναν Αμερικανό πρόεδρο. Όλες οι συζητήσεις που έχω με τις εταιρείες στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι για αυτούς να περάσουν από το χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας τους και να σχεδιάσουν την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία, η οποία είναι τρομερά λυπηρή και καταστροφική”.
Είναι σαφές ότι αυτή η απαγόρευση δεν επηρεάζει μόνο τις κινεζικές εταιρείες.
[via]