Φιλτράροντας όλο το περιεχόμενου του Google Play, η εταιρεία Check Point βρήκε μερικές ακατάλληλες εφαρμογές που μπορούν να εμφανίσουν πορνογραφικό υλικό ή να εξαπατήσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν ψεύτικες “εφαρμογές ασφαλείας” εγγράφοντάς τους σε υπηρεσίες SMS υψηλής χρέωσης. Έτσι λοιπόν μετά τις υποδείξεις των ειδικών η Google διέγραψε περίπου 60 μολυσμένες εφαρμογές με ιό μεταξύ των οποίων υπήρχαν παιχνίδια με τίτλους όπως “Drawing Lessons Angry Birds”,, “Temple Crash Jungle Bandicoot” και “Spinner Fidget Toy”, poy είχαν από 3,5 εκατ. έως 7 εκατ. λήψεις.
Κι όμως, η Check Point επισημαίνει πως και μετά την αφαίρεση των εφαρμογών από το Play Store, το κακόβουλο λογισμικό ονόματι AdultSwine θα συνεχίζει να υπάρχει στα τηλέφωνα των χρηστών που τις είχαν κατεβάσει, τουλάχιστον μέχρι οι χρήστες να το ξεφορτωθούν εντελώς οι ίδιοι τους.
“Καταργήσαμε τις εφαρμογές από το Play Store, απενεργοποιήσαμε τους λογαριασμούς των προγραμματιστών και θα συνεχίσουμε να εμφανίζουμε συνεχώς προειδοποιήσεις σε οποιονδήποτε έχει εγκαταστήσει τέτοια apps”, λέει εκπρόσωπος της Google. “Εκτιμούμε το έργο της Check Point για την ασφαλή φύλαξη των χρηστών”.
Αυτό που συμβαίνει με αυτές τις μολυσμένες εφαρμογές ήταν πως όταν ένα άτομο κατέβαζε μία από τις μολυσμένες εφαρμογές, τα αναδυόμενα παράθυρα είτε θα τους ειδοποιήσουν ότι είχαν έναν ιό και θα τους κατευθύνουν σε μια ψεύτικη εφαρμογή ασφαλείας ώστε να τους πείσουν να εισάγουν τον αριθμό τηλεφώνου τους σε έναν διαγωνισμό για να κερδίσουν ένα iPhone ή να τους δείξουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις μολυσμένες εφαρμογές ήταν παιχνίδια που απευθύνονται σε μικρά παιδιά.
Αν και η Google σαρώνει διαρκώς όλο της το περιεχόμενο στο Play Store για κακόβουλο κώδικα, η “αστυνόμευση” του τεράστιου αυτό όγκου είναι μια πολύ καλή πρόκληση.
“Το AdultSwine και άλλα παρόμοια κακόβουλα προγράμματα επαναλαμβάνονται συνεχώς και να μιμούνται τους χάκερς”, λέει ο Check Point. “Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση εφαρμογών, ιδιαίτερα εκείνων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από παιδιά”.
[via]