Διαβάζουμε για τα voice cookies τις τελευταίες ώρες από «ειδικούς» που προσπαθούν να αναλύσουν ευρήματα στην υπόθεση Πισπιρίγκου. Αρχικά υπάρχουν voice cookies; Η απάντηση είναι ΟΧΙ ωστόσο το κινητό μας πράγματι μας ακούει και αξίζει να δούμε πως.
Η Google με ακούει;
Η σύντομη απάντηση είναι, ναι – η Siri, η Alexa και το Google Voice σας ακούν. Από προεπιλογή, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις έχουν ενεργοποιημένο το μικρόφωνο. Γιατί; Επειδή η Siri, η Alexa και το Google Voice πρέπει να σας ακούσουν για να βελτιστοποιήσουν την επεξεργασία της αναγνώρισης δωνής. Χρειάζονται – ως χρήστης του τηλεφώνου – να εκπαιδευτούν ωστέ να ακούν και να σας καταλαβάινουν. Για παράδειγμα – αν πείτε το όνομά τους, θα απαντήσουν. Αλλά μπορεί να το πείτε περίεργα ή βήχοντας. Ή από μακριά. Πρέπει λοιπόν να «εκπαιδευτούν» για να σας ακούσουν, και αυτό συμβαίνει με μόνιμα ενεργό μικρόφωνο. Και αυτό είναι εντάξει με τους περισσότερους ανθρώπους, δεδομένου ότι το μικρόφωνο πρέπει να παραμένει «σε εγρήγορση» σε περίπτωση που καλέσετε έναν εικονικό βοηθό να κάνει κάτι για εσάς. Σταματάει όμως εκεί; Μας ακούν και άνθρωποι;
Μας ακούν οι άνθρωποι σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας;
Και πάλι, η σύντομη απάντηση είναι ναι. Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η τεχνολογία φωνής που χρησιμοποιείται από εικονικούς βοηθούς, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να ενημερώσουν τους αλγόριθμούς τους. Και αυτό απαιτεί περισσότερα από την απλή κωδικοποίηση, δηλαδή απαιτεί από έναν άνθρωπο να ακούει πραγματικά.
Το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας μας ακούν έχει αποκαλυφθεί δημόσια από την Amazon και την Google. Μερικοί υπάλληλοι ακούν 1.000+ φωνητικά κλιπ ανά βάρδια! Αυτό είναι οκ για αρκετούς, αλλά τείνει να ενοχλεί τους ανθρώπους περισσότερο από το να ακούν απλά η Siri ή η Alexa για τυχόν απομακρυσμένες εντολές. Ποιος θέλει να τον ακούνε οι άνθρωποι; Οχι πολλοί σίγουρα. Αλλά για την πρόοδο και βελτίωση της τεχνολογίας, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οκ με αυτό, επειδή οδηγεί σε καλύτερη τεχνολογία, καλύτερα προϊόντα και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Αλλά αυτό γεννά ένα άλλο ερώτημα… με ακούει η Google για διαφημίσεις;
Ωστόσο, η Google με ακούει για διαφημίσεις;
Ή το Facebook; Το Ινσταγκραμ; Υποψιαζόμαστε ότι η απάντηση είναι απολύτως ναι. Εκτός κι αν όλες οι συνομιλίες που έχετε ακούσει για αυτό, όλες οι φορές που το έχετε βιώσει και το ελεγχόμενο πείραμα που έγινε από έναν ρεπόρτερ του Vice είναι εντελώς σύμπτωση. Στο πείραμα, ο δημοσιογράφος βεβαιώθηκε ότι οι ρυθμίσεις του μικροφώνου του ήταν ενεργοποιημένες και είπε ορισμένες φράσεις επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, άρχισαν να εμφανίζονται διαφημίσεις για τα πράγματα που ανέφερε.
Είναι νόμιμο για τους διαφημιστές να ακούν το τηλέφωνό μου;
Η απάντηση είναι: εξαρτάται από τους όρους χρήσης. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών εφαρμογών – μετά το πείραμα Vice που πυροδότησε εκατοντάδες άλλα πειράματα και άρθρα – έχουν προσθέσει μια ρήτρα στη Συμφωνία χρήστη, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν φωνητικά δεδομένα για στοχευμένους διαφημιστικούς σκοπούς και φυσικά κανείς δεν τους διαβάζει και όλοι πατάμε αποδοχή και μια μέρα θα αποκαλυφθεί ότι τους έχουμε δώσει και το σπίτι μας μέσα από αυτούς τους όρους.
«Αυτές οι συμφωνίες χρήστη αναφέρουν ρητά τον ηχογραφημένο ήχο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένους διαφημιστικούς σκοπούς. Είναι ενδιαφέρον ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι αντίθετες με το νόμο. Αυτή η ενέργεια επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να ωθήσουν ακόμη περισσότερο τα όρια απορρήτου για να μας ενθαρρύνουν να αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε».
Πώς μπορώ να αποτρέψω την ακρόαση;
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε τους όρους χρήσης για την παράγραφο που λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φωνητικά δεδομένα σας για στοχευμένους διαφημιστικούς σκοπούς. Εάν συμβαίνει αυτό, διαγράψτε την εφαρμογή ή σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτήν την υπηρεσία εντελώς. Εάν θέλετε να μην δίνετε στοιχεία ακόμα και άθελά σας, απενεργοποιήστε το μικρόφωνό σας. Από τα περισσότερα smartphone, στις ρυθμίσεις σας θα πρέπει να εμφανίζεται μια επιλογή μικροφώνου. Εάν κάνετε κλικ σε αυτό, θα δείτε όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το μικρόφωνο – Snapchat, Instagram, κ.λπ. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές θα αποτύχουν να λειτουργήσουν σωστά εάν απενεργοποιήσετε εντελώς το μικρόφωνο, επομένως είναι πιθανώς καλύτερο να διαβάσετε όρους χρήσης.