Ο Wraith Spire cooler που έρχεται μαζί με τον Ryzen 5 1600, έχει πάρει πολύ καλές κριτικές κι είναι δωρεάν μαζί με τον επεξεργαστή. Αλλά πόσο μπορεί να ακολουθήσει τα aftermarket Tower cooler, όπως αυτό της Cryorig; Αξίζει να επενδύσεις ένα λογικό ποσό σε άλλη αερόψυξη; Θα δεις ικανοποιητική διαφορά για τα λεφτά σου ή όχι ιδιαίτερα;
Αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε σήμερα.
Επιλέξαμε να αντικαταστήσουμε τον stock cooler του Ryzen 5 1600, με έναν της Cryorig. Συγκεκριμένα με τον H7 Quad Lumi. Αυτό έγινε γιατί, ήταν από τους οικονομικότερους στην αγορά, 46 Ευρώ στο Skroutz, με καλές κριτικές, μικρός σε μέγεθος οπότε και βολικότερος σε πολλαπλά cases. Επίσης με RGB σε βάση και κορυφή για έξτρα ομορφιά στο σύστημα. Θα επιλέγαμε τον H7 στα 36 ευρώ, χωρίς RGB, αλλά είχε 3 heatshinks αντί 4 που έχει ο H7 Quad Lumi.
Το σύστημα μας αποτελείται από:
Cpu: Ryzen 5 1600
Motherboard: Msi B350 Tomahawk Plus
RAM: G.Skill Trident Z 3000Hz 16Gb
GPU: Gtx 1060 6Gb Gainward
Ssd: Intel 120Gb
Το κουτί είναι Aerocool 300 και ψύχεται από δύο 120mm Crosair Red Led Fans. Ένας εμπρός, ένας πάνω κι ένας aerocool 120mm πίσω (ήταν του κουτιού ο Stock Fan).
Οι θερμοκρασίες σε idle, χωρίς φορτίο δηλαδή, είναι στους 39-40 C. Ενώ μετά από CPU stress test για 20 λεπτά, η θερμοκρασία σταμάτησε στους 74 C με τον stock cooler. Η θερμοκρασία δωματίου ήταν στους 26 C και στα δύο τεστ.
Οι στροφές του stock cooler ήταν ρυθμισμένες σε idle στις 1800Rpm περίπου, ενώ οι δύο ανεμιστήρες Crosair ήταν ρυθμισμένες στις 800-900Rpm. Με στόχο το σύστημα να είναι σχεδόν αθόρυβο, ειδικά όταν δεν έχει φορτίο. O Aerocool ήταν μόνιμα στις 1200 στροφές καθώς ήταν 3pin.
Ανακατανομή στους fans
Μετά τις μετρήσεις μας λοιπόν, βάλαμε την καινούργια ψύκτρα μας και κάναμε ανακατανομή στους fans. Βάζοντας τους δύο Crosair μπροστά και τον νέο Be Quiet 120mm πάνω. Επίσης, βάλαμε το tower οριζόντια κι όχι κάθετα, ώστε ο ζεστός αέρας να οδηγείται έξω από πάνω αποκλειστικά. Κι αν χρειάζεται έξτρα κρύο αέρα, να τον εισάγει μέσω της πίσω μεριάς του κουτιού που δεν έχει κανένα ανεμιστήρα.
Αμέσως μετά ,κι αφού ρυθμίσαμε τους ανεμιστήρες σε πολύ χαμηλά επίπεδα στροφών, καθώς κύριος στόχος εκτός της ψύξης είναι κι η αθόρυβη λειτουργία του PC, η θερμοκρασία σε idle έπεσε στους 35 C. Θα μου πείτε μικρή η διαφορά των 4 βαθμών για τα 46 ευρώ συν 8 για τον Be Quiet, κάτι που θα μπορούσε να είναι και μόνο από την ανακατανομή των ανεμιστήρων και το καλύτερο ίσως airflow.
Εμ δεν είναι έτσι! Γιατί η ανάγνωση δεν είναι μόνο στους βαθμούς. Οι στροφές που έχει πλέον ο CPU fan είναι 800 περίπου. Δηλαδή εξαιρετικά αθόρυβος! Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους 3 του κουτιού. 700Rpm οι δύο Crosair και 800 o Be Quiet σε idle κατάσταση. Το ψυγείο μου που είναι στην κουζίνα 4 μέτρα πίσω μου όταν δουλεύει καλύπτει τον ήχο του PC εντελώς. Απόλυτη ηρεμία λοιπόν.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται σε φορτίο; Φυσικά έτρεξα ξανά το CPU stress test για 20 λεπτά κι η τελική θερμοκρασία του επεξεργαστή έμεινε στους 54 Βαθμούς Κελσίου !! 20 βαθμοί κάτω από το προηγούμενο τεστ κι επίσης πολύ πιο αθόρυβο ακόμα και σε φορτίο από τον stock cooler.
Ετυμηγορία
Η δοκιμή ήταν ανάμεσα σε stock cooler και στον Cryorig H7 Quad Lumi, αλλά πάνω κάτω ισχύουν για όλα τα aftermarket tower cooler στις ίδιες τιμές. Αυτό που φάνηκε, είναι ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση και δεν είναι αποκλειστικά σε βαθμούς αλλά και σε λιγότερο θορυβώδες περιβάλλον. Κάτι που για μερικούς, όπως ο γραφών, εκτιμά ιδιαίτερα. Εκτός όμως την ηρεμία, μεγάλο πλεονέκτημα είναι η πολύ χαμηλή θερμοκρασία σε πίεση. Κάτι που αυξάνει την αντοχή του επεξεργαστή σας σε βάθος χρόνου, αλλά και την ικανότητα να κάνετε overclocking ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Κι όπως ξέρουμε, overclocking είναι έξτρα απόδοση εντελώς δωρεάν. Εκτός από λίγο μεγαλύτερη κατανάλωση σε ρεύμα ίσως..
Και τελευταίο επιχείρημα είναι το …… πόσο ωραίο φαίνεται εντέλει.
Το άρθρο ΔΕΝ ήταν χορηγία της Cryorig κι αποτελεί πραγματική εμπειρία του γραφών, που την μεταφέρει προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Υ.Γ. Αν ήθελε τώρα η Cryorig να στείλει κανένα ψιλό που τόσα καλά πράγματα είπα, ε δεν θα τους αρνηθώ, μην είμαστε και ακατάδεχτοι. Ε;