Και εξηγώ, για να μην παρεξηγηθώ. Στις αρχές του 2014, η Samsung κατείχε το 20% της κινεζικής αγοράς, οπότε και ήταν στην κορυφή. Η Apple με ένα όμορφο (κι αναπτυσσόμενο) 9% προσπαθούσε για το καλύτερο (μεταφραζόμενο σε 14% το Q4 του 2015) και οι λοιποί κινέζοι, μοιραζόντουσαν όση πίτα απέμενε. Fast-forward στο 2016 και, όπως βλέπετε παραπάνω, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά: η Samsung δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ και η Apple κρατά το 7% μιας τεράστιας πίτας…
Θα αναρωτιέστε λοιπόν, γιατί τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία και αρνητικά για έναν κολοσσό. Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή κι έρχεται από το Bloomberg: κορυφαίες προτάσεις με μικρό κόστος (200 ως 500 δολάρια) από μεριάς κινέζων, που σημαίνει αδυναμία της Samsung να ανταγωνιστεί στο κομμάτι των low/mid-range συσκευών. Κάπως έτσι, εταιρίες όπως η Oppo και η Vivo (αμφότερες γνωστές στην Ελλάδα) κατάφεραν να βγουν από την αφάνεια και να καταφέρουν να ξεπεράσουν ακόμα και εγχώριους κολοσσούς, όπως τη Huawei και τη Xiaomi!
(SPOILER. Σε περίπτωση που θες το καλύτερο smartphone από την Κίνα, το TechInGreek.com είναι ο άνθρωπός σου. Ψάξαμε και σου τα παρουσιάζουμε!)
Για την Apple πάλι, ναι μεν υπάρχει «χασούρα» 4 δις δολαρίων από τη διαίρεση του μεριδίου της, όμως προσφέρει πράγματα που οι εγχώριοι κατασκευαστές δεν μπορούν να αντιγράψουν. Και πριν με πείτε fanboy (ούτε καν BTW), οι αριθμοί μεταφράζονται σε trend που εξακολουθεί να υπάρχει. Για τα δεδομένα της Κίνας, με τις τόσες οικονομικές Android ναυαρχίδες, το 7% αντιπροσωπεύει το «κάτι διαφορετικό» που ορίζει το iPhone ως trend.
Το πρόβλημα πάντως, δεν είναι μόνο εκεί. Η εγχώρια, offline διαφήμιση μικρότερων εταιριών είναι επίσης υπεύθυνη για την «καθαίρεση» των κορυφαίων brands. Την ώρα που η Xiaomi έχει μερικές εκατοντάδες φυσικά καταστήματα σε όλη την Κίνα (και η Apple μόλις 10), η Oppo έχει 240 χιλιάδες και η Vivo τα μισά! Καταλαβαίνετε πως αυτό τον σκόπελο δεν μπορούν να τον ξεπεράσουν ούτε οι παγκοσμίου φήμης κινέζοι κατασκευαστές, πόσο μάλλον οι ξένοι! Πιο απλά: ενώ η Xiaomi επιλέγει «φανταχτερές» παρουσιάσεις, ταχύτατες online πωλήσεις και στοχεύει παγκόσμια, η Oppo επιλέγει την εγχώρια αγορά, χωρίς ιδιαίτερη «πρεμούρα». Λογικό, όταν η χώρα σου κατοικείται από 1 δις και πλέον ανθρώπους και προσφέρεις οικονομικές προτάσεις.