Γιατί δεν αλλάζω την iPhone συσκευή μου σε Android,Windows Phone και BlackBerry
Πολλοί είναι εκείνοι οι expert συγγραφείς της τεχνολογίας ,που ρίχνουν το βάρος της συγγραφής τους στο ουσιώδες ζήτημα της μετάβασης από το iPhone τους σε μια Android συσκευή, επιχειρηματολογώντας για ποιους λόγους προέβησαν σε μια τέτοια αλλαγή. Γνωρίζω προσωπικά κάποιους τέτοιους συγγραφείς και σκέφτηκα πως θα ήθελα να παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμώ να προβώ σε μια τέτοια αλλαγή.
Να ξεκαθαρίσω πριν προβώ στην παρουσίαση επιχειρημάτων ότι έχω χρησιμοποιήσει για κάποιο χρονικό διάστημα συσκευές Android,Windows Phone και BlackBerry,προκειμένου να σχηματίσω μια ολοκληρωμένη άποψη έχοντας σαφώς επίγνωση του γεγονότος ότι είναι μια πολυτέλεια, που δυστυχώς δεν έχουν όλοι. Παρόλα αυτά, το συμπέρασμα μου είναι πως τα παραπάνω λειτουργικά δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες μου.
Έγραψα πέρυσι σε μια στήλη τεχνολογικού περιεχομένου, που περιλαμβάνει εκθέσεις προσωπικών προτιμήσεων των χρηστών. Το γεγονός ότι κάποιος επιλέγει το Android και κάποιος άλλος επιλέγει iPhone δεν είναι ένα τρομερό ζήτημα ούτε επιδέχεται φοβερής επιχειρηματολογίας ωστόσο υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διάσταση σε αυτή τη συζήτηση ,που αξίζει να παρουσιαστεί.
Πολυετής χρήστης smartphone
Ο βασικός λόγος που δεν μεταβαίνω σε κάποια άλλη συσκευή είναι διότι έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον τις smartphone συσκευές, από τις αρχές κιόλας της κυκλοφορίας τους. Ήμουν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν αυτές τις συσκευές ,γεγονός που με καθιστά χρήστη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είτε θεωρείτε το Kyocera 6035 το πρώτο smartphone είτε το Handspring Treo, τα έχω χρησιμοποιήσει από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους στην αγορά. Επιπρόσθετα αν σας ενδιαφέρει μια έκθεση τεχνικών χαρακτηριστικών μπορώ να πω πως ο ίδιος έκανα μια ανασκόπηση του IBM Simon,που για πολλούς θεωρείται το πρώτο smartphone.
Επειδή συνεπώς έχω υπάρξει χρήστης για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχα την πολυτέλεια να προκαθορίσω πλήρως τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τα μειονεκτήματα τους. Το σημαντικότερο βεβαίως κομμάτι σε αυτό το σημείο είναι ότι έχω επίγνωση γιατί μου αρέσουν κάποια χαρακτηριστικά, που πολλοί χρήστες δεν προτιμούν. Αυτό με βοηθάει να φιλτράρω πολύ γρήγορα τις πιθανές επιλογές όταν πρόκειται για smartphones.
Κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αναφορικά με τα smartphones,που βρίσκονται στην αγορά είναι ότι έχουν μεν υψηλή διείσδυση στις ανεπτυγμένες αγορές όχι ωστόσο τόση υψηλή διείσδυση στον κόσμο των χρηστών. Πολλές εκατοντάδες καταναλωτές δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή το πρώτο ή δεύτερο smartphone τους. Αυτοί οι χρήστες δεν είναι εκτεθειμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις συσκευές καθιστώντας δύσκολη μια καθολική συγχώνευση των προτιμήσεων τους. Είναι λογικό λοιπόν ότι βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να χρησιμοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες, προκειμένου να προσδιορίσουν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει.
Αυτό εξηγεί γιατί βλέπουμε συγγραφείς να λένε ότι μεταβαίνουν από iPhone σε Android,και ακόμα συγγραφείς να λένε ότι επιστρέφουν πίσω στο iPhone μετά την προτίμηση να υιοθετήσουν μια Android συσκευή. Εάν κατανοήσουμε την δυναμική με την οποία μια αγορά ωριμάζει,κανένα από τα παραπάνω δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Επειδή ένας προσωρινός blogger γράφει ότι άλλαξε την συσκευή του από iPhone σε Android δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να εξαπολύει ξόρκια εξαφάνισης της Apple.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν οι καταναλωτές θα πειραματιστούν με διάφορες πλατφόρμες smartphone-αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ποσοστό θα το κάνει-αλλά μάλλον με ποιες πλατφόρμες smartphone τελικά οι χρήστες θα δεσμευτούν. Μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς θα βλέπουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι να παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το ποιες πλατφόρμες θα αντέξουν την δοκιμασία του χρόνου.
Κόλλημα με το iPhone
Ας αναλύσουμε τον τίτλο μου. Όπως συνεχώς προσπαθώ να καταστήσω σαφές οι τεχνολογικές προτιμήσεις είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Πράγματα, που εμένα φαίνεται να απασχολούν ίσως εσάς δεν σας ενδιαφέρουν και έτσι εκτιμούμε διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς λόγους. Όσον αφορά με το κόλλημα μου με το iPhone σημαντικό ρόλο παίζει το πόσο παραγωγικός μπορώ να γίνω ενώ χρησιμοποιώ το iOS λειτουργικό. Από την άλλη αισθάνομαι μια βαθιά πτώση της παραγωγικότητας μου κάθε φορά, που χρησιμοποιώ ένα τηλέφωνο με εγκατεστημένο Android ως κύρια συσκευή μου-το ίδιο συμβαίνει με τις Windows Phone, ή τις BlackBerry συσκευές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να είμαι παραγωγικός χρησιμοποιώντας άλλες πλατφόρμες αλλά ότι είμαι πιο παραγωγικός χρησιμοποιώντας συσκευές με εγκατεστημένο iOS είτε πρόκειται για e-mail,project εργασίας, έγγραφα και εργασίες συγχρονισμού,apps που σχετίζονται με την δουλειά μου είτε άλλες προσωπικές λειτουργίες όπως για παράδειγμα χρήση ημερολογίου.
Δεν έχω τίποτα εναντίον των άλλων πλατφόρμων και εκτιμώ εξίσου πολλές εναλλακτικές λύσεις έναντι του iPhone.Ωστόσο αυτά τα πράγματα δεν έχουν αποδείξει την αξία τους στο κομμάτι των συμβιβασμών.
Τούτου λεχθέντος, είμαι μέσα για κάθε πειραματισμό με τις νέες αγορές. Έχω φίλους και συγγενείς που εξέφρασαν την επιθυμία να δοκιμάσουν ένα νέο smartphone μόνο και μόνο για να δουν τη σύγκριση με το δικό τους. Για να τους βοηθήσω να περιορίσουν την αναζήτηση τους πρόκειται να αξιολογήσω τα βασικά χαρακτηριστικά, για τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον και στην συνέχεια θα διατυπώσω τις προτάσεις μου.
Ο πειραματισμός σε οποιαδήποτε αγορά αποτελεί το κλειδί που οδηγεί στην εμπορική ωρίμανση του πελάτη, ο οποίος τοιουτοτρόπως αποκτά κάποια καλή εμπειρία και γνωρίζει ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές. Το ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι των hardware, software και υπηρεσιών, που υπόσχονται λύσεις. Δεν οδεύουμε όλοι προς τις ίδιες προτιμήσεις μοντέλων, ούτε πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουμε όλοι τις ίδιες πλατφόρμες smartphone.Αυτό είναι καλό για τους καταναλωτές και υγιές για την αγορά. Πρέπει να μάθουμε να μην αντιδρούμε υπερβολικά σε τέτοιου είδους αναγκαίους πειραματισμούς, ώστε να συμβαίνουν με μια φυσική συνέχεια στους καταναλωτές, οι οποίοι θα μάθουν από μόνοι τους τι θέλουν και τι δεν θέλουν από την εξελισσόμενη τεχνολογία.
Ο Ben Bajarin είναι ο κύριος εκπρόσωπος και διευθυντής της Creative Strategies Inc., μιας εταιρίας τεχνολογικών αναλύσεων καθώς και διαφημιστική φίρμα στην Silicon Valley. Έχει προβάλλει τις απόψεις του κατά κόρον στην στήλη Big Picture,που κάνει την εμφάνιση της κάθε εβδομάδα στο Time Tech.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την στήλη Big Picture μπορείτε παραπεμφθείτε στον παρακάτω υπερσύνδεσμο: http://techland.time.com/category/reviews-features/big-picture/