Πλήγμα και πάλι για την Huawei, καθώς ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους της Ευρώπης, η Vodafone, ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τον εξοπλισμό της Huawei από τα βασικά τμήματα των ασύρματων δικτύων της. Ο διευθύνων σύμβουλος Nick Read δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα έχει τεράστιο κόστος για την εταιρεία φθάνοντας έως 200 εκατομμύρια ευρώ και χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επέτρεπε στους παρόχους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό από προμηθευτές “υψηλού κινδύνου” όπως η Huawei για υποδομές τύπου 5G, εφόσον δεν ενσωματώνουν τα εργαλεία στα ευαίσθητα βασικά μέρη των δικτύων τους. Η χώρα έβαλε επίσης ένα ανώτατο όριο για τον εξοπλισμό της Huawei, δηλαδή η χρήση υλικού από την Huawei, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% στο σύνολο των υποδομών του εκάστοτε παρόχου, στην προκειμένη περίπτωση αφορά την Vodafone.

Ακόμη, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να επιτρέψει στη Huawei να συμμετάσχει στα δίκτυα 5G της χώρας παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις από τις ΗΠΑ. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πιέσει τους συμμάχους να απαγορεύσει τον κινεζικό κατασκευαστή τηλεπικοινωνιών σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τον Μάιο του 2019, το Τμήμα Εμπορίου πρόσθεσε την Huawei στη λίστα οντοτήτων της, εμποδίζοντας αποτελεσματικά τους αμερικανούς παρόχους να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της εταιρίας στις 5G δομές τους.
[via]