Σε κάθε σύγχρονο smartphone, υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά chips: Ένα είναι το SoC (γιατί σε άλλη περίπτωση δεν θα δούλευε ποτέ τίποτα), αλλά και η RAM που εγγυάται την απρόσκοπτη χρήση της συσκευής, κρατώντας μία προσωρινή μνήμη για τις εφαρμογές που ανοίξαμε, χωρίς να αποθηκεύει μόνιμα. Είναι σημαντικότατη για την ταχύτητα, αλλά και την ομαλή λειτουργία του κινητού σου.
Το τελευταίο chip, είναι αυτό που αποθηκεύει μόνιμα τα αρχεία: εφαρμογές, φωτογραφίες, βίντεο, στοιχεία, μουσική, έγγραφα, όπως και το ίδιο το σύστημα Android. Το chip αυτό δεν είναι τόσο γρήγορο όσο η μνήμη RAM (έχει κι αυτή διάφορες ταχύτητες), ωστόσο χωρίς αυτό το σύστημα δεν θα υπήρχε καν, ενώ δεν θα μπορούσες να έχεις κανένα μόνιμο στοιχείο στο κινητό σου.
Η ταχύτητα αυτής της μόνιμης μνήμης σε όλα τα high-end smartphone, είναι τεχνολογίας UFS 2.1 και με αφορμή την παρουσίαση του OnePlus 5 (που επίσης χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία), δίνουμε μερικές εξηγήσεις για το εν λόγω θέμα:
Τι ακριβώς είναι το UFS;
UFS σημαίνει Universal Flash Storage, με απλά ελληνικά αποτελεί την ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία εσωτερικής (μόνιμης) μνήμης. Η τεχνολογία αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το chip αποθήκευσης της συσκευής συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, με σκοπό την αποθήκευση. Η τεχνολογία UFS 1.0 πρώτο-παρουσιάστηκε το 2011, ενώ το 2013 είχαμε την έκδοση 2.0, η οποία έφερνε ταχύτητες έως 4 φορές μεγαλύτερες από την αρχική έκδοση. Ωστόσο, η τεχνολογία UFS έκανε την «παρθενική» της εμφάνιση στα smartphones το 2015 με το Samsung Galaxy S6, κάνοντας τη Samsung να πρωτοπορεί γι’ακόμη μία φορά. Σήμερα, η έκδοση UFS 2.1 χρησιμοποιείται από σημαντικές συσκευές όπως τα Galaxy S8/S8+, το HTC U11, το LG G6 και το OnePlus 5.
Πόσο γρήγορη είναι η τεχνολογία UFS;
Η τεχνολογία UFS ήρθε για να αντικαταστήσει την τεχνολογία eMMC, η οποία θεωρητικά (αλλά και πρακτικά) είναι πιο «αργή» μέθοδος αποθήκευσης, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα σε smartphones.
Μάλιστα τελευταία, υπήρξε ένα σκάνδαλο στην βιομηχανία smartphones καθώς η Huawei στις νέες της ναυαρχίδες, P10 & P10 Plus, χρησιμοποιούσε σε άλλες συσκευές τεχνολογία UFS (2.1 αλλά και παλαιότερες) και σε άλλες την eMMC, χωρίς να ενημερώσει τους καταναλωτές, ενώ διαφήμιζε ότι χρησιμοποιεί μόνο την UFS 2.1. Στην παρακάτω εικόνα, βλέπετε την διαφορά στην πραγματική χρήση μίας συσκευής Huawei P10 με τρεις διαφορετικές τεχνολογίες μνήμης, με την σειρά UFS 2.1, UFS 2.0 και eMMC:
Ένας από τους λόγους που η τεχνολογία UFS είναι ταχύτερη από την eMMC, είναι ο τρόπος που επικοινωνεί η τεχνολογία με το υπόλοιπο σύστημα της συσκευής. Η UFS να είναι πιο ευέλικτη και αποθηκεύει στοιχεία κάθε στιγμή. Μάλιστα στο OnePlus 5 υφίσταται τεχνολογία διπλής λωρίδας, δηλαδή δύο ξεχωριστές λωρίδες επικοινωνίας για την ανάγνωση δεδομένων και άλλες δύο για την εγγραφή δεδομένων, επιτυγχάνοντας 26% μεγαλύτερη ταχύτητα από το OnePlus 3. Να σημειωθεί ότι όλα τα κινητά με τεχνολογία UFS 2.1 έχουν μνήμη διπλής λωρίδας.
Ποιο είναι το πρακτικό όφελος της τεχνολογίας UFS στην καθημερινότητα;
Είναι αυτονόητο ότι γρηγορότερη ταχύτητα εγγραφής, σημαίνει γρηγορότερη αλλά και πιο ομαλή απόδοση του smartphone. H τεχνολογία UFS βοηθά ιδιαίτερα στα αρχεία μεγάλου μεγέθους, όπως τα 4K video και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, όπου η τεχνολογία eMMC αντιμετωπίζει προβλήματα. Όσο μάλιστα οι εφαρμογές γίνονται μεγαλύτερες και πιο «βαριές», η ταχύτητα αποθήκευσης είναι απαραίτητη για γρήγορη, ομαλή και αξιόπιστη απόδοση. Και επειδή το μέλλον έχει πολλά να μας δώσει, η τεχνολογία UFS (και οι επόμενες εκδόσεις, όπως η 3.0 που αναμένεται σύντομα) θα είναι απαραίτητη για τις νέες τεχνολογίες όπως VR, AR και περιεχόμενο 360 μοιρών.
Έχει το κινητό μου τεχνολογία UFS;
H Samsung έκανε την αρχή με το Galaxy S6 (συνεχίζοντας με τα S7/S8) και ακολούθησαν και άλλες εταιρίες με τα LG G5/G6, τα HTC Ultra & U11, τα Pixel της Google και η σειρά Xperia XΖ της Sony, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν την τεχνολογία και άλλα smartphones «μεσαίας» κατηγορίας, όπως τα Galaxy A της Samsung.