Τι υπάρχει στον πυθμένα του ωκεανού; Την απάντηση στο ερώτημα έρχεται να απαντήσει ο συν-ιδρυτής της εταιρείας SolarCity, Peter Rive. Η εταιρεία αυτή δημιουργήθηκε από την συγχώνευση των δύο εταιρειών OperROV, η οποία ειδικεύεται στην αγορά των υποβρύχιων drones, και της Spoondrift, που αναλαμβάνει την κατασκευή θαλάσσιων αισθητήρων. Με την ένωση του Trident drone που έχει ικανότητα λήψης βίντεο 1080p και του ηλιακά τροφοδοτούμενου αισθητήρα Spotter σου δίνεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων τόσο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας τόσο και κάτω απ’ αυτή. Μπορείς πλέον να τραβήξεις φανταστικά πλάνα, να ακολουθείς την πορεία των κυμάτων και την εξέλιξη του καιρού ή να ελέγχεις βάρκες ή θαλάσσιες υποδομές για τυχόν ζημιές (το λεγόμενο NDI, Non Destructive Inspection).

«Τα συνηθισμένα drone αέρος σου προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική πραγμάτων και τοπίων που ήδη γνωρίζουμε. Τα drone θαλάσσης όμως, σου δίνουν θέα και τοπία που δεν γνωρίζουμε σχεδόν καθόλου.» είπε ο γενικός διευθυντής της πρώην Spoondrift και τώρα Sofar. «Το Trident δημιουργήθηκε για χρήση του σε υποβρύχιους χώρους από επιστήμονες, ωστόσο πλέον χρησιμοποιείται από τον καθένα.»
Στην αγορά των υποβρύχιων drones, όμως, υπάρχουν πολλά και άρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Υπάρχουν άλλα ακριβότερα και πιο επαγγελματικά drones που προορίζονται για σκοπούς έρευνας, συσκευές όπως το Saildrone, DeepTrekker και το SeaOtter-2. Υπάρχουν και άλλα φτηνότερα υποβρύχια drones που προορίζονται για τον κοινό, συσκεύες όπως το $800 Robosea Biki, $1000 Fanthom ONE και το $5000 iBubble. Το $1700 Sofar Trident, το οποίο χρειάζεται καλώδιο για να τροφοδοτήσει τις 3 ώρες διάρκεια του, με ταχύτητα του 2 μέτρα το δευτερόλεπτο, βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο των δύο κατηγοριών. Ο συν-ιδρυτής της Sofar, David Lang, πιστεύει ότι το Trident μπορεί να κατακτήσει την αγορά με την απλότητα, τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του. Το ερώτημα που παραμένει είναι εάν η Sofar, καταφέρει να γίνει η DJI του νερού, καθοδηγώντας την αγορά, ή εάν γίνει ακόμη μια κατασκευάστρια συσκευών που πνίγεται στις αντιγραφές.
Η Spoondrift ιδρύθηκε το 2016 και σύλλεξε $350.000 για να κατασκευάσει φθηνούς και προσιτούς υποβρύχιους αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν και να παράγουν δεδομένα για το κλίμα. «Οι συσκευές αυτές είναι εκπληκτικά εύκολες στη χρήση και πολύ ελαφριές, και μπορούν να κατεβούν στο νερό μόνο με το χέρι με τη χρήση ενός σχοινιού. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες» αναφέρει η Dr. Aitana Forcén-Vázquez του MetOcean Solutions.
Η εταιρεία OpenROV ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από σχεδόν 7 χρόνια και κατάφερε να μαζέψει $1.3 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση από την True Ventures και τη National Geographic, η οποία ήταν ένας και από τους μεγαλύτερους αγοραστές των Trident. «Όλοι όσοι έχουν βάρκα, πρέπει να έχουν ένα υποβρύχιο drone που θα τους βοηθά στην Μη Καταστροφική επιθεώρηση της βάρκας του κάτω από το νερό. Κάθε δεξαμενή θα πρέπει να έχει δικό της μετεωρολογικό σταθμό με αισθητήρες ανέμου και καιρού» δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Sofar, Rive Peter.

Η Sofar, πρέπει να επεκταθεί για να καταφέρει την αποστολή που ανάθεσε ο Peter Rive, δηλαδή να τοποθετήσει αρκετούς αισθητήρες στην θάλασσα ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα για την κλιματολογική αλλαγή και άλλα οικολογικά προβλήματα. «Γνωρίζουμε ελάχιστα για τους ωκεανούς μας αφού έχουμε πολύ λίγα δεδομένα και η εγκατάσταση διαφόρων συστημάτων στους ωκεανούς είναι αρκετά ακριβή. Μπορεί να κοστίσει αρκετά εκατομμύρια σε αισθητήρες και βάρκε» επισημαίνει. «Δώσαμε στον κάθε χρήστη αισθητήρες GPS και φωτογραφικές μηχανές και λάβαμε ακριβέστερους χάρτες. Η δυνατότητα να παρέχουμε στους πολίτες χαμηλού κόστους αισθητήρες, ξεκλείδωσε πολλές δυσκολίες. Αυτό προσπαθούμε και εμείς ώστε να έχουμε καλύτερα προγνωστικά δελτία καιρού. Αυτό είναι εφικτό με το Spotter που κοστίζει $4900 σε σχέση με άλλους αισθητήρες που φτάνουν τις $100.000.
Οι αγοραστές των προϊόντων της Sofar δεν είναι αναγκασμένοι να κοινοποιούν δεδομένα πίσω στην εταιρεία, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο αλλά πολλοί προθυμοποιούνται. Παράλληλα, οι χρήστες ζήτησαν καλύτερη φορητότητα δεδομένων ώστε να τα αποστέλλουν και σε άλλους ερευνητές. Η νεοσύστατη πιστεύει ότι στο μέλλον θα μπορεί να επωφελείται οικονομικά από τα δεδομένα, το οποίο είναι κάτι που έλκυσε στην χρηματοδότηση της εταιρείας από τον Peter Rive και άλλους επενδυτές όπως η True Ventures και η David Sacks’ Craft Ventures. Η χρηματοδότηση έχει σκοπό μαζί με άλλες εταιρείες να βοηθήσουν την Sofar να αναπτύξει μια περιφρούρηση ώστε τα drones της να μην πηγαίνουν κάπου που δεν είναι προγραμματισμένα να πάνε. Αυτό είναι απαραίτητό για τους διαδρόμους που ακολουθούν τα πλοία, για την αποφυγή ατυχημάτων, δεδομένου του κλεισίματος του αεροδρομίου του Gatwick του Λονδίνου λόγω ενός drone που πετούσε από πάνω.
«Η κύρια αποστολή της εταιρείας μας είναι να συνδέσουμε την ανθρωπότητα με τον ωκεανό, καθώς είμαστε συντηρητικοί στην καρδία» καταλήγει ο Rive. «Όσο γίνεται πιο διαθέσιμο στο κοινό και όσο αυξάνονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, θα πρέπει να συνομιλήσουμε για το αν αυτές οι ευκαιρίες επωφελούν άμεσα τον ωκεανό. Είναι πιο σημαντικό να έχουμε την ηθική μας πυξίδα προσανατολισμένη στην σωστή κατεύθυνση που είναι η προστασία της Γης. »
[via]