Για χρόνια, το Youtube αγνοούσε τις ανησυχίες των υπαλλήλων του για την αντιμετώπιση των ψευδών και επικίνδυνων βίντεο σε μια προσπάθεια να πάρει περισσότερα κλικ, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σύμφωνα με περισσότερα από 20 πρώην και νυν στελέχη του Youtube, οι εργαζόμενοι έκαναν προτάσεις για να περιορίσουν την εξάπλωση των βίντεο που περιείχαν ενοχλητικό, εξτρεμιστικό περιεχόμενο ή θεωρίες συνωμοσίας, αλλά η ηγεσία του Youtube ενδιαφερόταν περισσότερο για την αύξηση της επισκεψιμότητας από το να ακούσει αυτές τις προειδοποιήσεις των υπαλλήλων.
Μια πρόταση που έλαβε το Youtube περιέγραφε έναν τρόπο που θα διατηρούνταν το περιεχόμενο που ήταν κοντά στην παραβίαση των όρων της πλατφόρμας, αλλά θα απομακρυνόταν από την καρτέλα των προτεινόμενων. Το YouTube απέρριψε αυτήν την πρόταση το 2016 όπς είπε ένας πρώην μηχανικός, και συνέχισε να προτείνει βίντεο ανεξάρτητα από το πόσο αμφιλεγόμενα ήταν, δηλαδή πλήρης αδιαφορία. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, ο εσωτερικός στόχος ήταν να φτάσει το Youtube τις 1 δισεκατομμύριο ώρες προβολής την ημέρα.
Οι εργαζόμενοι δεν ήταν επιτρεπτό ακόμη και να γνωρίζουν ότι υπήρχε επικίνδυνο περιεχόμενο στο YouTube
“Μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι ήταν μεγάλο λάθος”, δήλωσε ο μηχανικός στο Bloomberg για αυτήν την άρνηση της πρότασης από το YouTube. (Το YouTube εφάρμοσε μια πολιτική τον Ιανουάριο του 2019 που είναι παρόμοια με όσα περιέγραφε η πρόταση αρχικά.)
Επίσης, ακόμα και οι εργαζόμενοι εκτός της ομάδας του moderation αποθαρρύνθηκαν από την αναζήτηση για “τοξικά” βίντεο στο YouTube, διότι οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι η εταιρεία θα είχε μεγαλύτερη ευθύνη εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι οι υπάλληλοι γνώριζαν ότι τα βίντεο αυτά υπήρχαν.
Τουλάχιστον πέντε ανώτερα στελέχη έχουν εγκαταλείψει το YouTube λόγω της απροθυμίας του να αντιμετωπίσει το θέμα. Όπως περιγράφει ένα άλλο πρώην στέλεχος, για την CEO της YouTube, Susan Wojcicki, “δεν θα διακινδύνευε ποτέ”, λέγοντας ότι η άποψή της ήταν να “διοικήσει την εταιρεία” αντί να αντιμετωπίσει την επίθεση της παραπληροφόρησης και του επικίνδυνου περιεχομένου. Ένας εκπρόσωπος Τύπου του YouTube δήλωσε ότι η εταιρεία άρχισε να αναλαμβάνει δράση στα τέλη του 2016 και άρχισε να διαγράφει τα κανάλια που προωθούν το επιβλαβές περιεχόμενο το 2017. Ωστόσο, μόλις στο τέλος του έτους, λιγότερα από 20 στελέχη απασχολούνταν στην ομάδα ” trust and safety “. Μπορείτε να διαβάσετε τo πλήρες άρθρο του Bloomberg εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν για να περιορίσουν τα αμφισβητούμενα βίντεο πριν να γίνουν viral.
Το 2018, το YouTube επιχείρησε να εμποδίσει την διάδοση πλαστών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας στην πλατφόρμα με ένα information box (το οποίο έγραφε ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο το περιεχόμενο) και φέτος άρχισε να αποτρέπει τις διαφημίσεις από το να εμφανίζονται σε επιβλαβές περιεχόμενο. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν το YouTube μπορεί να αποτρέψει τη διάδοση αμφιλεγόμενων βίντεο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το βασικό ζήτημα του ελέγχου του περιεχομένου, καθώς το επιβλαβές περιεχόμενο παραμένει απεριόριστο στο Youtube.
[via]