Όπως έτυχε να διαβάσετε πριν λίγες ημέρες εδώ στην παρέα μας, στο TechInGreek.com, το Facebook είχε μια ευπάθεια που έπληξε πάνω από 50 εκατ. λογαριασμούς χρηστών και ενώ το ελάττωμα έχει επιδιορθωθεί και οι ενδιαφερόμενοι χρήστες ενημερώθηκαν για το τι συνέβη, οι αρχές δεν θέλουν να “θαφτεί” τόσο γρήγορα το όλο θέμα. Στην Ευρώπη, όπου εφαρμόζεται ο περίφημος κανονισμός GDPR (Κανονισμός Γενικής Προστασίας Δεδομένων), οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν προσεκτικά τι ακριβώς συνέβη και γιατί.
Η διεξαγωγή της έρευνας γίνεται από την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, αλλά η Ισπανική υπηρεσία προστασίας δεδομένων εμπλέκεται και αυτή στην όλη υπόθεση για να προσφέρει μια μικρή βοήθεια. Ο στόχος της Επιτροπής είναι να διαπιστώσει αν το Facebook είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το πρότυπο του GPDR πριν ανακαλυφθεί η ευπάθεια και θέλουν να κατανοήσουν πως εάν εφαρμόστηκε πράγματι ο κανονισμός, πως διέρρευσαν τα στοιχεία τόσων χρηστών. Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία έρχεται σε επαφή με την Επιτροπή και παρέχει οποιαδήποτε απαιτούμενη βοήθεια.
Η πιθανή συνέπεια που αντιμετωπίζει το Facebook, αν οι αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν ακολουθεί τον κανονισμό, είναι ένα πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 1,6 δισ. δολάρια. Οι ειδικοί λένε ότι η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας δεν επιβάλλει υψηλά πρόστιμα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκδίδει βαριά πρόστιμα για να συμμορφώνονται σωστά οι εταιρείες που επιλέγουν παράνομες μεθόδους. Αυτό καθιστά απίθανο ότι το Facebook θα πρέπει να πληρώσει το υπερβολικό χρηματικό ποσό. Ωστόσο, η απόφαση της Επιτροπής μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις για την συγκεκριμένη υπηρεσία εάν η εταιρεία κριθεί ένοχη. Εάν οι χρήστες που επηρεάζονται από το σφάλμα ασφαλείας αποφασίσουν να υποβάλουν αγωγή κατά του Facebook, μπορούν να βασιστούν στα αποτελέσματα της έρευνας ως απόδειξη της υπόθεσής τους. Αυτό μπορεί δυνητικά να προκαλέσει στο Facebook περισσότερους πονοκεφάλους από ένα ενιαίο κανονιστικό πρόστιμο.
[via]