Ζούμε στην εποχή όπου τα κινητά έχουν μετατραπεί σε κάμερες, αφήνοντας πίσω βαριές & κουραστικές φωτογραφικές μηχανές. Όμως είχαμε και μία πρωτοτυπία απο τα smartphone καθώς ανέδειξαν τις μπροστινές κάμερες και έτσι τις selfie φωτογραφίες. Ωστόσο, οι κατασκευαστές δεν δίνουν την ίδια βαρύτητα στην ποιότητα της μπροστινής κάμερας σε σχέση με την κύρια και αυτό έχει πολλές εξηγήσεις.
Τέλος πάντων, αφού οι Selfies έχουν μπεί για τα καλά στην ζωή μας και από ότι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν στο μακρύ μέλλον, πρέπει να σας παρουσιάσουμε τα smartphone με τις καλύτερες selfies για το 2016. Έτσι, επιλέξαμε κάποιες ναυαρχίδες του 2016: Samsung Galaxy s7 Edge, Apple iPhone 7 Plus, LG V20 & Sony Xperia XZ. Δεν πρόκειται να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά κάθε κάμερας αλλά την ποιότητα της εικόνας που προσφέρει κάθε κινητό στην αληθινή ζωή.
Οι ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι αυτές που έχει το κάθε smartphone, δεν άλλαξε δηλαδή τίποτα που να επηρρεάζει την ποιότητα και παρουσιάζουμε 6 σύνηθη σενάρια. Για πάμε να δούμε..
# Σενάριο 1: Γιατί δεν φαινέται το ίδιο πράσινο το γρασίδι απο πίσω;

Δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν εδώ: ξεκάθαρος νικήτης το iPhone 7 Plus, όπου αποδίδει τα χρώματα ζωντανά και όμορφα. Το πράσινο απο πίσω ξεχωρίζει απο όλες τις άλλες φωτογραφίες.
Πολύ κακή απόδοση χρωμάτων και προσώπου δίνει το S7 Edge, που βέβαια δεν εκπλήσει διότι η σειρά S δεν είχε ποτέ την καλύτερη μπροστινή κάμερα. Τα υπόλοιπα παλευούν κάπου στην μέση, όχι με μεγάλη διαφορά: Το LG V20 παραποιεί υπερβολικά το χρώμα του προσώπου ενώ το Xperia XZ αποδίδει με λεπτομέρειες το πρόσωπο αλλά και το φόντο.Δυστυχώς τα χρώματά τους είναι ανεμικά.
# Σενάριο 2: Ίδιο πρόσωπο, ίδιο φώς, διαφορετικό αποτέλεσμα.

Τρανό παράδειγμα ότι τα χαρακτηριστικά της κάμερας δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο όσο ο μηχανισμός επεξεργασίας της εικόνας, καθώς εδώ έχουμε ίδιο πρόσωπο, ίδιο φωτισμό και το αποτέλεσμα σε όλα είναι τόσο διαφορετικό.
Φυσικα ξεχωρίζει και πάλι το iPhone 7 Plus, το οποίο αποδίδει πιο φωτεινή εικόνα και μάλιστα με σωστή ισορροπία έκθεσης παράλληλα με εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Βέβαια εδώ, την τελευταία θέση «κατακτά» το V20 καθώς «καταφέρνει» να παραμορφώσει αρκετά το πρόσωπο τόσο στο σχήμα του όσο και στην απόδοση του χρώματός του. Μάλιστα αν κάνετε ζουμ, θα παρατηρήσετε ότι τα πάει πολύ άσχημα και με τις λεπτομέρειες.
Το Galaxy s7 Edge αποδίδει και πάλι υποτονικά χρώματα και αντιμετωπίζει πάλι πρόβλημα με την σκούρα έκθεση ενώ αποδίδει λάθος το χρώμα του προσώπου. Το δε Sony δεν τα πάει άσχημα αλλά θέλει πολύ για το τέλειο καθώς έχει προβλήματα με το ισορροπία του λευκού χρώματος.
# Σενάριο 3: Διαφορές και στην προοπτική.

Κι όμως. Οι παραπάνω φωτογραφίες ελήφθησαν απο την ίδια απόσταση. Ωστόσο είναι φανερό ότι έχουν διαφορετικό όριο λήψης ή, αν θέλετε, κάθε κάμερα τραβά διαφορετικό οπτικό πεδίο. Για παράδειγμα, το iPhone 7 Plus εχει μικρότερο πεδίο λήψης, επικεντρώνοντας έτσι στο πρόσωπο, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό.Αντίθετα, τα υπόλοιπα smartphones έχουν μεγαλύτερο πεδίο λήψης.
Βέβαια, αυτό είναι υποκειμενικό. Θές να έχεις την δυνατότητα να φαίνεται ένα αξιοπρεπές background πίσω σού ή σου αρκεί να φαίνεται περισσότερο το πρόσωπό σου; Όπως και να έχει, σε ποιότητα εικόνας, νικήτης βγήκε και πάλι το iPhone 7 plus.
# Σενάριο 4: Ομαδικές Selfies

Ένα ευρύ πεδίο λήψης είναι καλό όταν θέλεις να τραβήξεις selfie με περισσότερα άτομα. Τα iPhone εδώ υστερούν κάπως διότι αν βγάλετε selfie με περισσότερα απο δύο άτομα, δύσκολα θα τα χωρέσετε. Αντίθετα, τα Αndroid έχουν μεγαλύτερο πεδίο λήψης και επιπλέον πολλά έχουν ειδικές επιλογές για wide selfie ώστε να τραβάς φωτογραφία πιο εύκολα, πολλά πρόσωπα μαζί.
Παρ’όλα αυτά, το iPhone έκανε πάλι την δουλεία του και κέρδισε στην ποιότητα της φωτογραφίας. Αντίθετα και πάλι το S7 μας αφήνει με προβλήματα στις λεπτομέρειες της φωτογραφίας και τον φωτισμό αλλά η ποιότητα δεν είναι καθόλου κακή.
Το LG V20 και πάλι διαλύει τις λεπτομέρειες του προσώπου με το φίλτρο που χρησιμοποιεί ενώ το ΧΖ βγάζει ένα πιο αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις λεπτομέρειες αλλά χάνει στην φωτεινότητα και στο χρώμα απόδοσης των προσώπων.
# Σενάριο 5: Σχήμα προσώπου..

Μιλώντας για κάμερες με ευρύ πεδίο λήψης όπου έχουν τα Android, μην ξεχνάμε ότι αυτό τους δίνει και ένα μειονέκτημα: πολλές φορές παρουσιάζει τα σχήματα στις selfies, εν προκειμένω του προσώπου, παραμορφωμένα.
Οπότε βλέπουμε ένα iPhone 7 Plus να απεικονίζει καλύτερα το σχήμα του προσώπου και να έχει πολύ καλή ποιότητα στο χρώμα, τις λεπτομέρειες και την φωτεινότητα. Αντίθετα, το S7 Edge παραμορφώνει και το χρώμα του δέρματος ενώ έχει προβλήματα με την σκίαση, αν και η τέταρτη θέση εδώ είναι αδικαιολόγητη.
Βλέπουμε ένα LG V20 να τα πηγάινει πολύ καλά, αν και το παρακάνει με την φωτεινότητα και ένα Xperia XZ να έχει μικρο-προβλήματα με την φωτεινότητα κυρίως.
# Σενάριο 6: Μέσα στο σπίτι

Μπορεί σε εξωτερικούς χώρους να είδαμε μεγάλες διαφορές στην ποιότητα της εικόνας, αλλά σε εσωτερικούς χώρους οι διαφορές είναι πολύ μικρότερες.
Όλες οι selfies είναι αρκετά καλές και τα μειονεκτήματα κάθε κάμερας, όπως τα είδαμε παραπάνω, δεν φαίνονται τόσο. Η προοπτική της καλύτερης selfie εδώ είναι περισσότερο προσωπική υπόθεση.
Συμπέρασμα
Όσον αφορά την ποιότητα κάθε φωτογραφίας, το υποκειμενικό στοιχείο δεν παύει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αν και κάποιες εταιρείες πρέπει επιτέλους να προσέξουν και τις μπροστινές κάμερες της συσκευής.
Η μεγαλύτερη δουλειά που πρέπει να γίνει είναι αναμφίβολα η απόδοση των χρωμάτων: Όταν έχεις ατονικά ή λαθεμένα χρώματα ως προς την πραγματικότητα, το παιχνίδι τελειώνει εκεί διότι καταστρέφεται η εικόνα όλης της φωτογραφίας, όσες λεπτομέρειες κι αν εμφανίζει. Ούτε βέβαια τα πολλά Megapixels βοηθούν αλλά χρειάζεται σωστή επεξεργασία των ολγάριθμων απο τους κατασκευαστές. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προσθέσουν και στις μπροστινές κάμερες την λειτουργία face detection καθώς κάνει πολύ καλή δουλειά στην απόδοση των προσώπων, όπως φαίνεται απο το Sony Χperia XZ.
Όπως και να έχει, τα iPhone υπερτερούν στην ποιότητα της μπροστινής κάμερας. Ναι, ίσως η Samsung να έχει την καλύτερη κύρια κάμερα αλλά οι μπροστινές της κάμερες είναι γενικά απαράδεκτες στην σειρά Galaxy S και τα iPhone εδώ δεν έχουν κανέναν σοβαρό ανταγωνιστή ακόμα.
Οι αποστάσεις δεν είναι οι ίδιες αγαπητέ συντάκτη του άρθρου.