Tο πρώτο μήνυμα μορφής SMS εστάλη το Δεκέμβριο του 1992, δηλαδή πριν από 25 χρόνια από τον μηχανικό Neil Papworth που έγραψε “Χαρούμενα Χριστούγεννα” στον υπολογιστή του και το έστειλε στο κινητού του Richard Jarvis που ήταν συνδεδεμένο στο δίκτυο της Vodafone. Ήταν “ένα μέτριο ξεκίνημα”, αλλά τελικά άλλαξε την τεχνολογία και ακόμη και τους κοινωνικούς κανόνες επικοινωνίας. Κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει τι θα συμβεί με τα SMS στο μέλλον.
Έκτοτε χρειάστηκε πολύς χρόνος για την ευρύτερη διάθεση των κειμένων SMS κυρίως του ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα κάλυψης δικτύων, ενώ και στα κινητά τηλέφωνα έπρεπε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις καθώς εκείνη την περίοδο ήταν αποκλειστικά και μόνο για χρήση τηλεφωνικών κλήσεων και όχι κατάλληλα για την πληκτρολόγηση κειμένων. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά, η χρήση τους έχει αυξηθεί εκθετικά και ο τρέχον όγκος τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο υπερβαίνει τα 781 δισεκατομμύρια σύμφωνα με νέα στοιχεία του 2017. Τα γραπτά μηνύματα είναι ξαφνικά κάτι το πολύ εύκολο και δίνει την απόλυτη ελευθερία στην επικοινωνία σας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύνταξη κειμένων θα επηρεάσει την επικοινωνία και τα επόμενα χρόνια. Κάποτε σπάνια θα στέλνατε μήνυμα, όμως σήμερα καταφεύγετε πιο συχνά στην αποστολή SMS όποτε κριθεί αναγκαίο να βρείτε κάποιον, π.χ. εάν τηλεφωνείτε επανειλημμένα σε κάποιον και δεν μπορείτε να μιλήσετε μαζί του, η αμέσως επόμενη ενέργειά σας είναι να του στείλετε ένα μήνυμα. Ακόμη, μέσω κειμένου μπορείτε να κάνετε και παραγγελίες διαφόρων ειδών. Το Twitter δεν έκανε τυχαία την αλλαγή του ορίου χρήσης χαρακτήρων.
Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον τα SMS έχουν ένα “υγιές” μακροπρόθεσμο μέλλον; Ο συνδυασμός των smartphones και η σχεδόν άμεση ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε μέρος και σε κάθε στιγμή, τείνει να μας απομακρύνει από την συνήθεια αποστολής SMS, από εδώ και πέρα θα οδηγηθούμε σε μια “έκρηξη” χρήσης των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών δικτύων που μας προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Μόνο από το WhatsApp υπολογίστηκε ότι στάλθηκαν/ανταλλάχθηκαν 55 δισεκατομμύρια μηνύματα τον Ιούλιο και και αυτό δεν περιλαμβάνει άλλα heavyweights όπως το Facebook Messenger, το iMessage της Apple ή το Hangouts της Google. Κι όμως, τα SMS πιθανότατα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως μια βασική λειτουργία για πολλούς χρήστες, γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα ή δεν θέλουν να συμβιώσουν με ένα smartphone. Εξάλλου και οι κάτοχοι smartphones πολλές φορές δεν αρκούνται με τα πακέτα MB που τους προσφέρουν οι εταιρείες κινητής και συχνά μένουν χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ. Σίγουρα όμως μετά από χρόνια χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το πότε, οι άνθρωποι θα επιλέξουν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την επικοινωνία τους, οπότε εδώ θα είμαστε για να τα δούμε όλα μαζί.
[via]