Η 28η Ιανουαρίου ήταν η πρώτη συνάντηση των παρευρισκομένων του Open Coffee Thessaloniki για τη νέα χρονιά και η 47η του θεσμού. Και γράφω “παρευρισκομένων” γιατί όπως λέει και το όνομά του (Open), είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόμενο οποιασδήποτε ηλικίας. Δεν έχει μέλη, δεν προϋποθέτει εγγραφή ή πληρωμή. Απλά πηγαίνεις στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και παρακολουθείς, κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, να παρουσιάζουν ιδέες startup.
Στο χθεσινό Open Coffee παρουσιάστηκαν τέσσερα πολλά υποσχόμενα project. Μερικά “τρέχουν” ήδη και έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν αρκετά μεγάλο κοινό ενώ άλλα κάνουν σιγά σιγά τα πρώτα τους βήματα. Οι ομιλίες ήταν σύντομες και περιεκτικές.
Αρχικά το μικρόφωνο πήρε η Χριστίνα Πλακόπητα, η οποία είναι ιδρύτρια και CEO της εφαρμογής Netrobe. Όπως μας εξήγησε η ίδια, η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη της να δημιουργεί διαφορετικά στυλ με τα ρούχα που ήδη είχε στην ντουλάπα της. Η εφαρμογή βγήκε online στο App Store το 2011, με την λογική follow-following μεταξύ των χρηστών όπως σε Twitter και Pinterest. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική ντουλάπα με ρούχα που έχει ο ίδιος, να συνδυάσει στυλ και να τα μοιραστεί με τους φίλους του. Αργότερα, με μικρές αλλαγές και την κατασκευή ενός website για να το συνοδεύει, το Netrobe είχε 100.000 ενεργούς χρήστες κυρίως από Η.Π.Α με το 85% να είναι γυναίκες.
Έπειτα ανέβηκε στη σκηνή ο Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής του Clio Muse, μιας εφαρμογής περιήγησης σε μουσεία και χώρους πολιτισμού. Με την εφαρμογή ο χρήστης θα μπορεί να επιλέγει ένα έργο τέχνης από το μουσείο που πρόκειται να επισκεφθεί και να διαβάζει τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες και επεξηγήσεις για το συγκεκριμένο έργο που τον ενδιαφέρει. Ουσιαστικά η ιδέα αυτή έρχεται να λύσει το πρόβλημα των επιπλέον πληροφοριών που ζητάνε οι επισκέπτες από τους ξεναγούς κατά τη διάρκεια μιας ξενάγησης. Η ομάδα, όπως μας εξήγησε ο Ανδρέας Φατούρος, δεν είχε ξεκαθαρίσει ακριβώς τι ήθελε να δημιουργήσει αλλά παρά τα προβλήματα, έχουν κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Αποτέλεσμα; Το launch event της εφαρμογής Clio Muse να έχει προετοιμαστεί για τις 13 Φεβρουαρίου 2014 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.
Τη “σκυτάλη” πήραν οι Κωνσταντίνος Μπρατάνης και Δημήτρης Κουρτέσης, παρουσιάζοντας τα αρχικά βήματα της Goodvid.io μιας υπηρεσίας που ανακαλύπτει τα καλύτερα βίντεο που παρουσιάζουν προϊόντα (π.χ κινητά, τηλεοράσεις, gadgets) και τα ενσωματώνει σε σελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων. Όπως μας εξήγησαν οι ίδιοι, η πιθανότητα να αγοράσει κάποιος ένα προϊόν έχοντας παρακολουθήσει ένα βίντεο ενός ανεξάρτητου παραγωγού αυξάνεται 120%!
Το συνάντηση έκλεισε με τους Στέλιο Πετράκη και Πέτρο Δουβαντζή, δημιουργούς του Horizon, μιας εφαρμογής που επιτρέπει στο χρήστη να τραβάει οριζόντια βίντεο ανεξάρτητα από το πως κρατάει τη συσκευή του. Το Horizon δίνει λύσει το VVS ή Vertical Video Syndrome, “πάθηση” από την οποία υποφέρουν αρκετά βίντεο στο YouTube. Για το Horizon έγραψαν τα περισσότερα τεχνολογικά site του εξωτερικού ενώ η εφαρμογή ήταν νο.1 σε αρκετά AppStore ανα τον κόσμο. Υποσχέθηκαν έκδοση και για Android αλλά δεν αποκάλυψαν τα κέρδη τους από τις πωλήσεις.
Περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα Open Coffee θα βρείτε εδώ.