Τα iPhones πλέον έχουν γίνει τόσο οικονομικά στην αγορά των μεταχειρισμένων, που εύκολα αποκτάς κάποιο (σχετικά πρόσφατο) μοντέλο σε αρκετά καλή τιμή, πολλές φορές και με εγγύηση σε ισχύ. Το θέμα είναι όμως πως μπορείς και εύκολα να την πατήσεις, καθώς το φτηνό καμιά φορά έχει «κακό» παρελθόν. Σε πιο απλά ελληνικά, δες τι μπορείς να κάνεις για να καταλάβεις αν το «κελεπούρι» που βρήκες σε αγγελία είναι όντως εντάξει, ή αν έχει κλαπεί και προσπαθούν να σου το φορτώσουν, για να βρεθείς εν τέλει… μπλεγμένος!
Η δήλωση των IMEI από συσκευές που έχουν κλαπεί, είναι αρκετά διαδεδομένη παγκόσμια και πλέον γίνεται και στη χώρα μας. Με τη δήλωση λοιπόν, ενημερώνονται οι πάροχοι κινητής για να «μπλοκάρουν» την επίμαχη συσκευή από το δίκτυο τους, καθιστώντας την πλέον άχρηστη στον κλέφτη, αλλά και τον επόμενο -ανυποψίαστο- κάτοχο. Τι γίνεται όμως αν η συσκευή έχει έρθει από άλλη χώρα, όπως για παράδειγμα τις Η.Π.Α; Λίγο το eBay, λίγο τα κυκλώματα προώθησης κλεμμένων (μην απορείτε, ολόκληρα αυτοκίνητα μεταναστεύουν σε άλλες χώρες αφού κλαπούν στην Ελλάδα), εύκολα την πατάει κάποιος! Εκεί λοιπόν, μπορούμε να δοκιμάσουμε το Stolen Phone Checker της CTIA, για να τσεκάρουμε αυτό που ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε.
Για να δούμε το «παρελθόν» του iPhone, πρέπει να κάνουμε τα εξής βήματα:
- Κοιτάμε για το IMEI στη συσκευή, είτε στα ειδικά σημεία αναγραφής, είτε στο μενού. Ακολουθούμε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληροφορίες.
- Γράφουμε το IMEI μας στην ειδική φόρμα που θα βρούμε εδώ (ενεργή για 5 συσκευές τη μέρα)
- Μας δίνεται ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα μας, δηλαδή αν είναι κλεμμένο/χαμένο ή «καθαρό»
Θα πείτε τώρα πως με τα iPhones και το Activation Lock, υπάρχει αρκετή ασφάλεια και μπορεί να αποφευχθεί η «ήττα» της αγοράς μιας κλεμμένης συσκευής. Ωστόσο, ένα παλιό ρητό λέει πως «ο,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει» και μάλιστα υπάρχουν καταστήματα που το καταφέρνουν, παρότι είναι 100% παράνομο. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει το κλείδωμα από τον πάροχο!