Με την λειτουργία του Now Playing που προ-εγκαταστάθηκε στα Google Pixel 2 και Pixel 2 XL μπορείτε να βρείτε κάθε μελωδία που ακούτε απλά πρέπει να παίξει το κομμάτι και να μάθετε έπειτα τον τίτλο του. Η Google χρησιμοποίησε “βαθιά νευρωνικά δίκτυα” και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό λειτουργεί στην συσκευή ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
Όταν αυτό το feature κυκλοφόρησε το 2017 μαζί με τη δεύτερη γενιά συσκευών Pixel, η λειτουργία Now Playing ήταν πολύ ανώτερη από την αναζήτηση ήχου της. Έτσι, η Google αποφάσισε να χρησιμοποιήσει κάποια από την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί για το Now Playing για να τροφοδοτήσει μια νέα και βελτιωμένη αναζήτηση ήχου. Επομένως, αν θέλετε να βρείτε το όνομα ενός τραγουδιού που παίζει κοντά σας και δεν έχετε το Pixel 2 ή το Pixel 2 XL, απλά ενεργοποιήστε την εφαρμογή Google Search ή το Google Assistant και θα δείτε μια πρόταση που γράφει: “Τι είναι αυτό το τραγούδι;” Πατήστε το κουμπί για να το μάθετε. Ή, μπορείτε απλά να πείτε, “Hey Google, τι είναι αυτό το τραγούδι;” Μπορείτε επίσης να κάνετε μια συντόμευση στο τηλέφωνό σας πηγαίνοντας στη σελίδα widgets και μετακινώντας το γραφικό στοιχείο Google Sound σε μια ανοικτή περιοχή στην αρχική οθόνη σας.
Η τεχνολογία στο Now Playing έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να δημιουργήσει ένα μικρό, μοναδικό γνώρισμα από ένα μικρό κομμάτι ενός τραγουδιού και να το ταιριάξει με μια βάση δεδομένων με συσκευές δεκάδων χιλιάδων τραγουδιών. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται συχνά για την κατάργηση παλαιότερων μελωδιών και την προσθήκη νέων εκδόσεων. Η Google το κάνει αυτό επειδή η φύση του Now Playing στη συσκευή απαιτεί να διαθέτει μια μικρή βάση δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, η αναζήτηση ήχου από την πλευρά του διακομιστή αναζητά αντιστοιχίσεις σε μια πολύ μεγαλύτερη βάση δεδομένων που περιέχει περίπου 1.000 φορές περισσότερες μελωδίες από την υπηρεσία Now Playing. Η επιλογή Search Sound χρησιμοποιεί επίσης ένα νευρωνικό δίκτυο που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιείται στο Now Playing.
Η Google λέει ότι πιστεύει ότι η “Search Sound” έχει περιθώρια βελτίωσης και μπορεί να γίνει πιο γρήγορη.
[via]