Ναι, επιτέλους συνέβη και αυτό. Χωρίς την βοήθεια του υπολογιστή και διαφόρων προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Event Horizon έχουν καταγράψει την πρώτη πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας! Το στιγμιότυπο της υπερμεγέθης μαύρης τρύπας στο γαλαξίαν Messier 87 που απέχει 55 εκατ. έτη φωτός από την Γη, δείχνει τη “σκιά” που δημιουργείται από τον έντονο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας που δεν αφήνει ούτε φως να διαφύγει. Όπως μπορεί να φανταστείτε, η λήψη αυτής της εικόνας ήταν δύσκολη, απαιτούσε παγκόσμια συνεργασία που δεν ήταν δυνατή μέχρι πρόσφατα. Να πούμε πως μέγεθος της συγκεκριμένης μαύρης τρύπας είναι “μόλις” 6.5 δισ. φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου.
Η εικόνα απαιτούσε τη σύνδεση οκτώ υφιστάμενων τηλεσκοπίων συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Χιλή και την Ανταρκτική, ώστε να επιτευχθεί μια γωνιακή ανάλυση αρκετά υψηλή για να συλλάβει ένα σχετικά μικρό αντικείμενο σε ακραία απόσταση. Οι υπερυπολογιστές στο Ινστιτούτο Max Planck και στο Παρατηρητήριο Haystack του MIT επεξεργάστησαν μερικά petabytes δεδομένων.
Είναι μια ασαφής εικόνα, αλλά υποστηρίζει αυτό που αποδεικνύει και η θεωρία της γενικής σχετικότητας εδώ και δεκαετίες.Στο μέλλον, το Τηλεσκόπιο του Horizon Event θα έχει μια “αισθητά αυξημένη” ευαισθησία καθώς το Τηλεσκόπιο της Γροιλανδίας, το Παρατηρητήριο IRAM NOEMA και τα Κορυφαία Τηλεσκόπια Kitt ενώνουν την όλη συστοιχία. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αστρονομία.
[via]