Mε αφορμή την αποστολή έμπιστων πληροφοριών που έστειλε κάποιος στο Reuters στα τέλη του περασμένου μήνα, άρχισαν η όλη συζήτηση πως η Huawei δεν θα μπορέσει να χορηγήσει άδεια χρήσης στην έκδοση υπηρεσιών Android του Google Play για την επερχόμενη γραμμή τηλεφώνων Mate 30. Αυτό σημαίνει ότι η Κινεζική εταιρεία θα πρέπει να στραφεί σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα και ενώ παρουσίασε το HarmonyOS τον Αύγουστο, η εταιρεία λέει ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει σε high-end τηλέφωνα. Άλλες πιθανές επιλογές εδώ περιλαμβάνουν μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του Android, παρόμοια με την έκδοση “forked” που χρησιμοποιείται από την Amazon για τα Fire Tablets. Η εταιρεία θα μπορούσε να στραφεί σε ένα άλλο έμπειρο λειτουργικό σύστημα όπως το Sailfish. Ωστόσο, σημείωσαν ότι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος είναι πέντε χρόνια πίσω από την έκδοση υπηρεσιών Android του Google Play. Το Sailfish προέρχεται από το MeeGo OS που χρησιμοποιήθηκε στο Nokia N9 το 2011.
Η απαγόρευση των ΗΠΑ έναντι της Huawei σημαίνει επίσης ότι η σειρά Mate 30 δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις βασικές εφαρμογές Android που έχουν δημιουργηθεί από την Google, όπως Google Mpas, Gmail, YouTube, Play Store και άλλα. Μια πιθανή αντικατάσταση του Gmail είναι το ProtonMail. Σύμφωνα με το ποστ στο blog της ProtonMail, η Huawei βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί τους για να συμπεριλάβει την κρυπτογραφημένη υπηρεσία email στις μελλοντικές εκδόσεις των τηλεφώνων της. Η εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα μπορούσε να έρθει προεγκατεστημένη ή να προσφερθεί στο κατάστημα app της Huawei, δηλαδή στο AppGallery. Οι συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν από τον Andy Yen, διευθύνοντα σύμβουλο της ProtonMail. Ο Υen, ωστόσο, δεν είπε αν η εταιρεία αποφάσισε να επιτρέψει στην Huawei να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Δεδομένου ότι η ProtonMail εδρεύει στην Ελβετία, δεν απαγορεύεται να είναι προμηθευτής της Huawei.
Η εφαρμογή ProtonMail προσφέρεται επί του παρόντος σε χρήστες iOS και Android, ενώ υπάρχει και web έκδοση για desktop υπολογιστές και notebooks. Διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, πράγμα που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διαβάσει αναρτήσεις που έχετε στείλει ή έχετε λάβει. O ιστότοπος της εταιρείας αναφέρει φυσική ασφάλεια ως προς την υποδομής της εταιρείας, σημειώνοντας ότι “κατοικεί στο πιο ασφαλή κέντρο δεδομένων της Ευρώπης, κάτω από 1000 μέτρα στερεού πετρώματος”.

Στην ανάρτησή που έγινε στο blog, η ProtonMail λέει ότι η Google δεν σέβεται το απόρρητο των χρηστών και μια δωρεάν εφαρμογή όπως το Gmail εξασφαλίζει στην εταιρεία πολλά χρήματα αλλά με την πώληση δεδομένων χρήστη σε διαφημιζόμενους.
Τέλος, από υπολογισμούς έχει βγει το πόρισμα πως η εφαρμογή ProtonMail έχει σήμερα 17 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και ενώ ο CEO της εταιρείας λέει ότι θα δεχόταν την ευκαιρία να διευρύνει το κοινό της εφαρμογής, προσθέτει μια προειδοποίηση. “Πρέπει να τα αντισταθμίσουμε όλα ενάντια σε μερικούς από τους άλλους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ειδικά στην Κίνα, διότι ποτέ δεν ξέρετε για ποιον εργάζεστε”.
[via]