Σε μια στενή συνεργασία με την Europol, οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ εναντίον ενός πειρατικού δικτύου IPTV. Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τους “πειρατές” ή καλύτερου παρόχους IPTV με βασικούς στόχους τη μείωση των λογαριασμών και την εύκολη πρόσβαση σε τεράστιες συλλογές βίντεο και μετάδοσης live τηλεόρασης.
Ωστόσο, για τους δικαιούχους και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αυτές οι πλατφόρμες που δεν έχουν άδεια χρήσης παρουσιάζουν μια αυξανόμενη απειλή, καθώς υπονομεύουν τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα με τις υπηρεσίες όλο και πιο υψηλής ποιότητας.
Η τελευταία προσπάθεια για την παύση της παλίρροιας φαίνεται να είναι σημαντική. Η εθνική αστυνομία της Ισπανίας λέει ότι, σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Europol, πραγματοποίησε “τη μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ευρώπη” κατά της παράνομης διανομής περιεχομένου μέσω IPTV.
Η αστυνομία πραγματοποίησε 14 ταυτόχρονες επιδρομές, οκτώ στην Ισπανία, τέσσερις στη Δανία και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και τώρα κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, από αξιόποινες πράξεις σε περιπτώσεις απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Tα πάντα όσον αφορά την έρευνα, ξεκίνησαν τέλη του 2015 μετά από καταγγελία που υπέβαλε η Premier League του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον ενός δικτυακού τόπου που εδρεύει στη Μάλαγα και προσφέρει πακέτα συνδρομών IPTV που παρέχουν “πληθώρα διεθνών καναλιών πρόσβασης υπό όρους”.
Μετά την καταγγελία, η αστυνομία στην Ισπανία κατέβαλε προσπάθειες για την επαλήθευση της παράνομης δραστηριότητας, η οποία περιελάμβανε την παροχή περισσότερων από 800 τηλεοπτικών καναλιών,. Τα πακέτα που προσφέρονται από τον μη εξουσιοδοτημένο πάροχο κοστίζουν 40 ευρώ το μήνα και μπορούν να φτάσουν τα 460 ευρώ, ανάλογα με τη διάρκεια.
Η έρευνα αποκάλυψε διάφορους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων μέσω των οποίων η υπηρεσία προσέλκυε περισσότερους πελάτες, καθώς και ένα δίκτυο 20 επιπλέον ιστότοπων που προσφέρουν το ίδιο προϊόν.
“Η στρατηγική που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές ήταν να χρησιμοποιήσουν ένα πλήθος διακομιστών και να τους αλλάξουν περιοδικά, δημιουργώντας σταδιακά νέες ιστοσελίδες για να σχηματίσουν ένα πλαίσιο το οποίο κατ ‘αρχήν, δεν είχε καμία σχέση. Με αυτόν τον τρόπο στόχευσαν να μην εντοπιστούν από την Εθνική Αστυνομία και να συνεχίσουν να επωφελούνται από το έγκλημα “, αναφέρει μια δήλωση της Εθνικής Αστυνομίας.
Οι αξιωματικοί της Ισπανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση λειτουργούσε μέσω ισπανικών εταιρειών, αλλά οι πληρωμές συνδρομής από πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες πραγματοποιήθηκαν σε μια εταιρεία στο Γιβραλτάρ.
Οι έρευνες οδήγησαν την αστυνομία να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αντιμετώπιζαν μια “εξειδικευμένη διεθνή εγκληματική οργάνωση” με συνδέσεις σε Ισπανία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Κάτω Χώρες και Κύπρο.
“Μετά από μια λεπτομερή έρευνα, η αστυνομία ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των εταιρειών χαρτοφυλακίου και των τραπεζικών λογαριασμών δικαιούχων των συνδρομών, που πάντα ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης”, σημείωσε η ισπανική αστυνομία.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η αστυνομία λέει ότι αποσυνδέθηκαν 66 διακομιστές που συμμετείχαν στο έγκλημα, ενώ παράλληλα εντοπίζουν τις τοποθεσίες άλλων διακομιστών που ήταν μέρος του δικτύου.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της αστυνομίας υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πίσω από την επιχείρηση “έλαβαν οικονομικό όφελος” περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ με 1,6 εκατομμύρια ευρώ εκτρεπόμενα σε εταιρείες στο εξωτερικό από το 2013. Υποτίθεται ότι τα χρήματα πλύθηκαν μέσω επιχειρήσεων που θεωρούνταν νόμιμες.
[via]