Το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς ταμείο ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, η Amazon, μια κίνηση που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που ψωνίζαμε τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι χθες.
Στο νέο έξυπνο κατάστημα της εταιρείας, ο πελάτης ψωνίζει από τα ράφια ό,τι χρειάζεται και στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς να περιμένει σε κάποια ουρά κάποιου ταμείου, αφού άλλωστε δεν υπάρχουν. Οι κάμερες που καταγράφουν κάθε του κίνηση χρεώνουν αυτόματα την πιστωτική του κάρτα ή το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι καθώς αποχωρεί από το κατάστημα.
Επί της ουσίας το έξυπνο κατάστημα χρησιμοποιεί μια σειρά από κάμερες οροφής για να αναγνωρίσει τον κάθε πελάτη και να ανιχνεύσει τα αντικείμενα που επιλέγει, μειώνοντας την ανάγκη για τιμολόγηση. Για να γίνει η χρέωση κατά την έξοδο, ο πελάτης πρέπει, προτού αρχίσει τα ψώνια του, να έχει «κατεβάσει» στο κινητό τηλέφωνό του την ειδική εφαρμογή της Amazon Go. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για την χρέωση μάλιστα, είναι τόσο εξελιγμένοι, που μπορούν ακόμα και να αφαιρούν τα πράγματα που τοποθετούνται και πάλι στο ράφι σε περίπτωση που κάποιος πελάτης αλλάξει γνώμη, ενώ ζυγίζουν ακόμα και τα προϊόντα με την βοήθεια των ειδικών αυτόματων ζυγαριών που υπάρχουν στα ράφια.
Το άνοιγμα του πρωτότυπου Amazon Go, το οποίο είχε ανακοινωθεί ήδη από την περσινή χρονιά, δοκιμαζόταν για μήνες από το προσωπικό της εταιρείας στο Σηάτλ. Με έκταση 167 τετραγωνικών μέτρων, ξεκίνησε να λειτουργεί αποκλειστικά για τους υπαλλήλους τον Δεκέμβριο του 2016 και αναμενόταν να ανοίξει τις πύλες του και στο κοινό νωρίτερα. Ωστόσο κατά τις δοκιμές υπήρξαν κάποια προβλήματα με την αναγνώριση και κατ επέκταση χρέωση προϊόντων ιδίου τύπου, ή προϊόντων που είχαν τοποθετηθεί από πελάτες και μικρά παιδιά πίσω αλλά σε λάθος ράφι, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.
«Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν υπήρχε και είναι πράγματι ένα αριστούργημα της υπολογιστικής όρασης», ανέφερε η επικεφαλής της Amazon GO, Γκιάννα Πουερίνι.
Η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο αν σκοπεύει να ανοίξει κι άλλα αντίστοιχα καταστήματα και σε ποιες τοποθεσίες. Έχει διευκρινίσει όμως ότι δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδιά της να εφαρμόσει την νέα αυτή αυτοματοποιημένη τεχνολογία στα καταστήματα της αλυσίδας Whole Foods την οποία εξαγόρασε πέρυσι έναντι 13,7 εκατ. δολαρίων. Παρόλα αυτά ο Brian Olsansky, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Amazon, άφησε να εννοηθεί ότι θα ανοίξουν ακόμα περισσότερα καταστήματα της εταιρείας του επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.
Το πείραμα της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικού εμπορίου διεθνώς, αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σύνολο του κλάδου αφού είναι το πρώτο που δεν διευκολύνει απλά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τα φυσικά ψώνια. Όι έμποροι άλλωστε υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι όσο πιο εύκολα και γρήγορα πραγματοποιούν οι καταναλωτές τα ψώνια τους τόσο πιο πιθανό είναι να ξαναγυρίσουν στο ίδιο κατάστημα την επόμενη φορά. Κάνοντας τις τρομακτικές ουρές παρελθόν ο συγκεκριμένος τρόπος αγορών θα δώσει το προβάδισμα σε όποιον λιανοπωλητή τον επιλέξει.
Να υπενθυμίσουμε ότι το κατάστημα στο Σηάτλ δεν είναι το πρώτο βήμα που κάνει η εταιρεία στο λιανεμπόριο, ήδη από το 2015 η Amazon είχε ανοίξει το πρώτο φυσικό της βιβλιοπωλείο και πάλι στο Σηάτλ που εδρεύει και μέχρι σήμερα έχει 13 καταστήματα στις ΗΠΑ και δεκάδες pop-up καταστήματα που ανοίγουν για ορισμένο χρόνο σε διάφορες τοποθεσίες. Μάλιστα στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για πρώτη φορά η Amazon παρουσίασε έσοδα 1,28 δισ. από τα φυσικά της καταστήματα, με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από τα Whole Foods.
Παρότι τα καταστήματά της δεν παρουσιάζονται ιδιαιτέρως κερδοφόρα οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την αναγνωσιμότητα της επωνυμίας της. Αυτό συμπεραίνει κανείς κι από την πολιτική των χρεώσεων της εταιρείας– τα prime μέλη της πληρώνουν τα προϊόντα στις ηλεκτρονικές τους τιμές ακόμα κι όταν ψωνίζουν από το φυσικό κατάστημα.
[via]