Στο κοντινό μέλλον αυτόνομα ρομπότ θα μπορούν να πετάνε, να σέρνονται και να παρεισφρύουν στις πιο δύσβατες περιοχές έπειτα από μια φυσική καταστροφή ή κατα τη διάρκεια ενός εγκλήματος.
Πολλά πανεπιστήμια διεξάγουν έρευνες πάνω στην ρομποτική με στόχο να εξελίξουν μικρά drones που θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Πρόσφατα στο χώρο της ρομποτικής μπήκε και η Google, εξαγοράζοντας την Boston Dynamics, ενώ η Amazon είχε υποσχεθεί αποστολή των δεμάτων μέσω ιπτάμενων ελικοφόρων drones.
Φανταστείτε μικρά ρομπότ να σκανάρουν μια πλημμυρισμένη περιοχή ή ένα κτίριο που έχει καταρεύσει έπειτα από σεισμό για επιζώντες, προσφρέροντας πολύτιμη βοήθεια στους διασώστες. Μικρά drones επίσης εξελίσσονται για την βοήθεια αστυνομικών σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγής. Τα ρομπότ θα στέλνουν μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, η οποία θα επεξεργάζεται από υψηλόβαθμα στελέχη των ομάδων κρούσης και θα πράττουν ανάλογα στο επιχειρησιακό τους πλάνο, με στόχο να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.
Tα σμήνη από drones θα ελέγχονται με ένα απλό interface και ειδικά σχεδιασμένους αλγόριθμους ώστε να επιτυγχάνεται η συνεργασία μεταξύ τους καθώς και με τους χειριστές τους.
Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ως σκηνές από το Minority Report αλλά με την τεχνολογία και τα budget εκατομμυρίων δολλαρίων προς την έρευνα, τέτοιου είδους drones δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους.