Ολοένα και περισσότερο η ασύρματη συνδεσιμότητα μπαίνει στη ζωή μας με την ακτινοβολία SAR κάθε είδους μορφής προερχόμενη από πολλές πηγές, να μας απασχολεί. Κινητά τηλέφωνα, έξυπνο σπίτι & Internet Of Things και ασύρματη φόρτιση συσκευών θα πρέπει να μας κάνουν να ψαχνόμαστε λίγο περισσότερο για το πόση ακτινοβολία και ποια η επιρροή της στη ζωή μας. Οι έρευνες ολοένα και περισσότερο αυξάνονται καθώς δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για τα αποτελέσματα των ακτινοβολιών αυτών.
Οι Γερμανικές αρχές, έκαναν έρευνα ανάμεσα σε γνωστά κινητά που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά και έδωσαν στη δημοσιότητα δύο πίνακες κατάταξης, με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη εκπομπή ακτινοβολίας SAR και από ποιες συσκευές παρατηρήθηκε. Η μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας είναι το SAR ( Specific Absorption Rate – Ρυθμός απορρόφησης) και παρακάτω μπορείτε να δείτε τους δύο πίνακες με τα αποτελέσματα.
Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω διαγράμματα, η Samsung δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ακτινοβολίας SAR και οι συσκευές της έχουν ελάχιστες εκπομπές. Το ίδιο παρατηρούμε και για την ZTE, LG και Motorola.
Από την άλλη πλευρά, «βασίλισσα» της ακτινοβολίας SAR είναι η Xiaomi που φαίνεται ότι οι χαμηλές τιμές των συσκευών της πάνε αντιστρόφως ανάλογα με τα επίπεδα ακτινοβολίας τους. Η OnePlus, Apple, HTC και Google βλέπουμε ότι παρότι είναι κολοσσοί, με τηλέφωνα υψηλών προδιαγραφών και χαρακτηριστικών, δεν δίνουν τόσο βάρος στη μείωση της ακτινοβολίας των δικών τους συσκευών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές, φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι αυτά τα κινητά με ποσοστά εκπομπής περίπου 0.60 Watt/Kg. Θεσμοθετημένα όρια ακτινοβολίας SAR δεν υπάρχουν και για αυτό βλέπουμε και αυτές τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των τιμών.
Καλό θα είναι λοιπόν, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών που έχουμε πάντα μαζί μας όπου κι αν πάμε, να κοιτάμε και τα ποσοστά εκπομπής της ακτινοβολίας SAR τους. Γιατί καλή η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά η χρήση της πρέπει να γίνεται με μέτρο και να λαμβάνει υπόψη και την υγεία των ανθρώπων. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για νέες τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί και δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου και έκθεσης τα αποτελέσματα τους.
[Πηγή]