Τον Άρη Δημοκίδη τον ξέρετε, είναι γνωστή περσόνα του Ελληνικού ίντερνετ κυρίως από τη δουλειά του με την Lifo, θα θέλατε όμως να μάθετε ποια είναι τα αγαπημένα του παιχνίδια, τι υπολογιστή έχει και αν χρησιμοποιεί τα Social Networks; Εμείς κάναμε μία κουβέντα μαζί του και μιλήσαμε αυστηρά για θέματα τεχνολογίας. Η συνέντευξη ακολουθεί παρακάτω.
Γεια και χαρά και σε ευχαριστώ που μου δίνεις την δυνατότητα να μάθουμε λίγα παραπάνω για την geek (ή nerd;) πλευρά του Άρη Δημοκίδη.
Δ.Π.: Θυμάσαι την πρώτη σου εμπειρία στο ίντερνετ; Την πρώτη σου σύνδεση και την πρώτη σου αναζήτηση; Ποιες είναι οι διάφορες με το σήμερα;
Α.Δ.: Θυμάμαι ότι όσο ήμουν στην Ελλάδα, μέχρι και το 1997 δηλαδή, άκουγα παντού για το ίντερνετ, διάβαζα γι’ αυτό (στο 01 κυρίως) αλλά δεν είχα μπει ποτέ, παρ’ ό,τι ήθελα σαν τρελός. Είχα μάλιστα μια ατζέντα και μάζευα διευθύνσεις, τα σάιτ δισκογραφικών εταιριών, εφημερίδων του εξωτερικού, καλλιτεχνών που μου άρεζαν. Έγραφα τα λινκς και περίμενα πότε θα είχα επιτέλους ίντερνετ για να μπω σε όλα αυτά τα μαγικά στο μυαλό μου μέρη.
Πήγα για σπουδές στο Λονδίνο το 1997 και στη βιβλιοθήκη είχε αργό ίντερνετ (ταχύτατο βέβαια για τα δεδομένα της εποχής) και πήγαινα το πρωί, και καθόμουν μέχρι να κλείσουν στις 9 το βράδυ. Έβγαζα όλα τα απωθημένα μου, απ’ τη στέρηση ίντερνετ για τόσα χρόνια.
Δεν θυμάμαι την πρώτη μου αναζήτηση, αλλά νομίζω ότι το πρώτο σάιτ που μπήκα ποτέ ήταν το Mr. Showbiz που τώρα δεν υπάρχει πια, αλλά τότε ήταν το Νο1 σάιτ με ειδήσεις για τη μουσική, το σινεμά, τους σελέμπριτι κλπ. Ένα άλλο αγαπημένο μου από εκείνη την εποχή, που νομίζω πως έχει κλείσει, ήταν το Ananova που είχε ειδήσεις γενικώς.
Δ.Π.: Ποιες είναι οι διάφορες με το σήμερα;
Α.Δ.: Το ίντερνετ δεν έχει καμία σχέση με τότε, εγώ όμως είμαι περίπου ίδιος. Είμαι ακόμα απ’ το πρωί ως το βράδυ online.
Σ’ ένα Nintendo 64 το αγαπημένο μου ήταν το Donkey Kong.
Δ.Π.: Σου έχει γυαλίσει τελευταία κάποιο περίεργο gadget που θα ήθελες να πάρεις; Είσαι γενικά αυτό που λέμε gadgetάκιας;
Α.Δ.: Μάλλον όχι. Μου αρκεί να είναι φορτισμένο το κινητό μου και το λάπτοπ μου.
Δ.Π.: Θεωρείς τον εαυτό σου blogger ή δημοσιογράφο; Σε ρωτάω γιατί πολλοί κάνουν αυτή την διάκριση.
Α.Δ.: Δημοσιογράφο. Αυτό σπούδασα, αυτό ήθελα να γίνω από μικρός. Είτε γράφω σε μπλογκ, είτε σε ηλεκτρονική εφημερίδα, είτε σε έντυπο περιοδικό, γράφω το ίδιο. Ως διευθυντής του LIFO.gr σκέφτομαι ταυτόχρονα και ως δημοσιογράφος αλλά και ως μπλόγκερ, για να πιάνω, ας πούμε, τον παλμό και του ίντερνετ.
Δ.Π.: Παιχνίδια παίζεις/έπαιζες; Ποιες είναι οι πιο ζωντανές αναμνήσεις σου ως gamer; Αγαπημένα παιχνίδια;
Α.Δ.: Πολλά! Σχεδόν όλα αυτά που μ’ αρέσουν είναι αρκετά ήρεμα, χωρίς σκοτωμούς και αδρεναλίνη. Σ’ ένα Nintendo 64 το αγαπημένο μου ήταν το Donkey Kong. Στο PC μου άρεσαν οι Sims, αλλά και διάφορα Tycoon style, πχ. το Rollercoaster Tycoon, στο οποίο έφτιαχνες το λούνα παρκ, έβλεπες τα στατιστικά, τι αρέσει στον κόσμο, έφτιαχνες rides, έβαζες διαφημίσεις για να ανέβουν τα έσοδα κλπ. (Αυτό ήταν πολύ καλή εξάσκηση για τη διεύθυνση ενός σάιτ!) Επίσης όλα αυτά που φτιάχνεις πίτσες ή γλυκά, τα διάφορα Delicious – Emily’s. Α, και ένα που λατρεύω, και περιμένω να βγει το νούμερο δύο εδώ και χρόνια λέγεται Fairy Godmother Tycoon. Στο Wii διάφορα παιχνίδια, ξέρεις, αυτά που χρησιμοποιείς τη ζυγαριά ή το χειριστήριο, πχ. τέννις, τοξοβολία και τέτοια. Τώρα παίζω πιο πολύ στο κινητό, ένα που λέγεται Dragon Story, και το Candy Blast Mania.
Δεν χρησιμοποιώ τα Social Networks και πάρα πολύ, δεν προλαβαίνω πια.
Δ.Π.: Σε τι περιβάλλον δουλεύεις (Mac, Linux, Windows); Σταθερό, φορητό ή tablet είναι το ιδανικό για σένα;
Α.Δ.: Windows, σταθερό. Έχω και λάπτοπ αλλά προτιμώ το σταθερό.
Δ.Π.: Social networks, τα χρησιμοποιείς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Πιστεύεις πως χρειαζόμαστε κάτι νέο;
Α.Δ.: Δεν τα χρησιμοποιώ και πάρα πολύ, δεν προλαβαίνω πια. Εγώ προσωπικά σίγουρα δε χρειάζομαι κάποιο νέο.
Δ.Π.: Τι είναι αυτό που έχεις καταφέρει με την βοήθεια της τεχνολογίας που σε κάνει περήφανο;
Α.Δ.: Καμιά φορά βλέπω κάποια καλή προσπάθεια και την προωθώ μέσα απ’ το σάιτ, είτε πρόκειται για ένα κοριτσάκι που χρειάζεται να εγχειριστεί, είτε είναι μια διαμαρτυρία σε κάτι άδικο. Κάποιες φορές το ότι έκανα την αρχή έπιασε τόπο και γι’ αυτό ίσως να είμαι και λίγο περήφανος.
Δ.Π.: Πώς βλέπεις τις ελληνικές νέες προσπάθειες και Startups στον τομέα της τεχνολογίας;
Α.Δ.: Στρέφονται πολλοί προς τα εκεί, και πολύ καλά κάνουν. Ήδη έχουν πετύχει πολλά – νομίζω όμως ότι όσο περνάει ο καιρός θα πετυχαίνουν και περισσότερα, με τη σωστή προώθηση φυσικά.
Δ.Π.: Γράψε μου την πρώτη λέξη που σου έρχεται για τα παρακάτω:
Α.Δ.: Steve Jobs: Οραματιστής
Facebook: Χαρά
LIFO: Πολύχρωμη
Chrome: Ταχύτατο
iPhone: Έρωτας
Tablet: Παιχνίδι
Μουσική: Απόλαυση
Twitter: Πανδαιμόνιο
Microsoft: Χμ.
Δ.Π.: Υπάρχουν apps χωρίς τα οποία δεν κάνεις; Αν ναι ποια είναι αυτά;
Α.Δ.: Μ’ αρέσει το Flipboard γιατί επιλέγω τις πηγές που μ’ ενδιαφέρουν και μου φτιάχνει ένα μίνι περιοδικό. Μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό, βέβαια, αλλά είναι ωραίο.
Δ.Π.: Ποιο ήταν το τελευταίο cool app που σε ενθουσίασε;
Α.Δ.: Λέγεται dermandar και μου το έμαθε ο Freddos: Βγάζεις πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών και έχει πλάκα.
Δ.Π.: Κλείσε όπως θες αυτή την κουβέντα!
Log off 🙂