Αν το πάρουμε αθροιστικά, για ολόκληρο το 2019 έχουν πουληθεί 137 εκατομμύρια refurbished smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη, το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους συσκευές είναι χαμηλότερο – σημειώθηκε μείωση κατά 6% κατά μέσο όρο εκεί. Η μεγάλη πτώση ήταν στην Ιαπωνία – κατά 8%, αλλά στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, οι πωλήσεις τέτοιων συσκευών αυξήθηκαν: κατά 9%, 6% και 2%, αντίστοιχα.
Η Apple και η Samsung κυριαρχούν σε αυτήν την αγορά, καθώς αυτές οι εταιρείες προωθούν τέτοια προϊόντα. Η Huawei κατάφερε επίσης να αυξήσει την απόδοσή της, αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ακόμη και σε αυτόν τον τομέα της επιχείρησης του κατασκευαστή.
Τα refurbished τηλέφωνα είναι συσκευές που επιστράφηκαν από τους προηγούμενους κατόχους τους και επισκευάστηκαν για μεταπώληση. Σε αντίθεση με τα χρησιμοποιημένα smartphones, τα οποία πωλούνται στην ίδια κατάσταση που παρέμεινε από τον προηγούμενο κάτοχο, οι “ανακαινισμένες” συσκευές μοιάζουν καινούριες λόγω των τεχνικών βελτιώσεων. Επίσης, κοστίζουν 10-15% λιγότερο από τα νέα και τα μεταχειρισμένα προϊόντα χάνουν τουλάχιστον 30-40% στην τιμή.
Η πανδημία COVID-19 επηρεάζει σίγουρα την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι αναλυτές αρχίζουν να υποθέτουν ότι έχει περάσει η χειρότερη φάση, δεδομένου ότι αρκετές χώρες ξαναρχίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες. Μπορούμε να δούμε ότι πολλοί τομείς κατέγραψαν απώλειες κατά τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων, έχουμε την αγορά smartphones. Πρώτον, υπήρξαν καθυστερήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στη συνέχεια χαμηλή ζήτηση. Σύμφωνα με την έρευνα της ευρωπαϊκής αγοράς που πραγματοποίησε η Counterpoint, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε μείωση της αγοράς κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Επίσης, προκάλεσε μείωση 23% εάν συγκρίνουμε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου με το 4ο τρίμηνο του 2019. Η Δυτική Ευρώπη πήρε το μεγαλύτερο χτύπημα με 9% κατά μέσο όρο, ενώ το Πάσχα στην Ευρώπη σημείωσε πτώση 5%.
Επιπλέον, η πανδημία κάνει μερικούς πελάτες να προσαρμόσουν στους κύκλους ενημέρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς, πιστεύουν τώρα ότι το 2020 δεν είναι η κατάλληλη χρονιά για την αναβάθμιση ενός smartphone. Η Ιταλία, για παράδειγμα, έφερε πτώση 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν θυμόμαστε, η χώρα ήταν επίσης μια από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία.
[via]