Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο μου δημιουργείται η αίσθηση της στατικότητας στην εξέλιξη της αγοράς του Android. Αυτό γίνεται γιατί έχει ωριμάσει αρκετά η αγορά και έχουν ξεχωρίσει συγκεκριμένες εταιρείες όπως για παράδειγμα Samsung, Huawei και Xiaomi. Υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες εταιρείες και έχουν εμφανιστεί διάττοντες αστέρες κατά καιρούς, οι οποίες οι δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες.
Είτε οι προσφορές τους ήταν χαμηλής ποιότητας, είτε δεν είχαν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό και έτσι το καταναλωτικό κοινό τους γύρισε την πλάτη.
Όταν έμαθα τα νέα για την είσοδο της realme στην Ελλάδα ήμουν αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά το impact που μπορεί να έχει μία τέτοια είσοδος στην ελληνική αγορά, για μία εταιρεία αρκετά φρέσκια που δεν έχει και άπειρες συσκευές στο portfolio της. Για όσους δεν γνωρίζουν η realme είναι το παιδί της Oppo. Τον τελευταίο καιρό τόσο η Oppo όσο και η realme έχουν αρχίσει και εμφανίζονται συχνά στον τύπο και φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν αρχίσει και τους δίνουν σημασία.
Καταρχάς φαίνεται να ακολουθεί τα trends τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η Huawei έκανε το sub brand HONOR και η Xiaomi την redmi έτσι και η Oppo έκανε την realme.
Οι συσκευές της realme ταξινομούνται σε τρία επίπεδα: entry-level, mid-range και high-end. Σήμερα θα δούμε το realme 5 Pro, μία συσκευή που τοποθετείται στην κατηγορία των mid-range + συσκευών και η οποία ξεκάθαρα για να χτυπήσει αντίστοιχες προτάσεις από Χiaomi και Ηuawei.
Design – Ποιότητα Κατασκευής
Οσον αφορά το design το realme 5 Pro φαίνεται με την πρώτη ματιά γνώριμο αλλά και φρέσκο και αυτό γιατί θα σας θυμίσει ένα mix συσκευών Xiaomi και Huawei αλλά αν περάσετε λίγο χρόνο μαζί του θα καταλάβετε ότι είναι μία αρκετά ξεχωριστή πρόταση. Στην οθόνη έχει ελάχιστα bezels και ένα μικρό κεντρικό notch για την κάμερα, ενώ στο πίσω μέρος θα βρείτε τις τέσσερις κάμερες της συσκευής. Στο κέντρο είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα χρώματα είναι παιχνιδιάρικα και όμορφα και ενώ και η αίσθηση που αφήνει είναι αρκετά premium για την κατηγορία του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Απόδοση
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά τώρα είναι από τις πρώτες mid-range συσκευές -αν όχι η πρώτη- που έχει 8 GB μνήμης γεγονός που την κάνει αρκετά γρήγορη. Όπως κάθε συσκευή την χρησιμοποίησα αρκετές μέρες ως βασική μου συσκευή και εκτός από μια-δυο στιγμές που φάνηκε ότι δεν είναι high-end σε αρκετά βαριά χρήση, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής. Έχω ξαναπεί πως από ένα επίπεδο και πάνω είναι πολύ πιθανό η δύναμη της οποιασδήποτε συσκευής smartphone να μην φαίνεται, κάποια από τα χαρακτηριστικά δηλαδή τα θεωρώ overkill σε κάποιες συσκευές, οπότε πάντα επικροτώ προσπάθειες που κοιτάνε να ενσωματώσουν χαρακτηριστικά ουσίας σε τομείς που έχουν νόημα, όπως για παράδειγμα τετραπλή κάμερα σε μία mid-range συσκευή.
Κατά τα άλλα για τους λάτρεις της στατιστικής ακολουθούν αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά:
Κάμερα
Στο κομμάτι της κάμερας όπως έχουμε πει και ξαναπεί δεν είναι τόσο η ανάλυση όσο ένας συνδυασμός πραγμάτων όπως οι φακοί, η τεχνολογία επεξεργασίας, το chip της συσκευής και βέβαια το λογισμικό που αναλαμβάνει να τα οργανώσει όλα αυτά για αυτό και συνήθως τα iPhone έχουν από τις καλύτερες κάμερες. Οπότε μη σας ξεγελάνε αρχικά τα 48 megapixel δεν σημαίνει ότι είναι εφάμιλλο η καλύτερο από αντίστοιχες συσκευές παρόμοιας ανάλυσης, ωστόσο για συσκευή mid range αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει καλύτερη.
Χρησιμοποίησα την κάμερα σε διάφορες συνθήκες φωτισμού και σε διάφορα modes, ήθελα να δω η τελική του macro κάμερα τι ρόλο βαράει τελικά και ήθελα να δω και η selfie κάμερα αν είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής. Σε όλες τις δοκιμές και όλα τα τεστ οι κάμερες ξεπέρασαν άνετα τη βάση και άγγιξαν αυτό που ονομάζω εγώ το εφταράκι: τίμια απόδοση για την τιμή τους.
Λογισμικό
Όσον αφορά το λογισμικό ήμουν περίεργος να δω το Color OS για το οποίο είχα διαβάσει αρκετά πράγματα και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα πρόταση. Είναι κάτι ανάμεσα σε MIUI και vanilla Android και έχει σίγουρα το δικό του χαρακτήρα. Δεν είναι παράφορτωμένο με περιττές εφαρμογές όπως για παράδειγμα το MIUI και η απόδοσή του στο Android 9 το οποίο ήταν προεγκατεστημένο στη συσκευή που πήρα στα χέρια μου, ήταν αρκετά καλή. Υπήρξαν και πάλι σημεία στα οποία έχανε frames η συσκευή, όχι σε σημείο που να είναι ενοχλητικό και σίγουρα δικαιολογημένο με τα specs της συσκευής που είναι mid range. Σίγουρα θέλει λίγη δουλειά ακόμα το λογισμικό ώστε να κοντράρει τους μεγάλους παίκτες αλλά είναι στο σωστό δρόμο.
Εν κατακλείδι
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με αυτή τη συσκευή προβληματισμένος και γράφω αυτό το review ενθουσιασμένος. Είναι πάντα ωραία να έχεις καινούργια μπλιμπλικάκια να παίζεις αλλά όταν αυτά είναι και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας το αίσθημα είναι σούπερ. Το realme 5 pro είναι μία φρέσκια πρόταση στην αγορά του Android που έχει ξεκινήσει και “γράφει” παγκοσμίως και κάνει και ένα μεγάλο ντου και στην Ελλάδα και την Ελληνική αγορά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του techingreek η συσκευή θα βρίσκεται σε ΠΛΑΙΣΙΟ, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟ και άλλες μεγάλες αλυσίδες. Είναι σίγουρο πως οι ψαγμένοι χρήστες Android θα στραφούν σε αυτή τη νέα συσκευή ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό τόσο η Huawei όσο και η Xiaomi να έχουν απώλειες πωλήσεων. Μετά από πολύ καιρό μία λιμνάζουσα αγορά Android smartphone φαίνεται πως αποκτά ξανά ενδιαφέρον και αναμένουμε πολύ μεγάλη περιέργεια να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η μάχη με ένα νέο παίκτη στην αγορά.
Η ίδια η συσκευή που δοκίμασα για τα χρήματα στα οποία θα διατεθεί σίγουρα αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί της και βέβαια να την αγοράσει ενώ αν έχει κάτι σουπερ θετικό -τουλάχιστον ως προς την Huawei- είναι ότι έχει επεξεργαστή snapdragon κάτι που την κάνει και customizable με custom ROMs.
The Review
realme 5 Pro
Ο νέος είναι ωραίος!
PROS
- Όμορφο design
- Σωστή ποιότητα κατασκευής
- Δυνατές κάμερες
- Τούμπανα τεχνικά χαρακτηριστικά
CONS
- Το Color OS θέλει δουλειά
“η μνήμη το κάνει γρήγορο” . από που τα έμαθες αυτά; Ο καθένας έχει γίνει ειδικός……..