Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε στον κόσμο να επιλέγει δύο στικ μνήμης, έστω και με μικρότερη χωρητικότητα, παρά ένα μεγάλο. Αλλά εάν δεν δώσεις παραδείγματα, δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν! Για αυτό σήμερα, θα δούμε την διαφορά των δύο στικ (δηλαδή dual channel) σε αντίθεσημε το ένα (δηλαδή single channel).
Ας εξηγήσουμε όμως θεωρητικά, γιατί είναι καλύτερο να έχουμε dual channel όταν έχουμε ίδια χωρητικότητα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα στικ των 8gb, άρα single channel, και δύο στικ των 4gb, άρα dual channel. Στα δύο στικ έχουμε διπλάσια ροή πληροφοριών από τον επεξεργαστή, οπότε και γρηγορότερη απόκριση, και καλύτερο συγχρονισμό με την κάρτα γραφικών. Στο ένα στικ, δεν έχει σημασία πόση χωρητικότητα έχει γιατί περιορίζεται από την ροή ενός και μόνο καναλιού.
Η σύγκριση φυσικά έχει να κάνει με ίδιες μνήμες σε ίδιους χρονισμούς, απλά με διαφορετική χωρητικότητα. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι για να πετύχουμε dual channel, δεν αρκεί να βάλουμε τα δύο στικ οπουδήποτε στην μητρική μας. Σχεδόν πάντα οι μητρικές δουλεύουν dual channel με τις θέσεις 1-3 ή 2-4. Για σιγουριά κοιτάξτε το βιβλίο της μητρικής σας. Ακόμα και εάν γεμίσουμε και τις 4 θέσεις με μνήμες, δεν θα έχουμε Quad channel (τετρακάναλλο), εάν δεν το υποστηρίζει η μητρική μας. Θα έχουμε dual channel, αλλά με δύο στικ σε κάθε κανάλι.
Ας δούμε την σύγκριση σε Fps, σε ένα παιχνίδι κυρίως CPU bound, και ένα GPU. Να τονίσουμε ότι σε μεγαλύτερες αναλύσεις, τύπου 4Κ, συνήθως δεν παρατηρούμε πολλές διαφορές, γιατί πέφτει όλο το βάρος στην κάρτα γραφικών .


Ξεκάθαρος νικητής λοιπόν το dual channel. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε! Πάρτε δύο στικ της πιο γρήγορης μνήμης που μπορείτε και να έχουν και οι δύο μαζί την ελάχιστη χωρητικότητα που απαιτείται πλέον από τα παιχνίδια, που είναι στα 8gb. Ο μόνος λόγος να μην βάλεις δύο στικ των 4gb, είναι εάν η μητρική σου έχει μόνο δύο θέσεις για στικ. Εκεί επειδή αν θέλεις να αναβαθμίσεις, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα υπάρχοντα. Προτείνουμε να πάρεις ένα στικ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα προσθέσεις αρκετά άμεσα άλλο ένα ίδιο.
Για μεγαλύτερο μέγεθος συγκρίσεων, μπορείτε να δείτε εδώ 16 παιχνίδια σε σύγκριση με ένα και δύο κανάλια μνήμης.
Εάν θέλετε και εσείς να δημιουργήσετε το δικό σας PC κομμάτι κομμάτι και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε και τι να επιλέξετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στο https://www.facebook.com/PcBlackBuilds/. Εκεί μέσω messenger θα σας ρωτήσουν βασικές πληροφορίες. Όπως σε τι οθόνη παίζετε, τι παίζετε ή για τι χρήση είναι το PC. Αν θέλετε RGB ή γενικά όμορφα κουτιά και μαζί θα επιλέξετε την καλύτερη σύνθεση ΔΩΡΕΑΝ. Εάν θέλετε μπορείτε να τους αναθέσετε να κατασκευάσουν για εσάς το PC και να σας αποσταλεί έτοιμο να το ευχαριστηθείτε χωρίς κόπο. Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνείτε μέσω messenger της σελίδας.
